maandag 15 augustus 2016

Veel hypotheeknieuws; boetevrij aflossen en nieuwe hypotheekaanbieders

Vandaag was er na een periode van relatief weinig hypotheeknieuws ineens veel nieuws te lezen. Met eigenlijk vooral goed nieuws voor huizenbezitters met een hypotheek.

Boetevrij aflossen
Banken mogen geen extra kosten meer in rekening brengen voor het extra aflossen op de hypotheek. Ze mogen echter nog wel een beperkte boete opleggen. Dit komt door nieuwe Europese regelgeving die ook de Nederlandse banken op moeten volgen. Deze nieuwe regels gingen in juli in en gelden voor nieuwe hypotheken. Aflossingen van 10% tot 20% mogen boetevrij. Als je meer wil aflossen, mag de hypotheekverstrekker alleen nog een vergoeding vragen voor de gemaakte kosten, maar niet voor de gemiste winst.
(Bron: Nos)

Financieringen Nederlandse hypotheken droogt op
Er dreigt een tekort te onstaan op de hypotheekverstrekkersmarkt. Op termijn moeten er daarom meer buitenlandse hypotheekverstrekkers op de Nederlandse markt gaan komen om te kunnen voldoen aan alle vraag. De laatste maanden zit de huizenmarkt behoorlijk in de lift, de huizenprijzen stijgen en er worden meer woningen verkocht. De vraag naar hypotheken neemt hierdoor toe. (bron: nu.nl)

Beide nieuwsitems zijn naar mijn idee goed nieuws; extra aflossen wordt goedkoper en er ontstaat meer concurrentie op de markt voor hypotheekverstrekkers.

Denk jij dat bovenstaande een positief effect zal hebben op de hypotheekmarkt?

4 opmerkingen:

 1. Je zou toch zeggen dat voor iedere woning die verkocht wordt er een oude hypotheek verdwijnt en er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten. Netto dus niet meer hypotheken in aantal. Wellicht wel in bedragen.
  Alleen voor nieuwbouwhuizen komen er meer hypotheken bij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de huizenprijzen stijgen (zoals nu), stijgen ook de hypotheken mee. Het gaat niet zozeer om de aantallen, maar om de inleg. Die is de laatste 15 jaar enorm gestegen. (Omdat hypotheken lang lopen, moet je niet alleen naar de laatste jaren kijken, vandaar.)

   Verwijderen
 2. Er is zelfs al een hypotheekverstrekker, waarbij je onbeperkt kunt aflossen zonder voorwaarden: MUNT hypotheken. Ook de andere voorwaarden zijn uiterst transparant. Als ik nu toch een een nieuwe hypotheek mocht afsluiten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet zeker of het allebei echt veel voordeliger voor de huizenbezitter gaat worden. Zeker het tweede is ingewikkeld. Als er minder financiering te krijgen is, is dat internationaal. Ook nu halen veel financierders hun funding uit het buitenland. Als zij daar meer voor moeten betalen omdat het schaarser is, berekenen ze dat beslist door in hun tarieven en gaat de hypotheekrente omhoog (terwijl de spaarrente blijft dalen).
  En als extra aflossen goedkoper wordt, is het ook een kwestie van tijd voor de hypotheekrente gaat stijgen. Die aanbieders zijn namelijk hoe dan ook op winst gericht. Als ze geen boeterente meer mogen berekenen, zal dat ook leiden tot hogere hypotheekrente.
  Denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen