maandag 16 mei 2016

In10jaarfo: gaat alles nog volgens plan?

De afgelopen weken was het stil op mijn blog, veel te stil. En ondanks dat het kriebelde om te gaan schrijven over onze doelen, lukte het mij fysiek niet. Mijn doel om in 10 jaar tijd financieel onafhankelijk te worden bestond niet meer. Mijn doel was de afgelopen periode om mijn eten binnen te houden en/of zo snel mogelijk de wc-pot te bereiken. En dan is je wereld ineens een stukje kleiner. Ik had gehoopt dat het na 12 weken over zou zijn, maar dat was helaas niet het geval. Al gaat het wel beter; ik kan weer wat eten en het overgeven is nog maar maximaal 4 keer per dag. Al een wereld van verschil met de eerste periode. En dan komt er weer ruimte om aan andere doelen te werken.

Aflossen in 2016
Ons doel is om als eerst het aflossingsvrije deel van de hypotheek naar 0 te brengen. Jaarlijks mogen we 41.600 euro (20% van het oorspronkelijke hypotheekdeel) aflossen. In januari hebben we al 10.000 euro afgelost op dit deel, waardoor we dit jaar nog maximaal 31.600 euro boetevrij af mogen lossen. Onze bedoeling is om bij het ontvangen van de belastingteruggave een nieuwe aflossing van 10.000 euro te doen. Deze aflossing bestaat uit 5.100 euro belastingteruggave en 4.900 spaargeld. Al zal de belastingteruggave nog even op zich laten wachten, aangezien we deze pas op de allerlaatste dag van april verzonden hadden.

Daarnaast willen we in september nog een aflossing van 10.000 euro doen. Deze wordt opgebouwd uit spaargeld en een deel van ons vakantiegeld. We gaan dit jaar in Nederland op vakantie en zullen daarom niet al ons vakantiegeld opmaken. Nu we nog 2 volledige inkomens hebben, kunnen we daarnaast ook nog flink sparen. In december willen we onze laatste aflossing van 2016 maken. We kijken hoeveel spaargeld er op dat moment 'over' is. We houden een buffer van 25.000 euro aan. Een bedrag wat ons een goed gevoel geeft om achter de hand te houden. Op dit moment zitten we nog ruim boven dit bedrag en we hebben nog flink wat maanden om te sparen.

In 2017 geen aflossingsvrije hypotheek meer?
We hopen in 2017 onze aflossingsvrije hypotheek volledig afgelost te hebben. Als we dit jaar nog flink aflossen, moet het haalbaar zijn om volgend jaar dit deel volledig kwijt te zijn. Al bekijken we het tegen die tijd nog eens. Ik ga immers minder werken, we krijgen hogere kosten (kinderopvang) en ik hoor op 1 augustus 2017 of ik boventallig word. Hoe dan ook; we weten niet hoe onze financiële toekomst eruit gaat zien, maar het geeft ontzettend veel rust dat we in principe ook met het inkomen van alleen man rond kunnen komen. En door meer af te lossen en een ruime buffer te houden, houden we onze lasten laag, waardoor we straks niet meteen op een houtje moeten bijten. Al zal ons aflostempo wel een flink stuk naar beneden gaan!

Wat zijn jouw aflosplannen voor 2016? Hoeveel invloed had het krijgen van kinderen op jouw/jullie besteedbaar inkomen?


16 opmerkingen:

 1. Fijn dat je al wat meer eten binnen kunt houden! Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het moet erg vervelend zijn. Wauw, wat een heerlijke bedragen kunnen jullie aflossen! Zo gaan jullie lasten echt substantieel omlaag. Ik werk ook in het onderwijs en ben, toen we onze oudste kregen, van 5 naar 3 dagen gegaan. Uiteraard valt je inkomen dan best wel terug. Het inkomen van mijn man groeide echter wel en, hoewel het niet veel is, ook in het onderwijs stijg je natuurlijk ieder jaar iets. Met de andere loonsverhogingen van de laatste tijd meegerekend, verdien ik nu met een werktijdfactor van 0,55 zelfs iets meer dan waar ik 12,5 jaar geleden mee startte (WTC 1,0). Maar goed, dat is niet helemaal vergelijkbaar want een starter verdient nu ook een stuk meer en ik moet de inflatie meerekenen. Verder maak je ook gewoon meer kosten met kinderen maar het is het allemaal waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, ik weet echt niet of jullie nu nog wel in tien jaar tijd financieel onafhankelijk kunnen zijn. Maar ja, dat zijn soms keuzes die je maakt in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik lees het nu pas. Wat een fijn nieuws. Maar oei, dat is lastig joh, steeds misselijk.... sterkte daarmee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd dat jullie al zo ver zijn gekomen en al bereikt hebben om verder te kunnen op 1 salaris. Bij ons zit daar nog een gat van 400 euro om dat onder de huidige omstandigheden te doen. Maar al zoveel beter dan voor dat we vorig jaar begonnen met extra aflossen.

  Mooi nu de focus op de kleine :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hopen dit jaar de 10% weer te halen, dat gaat ws wel lukken, voor t 4e jaar op rij.
  Wij konden juist veel meer aflossen toen de kinderen het huis verlieten. Dan hou je opeens veel meer over, geen schoolgeld ( totaal bijna 6000 euro) maar ook veel minder aan boodschappen en energie kosten ( tieners douchen lang en veel en de apparatuur staat de hele dag bijna aan )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Of en hoeveel wij dit jaar extra gaan aflossen weet ik nog steeds niet. Wij hebben een nieuwe ketel, zoonlief gaat naar Eindhoven naar school en dat zijn ruim 400 euro reiskosten per maand. Daarnaast schoolgeld, en extra kosten voor school zoals kleding. Wij wachten nog eventjes met aflossen en kijken hoe het vanaf september gaat lopen. En anders slaan we gewoon een jaartje over. Is niet zo heel erg. Het bedrag dat wij nog daadwerkelijk moeten aflossen om alles afgedekt te hebben is 48.740 bij een woningwaarde van 295.000 euro en nog een tijd van 14 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi aflosplan. Als jullie dit jaar nog zo hard kunnen aflossen dan is dat superfijn & mooi op weg naar Fin.onaf. In 10 jaar toch? Zag dat de planning was om de aflossingsvrije in 2022 klaar te hebben.
  Dan zou je dus 5 jaar eerder zijn dan verwacht!
  Ik hoop dat je je snel weer beter voelt en wat meer hoort over je baan. Onzekerheid is ook slopend. En hopelijk tzt weer bloggen, ik lees graag mee met je avonturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oja, je vraag! Wij hoopten 3000-4000€ af te lossen in 2016. Misschien ietsje meer als het lukt, we gaan voorspoedig tot nu toe!
  We hebben al 2000 gedaan.
  We leven op 1 salaris dus dit is echt al mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. voor 2016 nog geen aflosplannen, pas sinds 15 feb een hypotheek ;) eerst t huis verder af maken.. oa de tuin mooi/leefbaar maken.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fijn dat het weer wat beter met je gaat!
  Wij hopen dit jaar €25.000,- af te lossen, maar het lijkt erop dat het wel eens €30.000,- aflossen zou kunnen worden als we niet opeens gek veel gaan uitgeven. Dat hangt samen met de baby die we gaan krijgen in de herfst. Ik ga er voor alsnog vanuit dat die baby dit jaar 'geen geld kost'. Volgend jaar gaat de opvang pas starten, dus daarom los ik nu liever extra af, zodat de lat in 2017 niet zo hoog ligt. Bij aanvang van de zomervakantie stopt de opvang van de andere kinderen en daardoor besparen we dit jaar ook extra. Ze gaan alle drie pas weer naar kdv/bso als ik in januari weer ga werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 25.000 tot 30.000 euro...per jaar aflossen?!
   Wat een bedragen. Hoezo moet je dan spreken van 'besparen'. Slaat nergens op als je zoveel kan aflossen.

   Verwijderen
  2. Arme arme anoniem, aflossen is aflossen, besparen is besparen, het valt je enorm zwaar dat mensen die ruimer kunnen leven ook nog het recht nemen om af te lossen en te besparen.

   Verwijderen
 11. Bij jullie komt er zoveel geld binnen dat het geen kunst is om zo bizar veel af te lossen. Deze blog staat los van de werkelijkheid die de meeste mensen ervaren. Geen respect voor mensen die zoveel verdienen en dan gaan praten over aflossen.

  Alsof een miljonair zegt dat hij geld niet belangrijk vindt. Gewoon niet leuk om te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Anoniem, het hoeft ook geen kunst te zijn voor sommigen, het gaat er om dat iemand gaat aflossen. En of dat makkelijk of snel kan, als er wat af te lossen valt dan valt er wat af te lossen. Je moet je eigen situatie niet met deze meten, dit is een van de vele doelgroepen die aflossen, er wordt niet gepredikt dat dit voor iedereen is weggelegd. En ik denk dat veel miljonairs ook geld niet belangrijk vinden omdat ze dat niet meer hoeven, werk lekker aan je zelf en je gevoel dat geld belangrijk is.

   Verwijderen
  2. Ook als je veel geld te besteden hebt kun je ervoor kiezen om het niet af te lossen, en het allemaal uit te geven. Als je daarover zou bloggen, zou het pas onzinnig zijn.
   Ik lees graag mee met de keuze-reis die deze mensen maken. Bovendien kan na augustus een van de twee werkloos zijn, dan is alles weer anders!

   Verwijderen