woensdag 29 juni 2016

Woonwoensdag: T & E

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
 Wij zijn T. (28) hovenier in loondienst & E. (25) 'huisvrouw', bijna 4 jaar getrouwd.


Werk en inkomen/overige inkomsten:
Ons gezamenlijk inkomen ligt rond de €2900 per maand. Waarvan T. €1950 verdient uit loondienst hovenier (40 uur, inclusief reiskostenvergoeding) en E. €950 Wajong uitkering. Daarnaast ontvangen we een maandelijkse teruggave van €250 van de belastingdienst. Totaal komt er maandelijks dus zo'n €3150 binnen exclusief vakantiegeld.

Beschrijving woning/locatie:
We wonen in een mooi appartement op de bovenverdieping van een kleinschalig project in een kleine stad in het midden van NL. Het appartement is in 2010 opgeleverd. Toen wij het kochten was het al casco afgebouwd.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
In 2010 kwamen we op funda dit appartement tegen. We waren toen niet serieus op zoek, maar we zijn toch gaan kijken en waren op slag verliefd. We hebben toen een optie genomen en binnen een maand was het huis van ons! We dachten dat het huis te duur voor ons was, maar het is ons toch gelukt om de hypotheek rond te krijgen.

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
De hypotheek (Obvion basis) bestond uit €100.000 bankspaarhypotheek en 90.500 aflossingsvrij (waarvan €14.000 bouwdepot). Over beide delen betalen we 4,4% rente (10 jaar vast, nog 4,5 jaar te gaan). We betaalden toen €832 bruto per maand aan rente+inleg op de spaarhypotheek. Inmiddels hebben we de maandelijkse lasten met ruim €100 netto weten te verlagen door aflossingen en extra inleg op de bankspaarrekening. We zijn nu aan het kijken of het loont om de rente te verlagen van de aflossingsvrije hypotheek, we lossen namelijk best veel af en als we dit tempo volhouden kunnen we de 75.000 die nog over is in 6 of 7 jaar afgelost hebben.

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
We hebben maximaal geleend, waar we achteraf wel een beetje spijt van gehad hebben. We hebben lang geklust om het huis helemaal naar wens te maken en in die periode hebben we financieel heel zuinig aan moeten doen. Mede vanwege het verliezen van de baan van E. en het vervolgens weer gaan studeren, waardoor ons maandelijks inkomen met bijna €1000 omlaag ging. Inmiddels hebben we door al onze vaste lasten onder de loep te nemen onze maandelijkse kosten flink weten te verlagen. Het is een sport geworden om aan de ene kant te bezuinigen en aan de andere kant toch comfortabel te leven. Ook hebben we onlangs gebruik gemaakt van de mogelijkheid om per automatische afschrijving standaard elke maand een bedrag extra af te lossen (in ons geval €300).

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Omdat we bij verkoop waarschijnlijk minder voor ons huis krijgen dan we aan hypotheek hadden zijn we gaan aflossen om zo onze risico's te beperken. We proberen zo veel mogelijk van het geld wat we maandelijks overhouden te gebruiken om af te lossen. We hebben nu bijna maximaal bijgestort in de bankspaarhypotheek (we kunnen eind dit jaar nog 1x een bedrag storten). Nu we de smaak te pakken hebben gaan we door tot de hypotheek op 0 staat. Ook omdat het dan makkelijker wordt om onze droom te verwezenlijken: een flink stuk grond op een mooi plekje met een klein huisje. We zijn nog jong dus we zijn er van overtuigt dat ons dat gaat lukken! Het hebben van een doel houdt het leuk en het motiveert enorm. :-)

We houden nu maandelijks zo'n €1000 over wat bijna allemaal rechtstreeks naar de aflossingsvrije hypotheek gaat. In het jaar dat we nu aan het aflossen zijn is er al €27.000 naar de hypotheek gegaan. Dat kon mede door een bedrag van een rechtszaak dat onverwachts toch uitbetaald werd. Op onze bankspaarrekening staat nu ruim €18.000. Maar die heeft een looptijd van 30 jaar. Als we maximaal gestort hebben gaan we proberen de looptijd van de bankspaarhypotheek in te korten.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Maximaal 20% van de oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen per jaar. Minimaal €2000 per aflossing.

Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Nee. Wel waren we verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Omdat de hypotheek inmiddels lager is dan de waarde van het huis was deze niet meer verplicht en hebben we deze stopgezet.

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Als de uitkering van E. stopt óf T. in de ww zou komen kunnen de woonlasten nog prima betaald worden.

6 opmerkingen:

 1. Jullie hebben de verzekering stopgezet omdat het niet meer verplicht is, maar wat als 1 van beide nu wegvalt? (met name T) Moet je de toko dan niet verkopen? Of zijn jullie al zover met aflossen dat het betaalbaar is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan bestaat de kans inderdaad dat het huis verkocht moet worden. Maar die €100.000 die anders door de orv afgelost zou worden op de hypotheek zou niet zo'n enorm verschil maken in de maandlasten. Daarom zijn we juist nu zo hard aan het aflossen om de risico's voor de toekomst te verlagen. E.

   Verwijderen
 2. Goed bezig! Op jullie leeftijd en dan al zulke stappen maken! Op naar jullie droom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig inderdaad. Denken jullie ook wel aan onderhoud ed.?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :) Onderhoud aan het huis wordt allemaal bekostigd vanuit de VvE. En het is fijn dat manlief zo handig is met auto's, anders hadden we afgelopen tijd waarschijnlijk wel een paar flinke financiële dompers te verwerken gehad... ;) E.

   Verwijderen