donderdag 4 augustus 2016

Een spaardeposito

Op een deposito ontvang je over het algemeen een hogere spaarrente dan op een reguliere spaarrekening. Dit heeft te maken met het feit dat je op een deposito je geld vast zet voor een bepaalde termijn. Tijdens deze periode mag je geen geld opnemen van de rekening. Doe je dit wel; zijn hier vaak kosten aan verbonden.

Wat is een spaardeposito en hoe werkt de rente?

Op een deposito spaar je tegen een vaste rente.  Het tarief dat geldt op het moment dat je het deposito afsluit, blijft dus de gehele looptijd gelijk. Het grootste voordeel is dat je niets merkt als de rente daalt, maar daarentegen profiteer je ook niet van rentestijgingen. Daarom is een deposito vooral interessant als de spaarrente relatief hoog is en je verwacht dat deze gaat dalen.

De voordelen van een spaardeposito

 • Zekerheid: een vast rentepercentage en een vaste looptijd. Van tevoren is te berekenen hoe hoog de rentevergoeding zal zijn en schommelingen in de spaarrentes hebben geen invloed op de rente van het spaardeposito.
 • De rente is hoger dan op een gewone spaarrekening
 • De eindopbrengst is gegarandeerd
 • Er zijn ook groene spaardeposito’s, die belastingvoordeel opleveren in de vorm van een extra vrijstelling in box 3
 • Veilig sparen: de meeste spaardeposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel van DNB

De nadelen van een spaardeposito

 • Als de spaarrentes stijgen, stijgt de rente van het spaardeposito niet mee.
 • Bijstorten is niet mogelijk
 • Bij vervroegde opname worden er opnamekosten in rekening gebracht
 • Weinig flexibiliteit: strikte voorwaarden met betrekking tot de inleg, looptijd en boetebepalingen
Voor mij is de grootste reden om op dit moment geen gebruik te maken van een spaardeposito het feit dat ik niet direct mijn geld beschikbaar heb. Daarnaast zijn de rentes op een spaardeposito weliswaar hoger dan de rentes op een spaarrekening, maar er zijn voor ons ook andere manieren waarop we ons geld voor langere tijd weg kunnen zetten, waarbij we meer rendement behalen.

Heb jij geld staan op een deposito? Tegen welke rente en welke looptijd? 

8 opmerkingen:

 1. Mijn spaardeposito is onze spaarhypotheek: 20 jaar vast tegen een slordige 6% :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, looptijd 10 jaar - rente 4,60%. Ik ben halverwege want de deposito wordt beëindigd in september 2021. Op precies het goede moment afgesloten (!) Meer geluk dan wijsheid hoor. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heb er nog twee nu: 10 jaar tegen 4% (2012-2022) en 10 jaar tegen 2% (2015-2025), en ook een spaarhypotheek 30 jaar tegen 4,25% (2010-2040)
  die 2% is spaargeld voor de kinderen, daar blijven we sowieso af dus dan is 2% nog steeds meer dan die lullige 0,6 op de gewone spaarrekening nu. voor de kinderen doen we ook zilvervloot van sns daarmee krijg je bij de 18e verjaardag 10% extra rente over het totale bedrag... geen deposito, maar wel vastgezet geld tegen hogere rente dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had er graag eentje gehad... Nu afsluiten levert zo weinig op, heb ik het idee. Ik heb er nog niet een gevonden die meer dan 2% opleverde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er wel eens een gehad tegen iets van 5%, maar opengebroken om een huis te kopen. Nu sluit ik voorlopig niets af, want je krijgt er toch bijna niets voor. Daar leg ik het geld dan liever niet voor vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spaarhypotheek ja, staat lekker vast! Haha.
  We hebben geen deposito's.
  Ik overweeg om wel om er een af te sluiten voor het geld wat we al voor de kinderen hebben staan. Want daar blijven we toch vanaf. Maar heb nog niet gezien waar je de hoogste rente kunt krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nee. ik kom maar weinig deposito's tegen die echt meer rente geven die de moeite waard zijn en net een huis gekocht. dus al die tijd ons geld op een spaarrekning gehad omdat we niet wisten hoeveel we voor het huis nodig zouden hebben. flink gespaard dus klussen etc allemaal zelf kunnen betalen :) en nog een spaarpot over gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "maar er zijn voor ons ook andere manieren waarop we ons geld voor langere tijd weg kunnen zetten, waarbij we meer rendement behalen".
  Kun je ons hier meer over vertellen please? :)

  BeantwoordenVerwijderen