vrijdag 26 augustus 2016

Paspoort of identiteitskaart?

Mijn paspoort was verlopen en daarom moest ik nu echt een nieuwe aan gaan vragen. Kosten? Welgeteld 64,44 euro. Daar was ik er nog niet mee, want er moesten natuurlijk ook pasfoto's gemaakt worden. Geen groot succes, want warm en hoogzwanger is geen goede combinatie. De komende 10 jaar mag ik dus naar mijn veel te opgezette, rode hoofd op mijn paspoort kijken. Kosten? 13 euro.

Al jaren gaat mijn voorkeur uit naar een paspoort, zodat ik ook gemakkelijk buiten Europa kan reizen. Dit keer twijfelde ik, aangezien wij met een kleine op komst waarschijnlijk minder ver op vakantie zullen gaan. Aangezien ik het ook niet kan uitsluiten dat we de komende 10 jaar helemaal niet buiten Europa zouden reizen, heb ik toch maar weer voor een paspoort gekozen. Over 10 jaar zullen we zien of we de juiste keuze gemaakt hebben ;) . De kosten voor het aanvragen van een paspoort of identiteiskaart verschilden overigens slechts 15 euro.

Verschillen paspoort en ID-kaart

De verschillen tussen een Nederlands paspoort en een Nederlandse ID-kaart zijn:

 • de Nederlandse ID-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen;
 • voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming van de ouders of gezaghouders nodig;
 • een iD-kaart is een pasje zo groot als een bankpasje. Een paspoort is een boekje;
 • een ID-kaart is iets goedkoper dan een paspoort. 
Bron: Rijksoverheid

 Kosten paspoort en identiteitskaart
 De kosten voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart verschillen per gemeente. De overheid heeft er wel voor gekozen om een maximum te stellen aan het bedrag wat een gemeente mag vragen.
Een Nederlands paspoort voor kinderen tot 18 jaar kost per 1 januari 2016 maximaal € 51,20 en een identiteitskaart € 28,48. Het precieze bedrag bepaalt uw gemeente. Een paspoort of ID-kaart voor personen onder de 18 is maximaal 5 jaar geldig.
Personen ouder dan 18 jaar krijgen een paspoort of ID-kaart met een geldigheidsduur van 10 jaar. Een Nederlands paspoort kost per 1 januari 2016 maximaal € 64,44 en een identiteitskaart € 50,40. Het precieze bedrag bepaalt uw gemeente.
 
Heb jij een paspoort of identiteitskaart? Waarom heb je hier voor gekozen? 

11 opmerkingen:

 1. Prijzig grapje he, dit soort dingen. Ben je uiteindelijk toch maar op de foto gegaan ook? Nu het tien jaar is, is het helemaal lang he.
  Ik heb een paspoort, omdat wij nogal eens wat verder over de landsgrenzen gaan. Mijn kinderen hebben ook allebei een eigen paspoort. De een met babyfoto, de ander met peuterfoto. Ze lijken er helemaal niet meer op, maar gelukkig zijn deze nog maar 5 jaar geldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik woon in Zuid-Europa en je Nederlandse paspoort vernieuwen op de ambassade kost 129€, met 3 weken wachttijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb beide voor het gemak, ik vond het dat extra geld wel waard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prijzige pasfoto's. Hier bij de opticien eur 7,50.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb laatst gekozen voor de ID kaart, net als mijn man en jongste zoon. De kans dat we buiten Europa komen zien we niet zo groot. En als het tich nodig is dan kopen we alsnog een paspoort.
  Dat een ID kaart gewoon in je portemonnee past vind ik een groot voordeel.
  In mijn dorp kosten de pasfoto's 19 euro en dan krijg je de gewone pasfoto's plus nog een portret waar je leuk op staat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vriendin en dochter hebben een ID kaart, ikzelf een paspoort. Vakanties houden wij eigenlijk altijd binnen Europa, maar voor het werk mag ik eens in de zoveel jaar nog wel eens naar het buitenland buiten Europa. Daar komt het paspoort dan goed van pas...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. id kaart omdat ik die in mn portemonnee altijd bij me heb.. en we gaan nooit ver weg. (en zo wel dan neem ik t voor lief dat ik ook nog een paspoort moet laten maken.. laatste x buiten europa (en de enige x) was 12 jaar geleden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. allemaal vliegangst! dus een idkaart is meer dan genoeg hier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Paspoort voor ons als ouders, kinderen een ID kaart. Daar was toen een aanbieding voor. Maar dit jaar was het 29€ per kind. 10€ voor de foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Was er niet nog een verschil tussen paspoort en id-kaart, namelijk: vingerafdrukken?
  Voor een id-kaart hoeft dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen