woensdag 25 mei 2016

Woonwoensdag; een 30-er

Een bijzondere woonwoensdag vandaag. Deze dertiger heeft namelijk vorig jaar ook al meegewerkt aan de rubriek woonwoensdag. De situatie was destijds echter heel anders. (hier te lezen) Vandaag een update! 

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
Dertiger met kids, 32 jaar, getrouwd, 2 kinderen (3 en 6 jr)
Werk en inkomen/overige inkomsten:
Ik werk als gastouder, voornamelijk flexopvang, dus elke week, elke dag is anders qua drukte en tijden. Mijn man werkt fulltime bij een bedrijf wat zorgt voor groente en fruit naar de distributiecentra van de supermarkten. (veel overuren in de avonden of op zaterdag.. )
Beschrijving woning/locatie:
In februari dit jaar een huis gekocht. Hiervoor hadden we een huurhuis, vergelijkbaar met ons huidige huis. Het is een hoekwoning met een kelder (zo groot als de benedenverdieping) wat mijn werkruimte is geworden. Voor het huis hebben we een groot veld met speeltoestellen.  Verder een normale eengezinswoning.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
De woning konden we kopen onder de taxatiewaarde doordat het een gedwongen verkoop was. Het huis is ideaal voor mij als gastouder met een werkplek onder het huis. woonkamer is weer gewoon rustig, zonder al dat speelgoed. We hebben een ruime tuin en een speeltuin voor de deur.
Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
Annuitaire hypotheek van 236.900. Deze kost bruto 954 per maand. We krijgen dit jaar door de gemaakte kosten 354 per maand terug, volgend jaar zal dat een stuk minder zijn. Dit is voor ons prima te betalen. De huur van het vorige huis was 715 euro, dus veel meer dan we nu betalen, en redelijk vergelijkbaar met wat we volgend jaar zullen gaan betalen. Afgesloten via de Hypotheker. Man wou het eerst via het internet zelf afsluiten, maar omdat ik als gastouder ZZP'er ben, wilden we wat meer zekerheid over de aanvraag. Hier zat helaas een kostenplaatje van 3.000 euro aan vast.
Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
We hebben niet gekeken naar wat we maximaal konden lenen, omdat we een hypotheek met NHG wilden. Maar het zal niet heel veel meer zijn dan wat we nu afgesloten hebben.
Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Nee. Er zijn nog te veel wensen in het huis. Ook heeft het opknappen al het halve spaarsaldo gekost (inclusief de kosten van de notaris dan) aflossen komt later pas. We hebben net een nieuwe cv ketel gekocht, willen de tuin nog aanpakken (überhaupt leefbaar en kinderklaar  maken, het is nu echt nog 1 grote rommel)
Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Extra aflossen ? Zou het moeten nazoeken op de site van de hypotheekverstrekker zelf. Maar volgens mij kan dat heel makkelijk d.m.v. overmaken met een bepaalde omschrijving.
Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Hier heb ik mij niet in verdiept...
Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Als het inkomen van mijn man wegvalt zou het lastig worden, maar zonder mijn inkomen wel.  Gelukkig heeft man wel recht op ww etc.


2 opmerkingen:

  1. Leuk weer om te lezen. Wat kan je situatie snel veranderen dan he :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om het verhaal, van de snel veranderde situatie van Dertiger, hier te lezen! @Dertiger: fijn dat je het met ons wilde delen!

    BeantwoordenVerwijderen