maandag 22 augustus 2016

Kinderopvangtoeslag: verzamelinkomen vs. toetsingsinkomen

Een tijdje geleden schreef ik over de kinderopvangtoeslag. Gezien het inkomen van mijn man zullen we het grootste deel van de kosten zelf moeten betalen. Als ik volledig zou blijven werken, zouden we 23,8 % vergoeding ontvangen. Ik neem voor 2 dagen deeltijdontslag en hierdoor ontvangen we uiteindelijk nog 37,8% terug.  Maar hier maakte ik een fout in mijn berekening. Ik ging namelijk uit van ons verzamelinkomen, niet van ons toetsingsinkomen. (Bedankt voor de tip Mom4life!)

Verzamelinkomen
Volgens de belastingdienst is het verzamelinkomen:

Het totaal van het inkomen uit werk en woning (box 1), het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen (box 3).

Toetsingsinkomen
Op de site van de belastingdienst staat tevens dat alle inkomsten uit box 1, 2 en 3 -/- alle aftrekposten gezamenlijk het toetsingsinkomen zijn. Onder de aftrekposten wordt dan verstaan, de betaalde hypotheekrente -/- eigen woningforfait.

Het toetsingskomen ligt dus lager dan ons verzamelinkomen. Dat is gunstig, want daardoor zullen we een hoger bedrag aan kinderopvangtoeslag ontvangen. Het nadeel aan het toetsingsinkomen is dat de hoogte van de hypotheek meespeelt in de hoogte van je toetsingsinkomen. Hoe lager je hypotheek, hoe hoger je toetsingsinkomen. Extra aflossen op de hypotheek wordt dus iets minder aantrekkelijk.  Rentenier schreef hier al eerder een stuk over.

Gelukkig duurt het nog even voordat we echt gebruik gaan maken van de kinderopvang en hebben we nog een paar maandjes om ons goed in te lezen in dit onderwerp, maar af en toe zie je tussen de regels de voorwaarden niet meer :)


3 opmerkingen:

 1. Niet helemaal correct. Inkomen uit werk en woning (box 1) is het totaal van loon en hypotheekrenteaftrek (en bijtelling eigenwoning forait). Verzamelinkomen is dus al inclusief hypotheekrenteaftrek. Verschil zit hem in inkomen (verzamelinkomen) en inkomsten (toetsingsinkomen). Inkomsten maakt deel uit van het inkomen uit Box 1, maar de hypotheekrenteaftrek maakt ook deel uit van het inkomen uit Box 1.

  Hoop dat jullie het nog snappen. :-) Bekijk anders maar eens je aangifte, daar staat het ook duidelijk in.
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het is echt raar he: hoe hoger je hypotheek (en vaak dus ook hoe groter je huis) hoe meer kinderopvangtoeslag je terugkrijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verzamelinkomen en toetsingsinkomen is hetzelfde.
  Verzamelinkomen wordt gebruikt in de IB
  Toetsingsinkomen wordt gebruikt bij de toeslagen. Dit is het geschatte verzamelinkomen voor het lopende jaar.

  RJ

  BeantwoordenVerwijderen