woensdag 15 juni 2016

Woonwoensdag: Stephan en Linda

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
Linda (42) en Stephan (45). Getrouwd en 2 kinderen van 11 en 14.

Werk en inkomen/overige inkomsten:
Linda werkt parttime. Ze werkt 3 dagen per week en ontvangt hier netto 1.400 euro voor. Stephan werkt fulltime en ontvangt maandelijks 3.100 euro netto aan inkomsten.

Beschrijving woning/locatie:
Wij wonen in een vrijstaande woning in het midden van Nederland. We hebben deze woning in 2001 gekocht voor 440.000 euro. We wonen in een middelgroot dorp met alle voorzieningen dichtbij. We wonen met veel plezier in onze huidige woning.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
We wilden graag een vrijstaande woning, maar in de regio waar wij wonen zijn de prijzen voor vrijstaande woningen hoog. Bij toeval kwamen we deze woning tegen, een echte opknapper, maar wel betaalbaar voor ons. We hebben met ons spaargeld in de afgelopen jaren de woning helemaal naar ons zin opgeknapt, zonder daarbij extra te lenen.

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
We hebben de hypotheek afgesloten in 2001 voor 440.000 euro. Daarvan is 280.000 euro aflossingsvrij en 160.000 euro een annuïteitenhypotheek. We hebben de hypotheek destijds voor 30 jaar vastgezet, omdat we van zekerheid houden. Met de lage rente nu is dat natuurlijk ontzettend zonde, maar voor ons weegt dit niet op tegen de zekerheid die we er voor terug krijgen. 

Huidige status hypotheek:
78.000 annuïteitenhypotheek (4,3%)
240.000 aflossingsvrij (4,3% )

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
We konden destijds niet heel veel meer lenen en hebben best een risico genomen. Daar waren wij ons destijds niet geheel van bewust, maar we hadden wel een flinke buffer achter de hand. Nog steeds houden wij een ruime buffer aan, om eventuele inkomensterugval of andere tegenslagen op te kunnen vangen. De woonlasten waren in het begin erg hoog, er was weinig ruimte om leuke dingen te doen. Ook omdat we alle extraatjes gebruikt hebben om onze woning op te knappen.

Tegenwoordig kunnen we het met het inkomen van Stephan prima betalen. We betalen bruto 1139,50 aan hypotheekrente. Daarnaast leggen we nog iedere maand een bedrag in voor de annuïteitenhypotheek. Onze overige vaste lasten zijn relatief laag, waardoor we veel kunnen sparen. We hebben gelukkig geen kosten meer voor de kinderopvang en de renovatie van onze woning.

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
De afgelopen jaren hebben we in 15 jaar tijd 40.000 euro afgesnoept van onze aflossingsvrije hypotheek, waarbij we vooral in de laatste jaren flink zijn gaan aflossen. Daarvoor was er weinig ruimte om extra aflossingen te doen. Door het lezen van verschillende aflosblogs zijn onze ogen wel open gegaan en zijn we onze aflossingsvrije hypotheek als een schuld gaan zien. we zijn al 15 jaar verder en hebben 'slechts' 40.000 euro afgelost van de 280.000 euro.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Extra aflossen kan tot een maximum van 20% van de hypotheeksom per jaar en in termijnen van minimaal 500,-. Je kan zelf aangeven of je voor lastenverlaging gaat of looptijdverkorting. Wij kiezen altijd voor lastenverlaging, omdat we op deze manier meer ruimte vrij krijgen om extra af te lossen. Zo ontstaat bij ons het welbekende sneeuwbaleffect, we houden immers meer ruimte over om af te lossen.

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Nee

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Als het inkomen van Stephan weg valt niet, maar bij mijn inkomen wel. Ik weet alleen niet of we er dan blijven wonen, aangezien het dan wel erg krap is en een groot deel van onze hypotheek aflossingsvrij is. Als we daar niets aan doen, blijft deze schuld dus openstaan.

Wil jij ook eens meewerken aan Woonwoensdag? Doen! Het kan volledig anoniem en de vragenlijst ontvang je per mail. Aanmelden kan via info@in10jaarfo.nl

 
 Meer verhalen lezen?  Op de pagina woonwoensdag staan alle verhalen van de afgelopen periode.

1 opmerking:

  1. Alle kleine beetjes helpen, en worden door de jaren heen steeds meer :). Slim dat jullie voor lastverlaging kiezen ( leuk dat jullie uberhaupt de keuze krijgen). Bedankt voor het delen

    BeantwoordenVerwijderen