dinsdag 28 juni 2016

Hypotheek door crowdfunding

Gisteren las ik een nieuwsbericht over een nieuw te starten crowdfundingorganisatie die zich gaat richten op het verstrekken van hypotheken door middel van crowdfunding. Daar gingen bij mij toch wat alarmbellen af. De hypotheekrente lag een stuk hoger dan bij de gemiddelde hypotheekverstrekker en het rendement is voor investeerders relatief laag, maar naar mijn idee nemen ze toch wel een behoorlijk risico. Toch heeft de AFM besloten om goedkeuring te verlenen aan het initiatief.

Jungo

De startup Jungo krijgt groen licht van toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een hypotheek op de markt te brengen waarbij een deel van de lening wordt gefinancierd door particuliere investeerders.   
Dat laten de initiatiefnemers van Jungo en de AFM maandagochtend aan NU.nl weten. Het wordt volgens de oprichters de eerste vorm van een huizenlening die mede is gefinancierd door crowdfunding in Nederland. Een deel van de hypotheek, maximaal een vijfde van het totaal, wordt bijeengebracht door crowdfunding, een manier van geldwerven met behulp van particulieren. Het is de bedoeling dat iedereen kan investeren in hypotheken.  

Particulieren kunnen niet een hogere hypotheeklening bij Jungo krijgen dan bij banken. Het is ook niet makkelijker, iedereen moet voldoen aan de geldende financieringseisen.


Campagne

Jungo helpt de hypotheekaanvragers met campagne voeren om de benodigde investeerders aan te trekken, maar vraagt ook aan klanten om hun eigen netwerk in te zetten.      
Het overige deel wordt gefinancierd door een institutionele investeerder. Er wordt met deze investeerder nog onderhandeld, maar mede-oprichter van Jungo Vincent van den Noort laat aan  weten hier geen problemen te zien.


Rendement

"Particulieren investeren liever niet in een product dat dertig jaar vaststaat tegen de huidige lage rente van 1,8 procent", zegt Van den Noort over traditionele hypotheken die banken verstrekken. Daarom wordt de periode verkort naar maximaal acht jaar met een beoogd rendement van 3 à 3,5 procent. Investeerders krijgen iedere maand een deel van hun investering plus rente teruggestort.

Door je huis niet alleen door een bank te laten financieren, ben je goedkoper uit, zegt Van den Noort. "Banken moeten vanwege nieuwe internationale richtlijnen hogere buffers aanhouden voor een hypotheek. Die regels gelden niet voor particulieren."

De risico's worden gezamenlijk gedragen. Jungo betaalt samen met de investeerders mee aan een zogenaamd garantiepotje. De oprichters van Jungo mikken voor de lancering van hun hypotheekmodel op de tweede helft van dit jaar.
Bron: nu.nl 

Zou jij investeren in een dergelijke crowdfundingcampagne of via deze manier een hypotheek afsluiten? 

5 opmerkingen:

 1. Dit kan interessant zijn voor mensen die willen ontsparen. Doordat maandelijks een annuitaire aflossing plus rente wordt betaald kan op deze manier een inkomstenstroom worden opgezet met een rendement dat hoger is dan verzekeraars momenteel bieden voor bijv. lijfrentes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je met ontsparen? Ik denk dat je ook mee moet nemen dat investeren in crowdfunding wordt gezien als vermogen en je er dus ook vermogensbelasting over moet betalen als je boven een bepaalde grens uit komt.

   Verwijderen
  2. Ontsparen is je spaargeld opmaken. En inderdaad, daar betaal je belasting over.

   Verwijderen
 2. Het lijkt mij wel een interessant product. Zeker als het voor 8 jaar is. Ik weet niet hoe hoog het risico op wanbetaling is, maar waarschijnlijk wel kleiner dan bij normale crowdfunding.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voordat je je als investeerder hieraan verbindt, moet je eerst goed naar de zekerheden kijken wanneer de geldlener niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De banken kennende hebben zij het eerste pandrecht verworven en is dit een constructie die alleen ten goede komt van deze banken. Immers een lagere uitstaande lening maar wel hetzelfde recht op de waarde van het onderpand.

  BeantwoordenVerwijderen