woensdag 7 september 2016

Woonwoensdag; Anoniem

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
Ik ben anoniem, 37 jaar oud en single

Werk en inkomen/overige inkomsten:
Ik werk 36 uur per week als systeem/database beheerder bij een bedrijf in het westen van het land. Ik ontvang hiervoor een bedrag van € 3.000 netto per maand, heb daarnaast € 86 reiskostenvergoeding in de maand, pensioenopbouw, vakantiegeld en een dertiende maand.

Beschrijving woning/locatie:
Mijn woning betreft een ruime galerijflat uit de jaren '70 in het westen van het land. Alles is gelijkvloers en dat is voor mij extra praktisch omdat ik vanwege een lichamelijke handicap rolstoelgebonden ben. Met wat aanpassingen als een onderrijdbare keuken en een zitje in de badkamer kan ik me prima redden. Ik heb een woonoppervlakte van ca. 90 vierkante meter en naast de ruime woning een flink balkon en berging.


Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
De woning is ruim, toegankelijk en de woonlasten zijn laag. Doordat ik goed verdien en zuinig leef kan ik nog voldoende besteden aan sparen, mooie reizen en andere hobby’s

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
Ik heb een combinatie van aflossingsvrij en spaarhypotheek. Het totaal hypotheekbedrag was in 2006 € 120.000. Hierbij was € 48.000 aflossingsvrij en € 72.000 spaarhypotheek. Voor het spaardeel is na 30 jaar het eindkapitaal gegarandeerd. Op beide leningdelen betaal ik 4,85% rente. Omdat ik op zeker wilde spelen heb ik de rente in 2006 voor 30 jaar vast gezet.  Overige kosten, kosten koper en verbouwing van de woning heb ik van spaargeld kunnen doen. Direct na afsluiten heb ik een eenmalige inleg van € 8.000 gedaan. De hypotheekadviseur heeft toendertijd aangegeven dat het fiscaal gunstiger was om een iets hogere hypotheek af te sluiten en direct een eenmalige storting te doen. Mijn bruto hypotheeklasten waren bij aanvang € 485 per maand en zijn nu al gedaald tot ca. € 300 bruto per maand. Begin volgend jaar zal dit nog iets verder dalen. Daarnaast heb ik nog kosten voor de VVE van ca. € 200 maandelijks (incl. voorschot stookkosten). Rekening houdend met de fiscale mogelijkheden zijn mijn netto hypotheeklasten + VVE bijdrage momenteel ca. € 350 per maand.

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?

Ik kon destijds € 160.000 lenen. Hierbij moet ik wel aangeven dat ik zaken als vakantiegeld en winstdeling niet heb laten meetellen in de berekening van de maximale hypotheek. Verder was mijn inkomen veel lager dan nu en was ik niet echt geïnteresseerd in de maximale hypotheek. Hiervoor had ik een huurwoning en ik wilde weten wat ik zou kunnen lenen bij ongeveer gelijkblijvende woonlasten. Van die woonlasten wist ik dat ik ze kon dragen (en vermoedelijk ook zou kunnen blijven dragen in de toekomst). De hypotheekadviseur vond dat toen maar vreemd, maar ik sta er nog steeds volledig achter. Door op die manier te werk te gaan kan ik nu een hoop andere dingen die ik leuk en belangrijk vind nog doen en hoef ik me geen zorgen te maken over de woonlasten. Mijn woonlasten zijn laag in verhouding tot mijn inkomen.

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Mijn plan was om het aflossingsvrije deel op eigen kracht te sparen en tegen het einde van de looptijd af te lossen. In 2006 was dit met de rentestanden van dat moment nog voordelig. De rente bleef alsmaar dalen en in 2013 ben ik uiteindelijk stappen gaan zetten om het aflossingsvrije deel af te lossen. Dit verloopt prima en bevalt goed. Begin 2017 hoop ik het aflossingsvrije deel volledig te hebben afgelost.
Op het spaardeel zit een garantie voor het te bereiken eindkapitaal. Ik moet me nog laten adviseren, maar ben vooralsnog niet van plan ook dit deel versneld af te lossen. Ik heb het idee dat ik de gaten van de hypotheekverstrekker ga vullen als ik besluit dit deel ook versneld af te lossen.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Per jaar mag ik sowieso 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen.

Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Omdat ik een hypotheek met NHG heb betaal ik geen risico opslag

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
De minimale looptijd van de hypotheek is 15 jaar.

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Bij het volledig wegvallen van mijn inkomen zal ik de woonlasten niet meer kunnen dragen. Mocht het zo zijn dat ik een inkomensdaling vooraf zie aankomen, dan kan ik het spaardeel van de hypotheek wel versneld aflossen (max. 10% per jaar). Bovendien denk ik dat er weinig plekken zijn waar je voor lagere lasten kunt wonen, met een vergelijkbaar woonoppervlak.

8 opmerkingen:

 1. Leuk! Eindelijk weer een woonwoensdag ;)

  Wat een lekker lage maandlasten heb je al @anoniem! Goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker inkomen hoor!

  Zag dat je ook een spaarhypotheek hebt, bij welke bank heb je deze afgesloten?
  Als je nog extra bij kunt storten in de spaarpot van je spaarhypotheek dan verdient dat de voorkeur. Ook de looptijd inkorten tot 20 jr behoort tot de mogelijkheden.
  Aflossen op je spaarhypotheek, levert je nl. minder op dan extra bijstorten

  Volgens mij is de looptijd 20 jaar bij zo’n hoge spaarhypotheek (72.000(0)), kijk hier
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/sparen_voor_de_aflossing_van_uw_hypotheek/kapitaalverzekering_eigen_woning/vrijstelling_bij_uitkering_kapitaalverzekering_eigen_woning

  Van je aflossingsvrije ben je al bijna verlost, bravo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan niet extra bijstorten, dat heb ik kort na afsluiten al gedaan. Mijn hypotheek loopt bij Aegon

   Verwijderen
  2. De looptijd is 30 jaar, als je de looptijd inkort heb je weer ruimte om bij te storten. Zie gebruiksaanwijzing aegon hypotheken.pdf

   bladzijde 7

   3. Extra geld inbrengen in de levensverzekering of spaarrekening
   Afhankelijk van uw hypotheekvorm kunt u uw geld ook gebruiken voor extra vermogensopbouw. Door uw geld te investeren in uw
   spaarverzekering of uw bankspaarrekening kunt u de hypotheek mogelijk eerder aflossen of uw periodieke premie/inleg verlagen. Dit kan
   gevolgen hebben voor de hoogte van de overlijdensdekking.

   Toevallig heb ik onlangs een bekende geholpen met zijn Spaarhypotheek van Aegon, check it out!

   Verwijderen
  3. Dank voor de tip. Ik ga er zeker eens naar kijken

   Verwijderen
 3. Leuk, weer een nieuw inspirerend Woonwoensdag-verhaal! Heerlijk lage maandlasten, in verhouding tot het inkomen. Ik vind dat je de juiste, slimme keuzes hebt gemaakt. Complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat er weer een nieuwe aflevering is! En wat een goed verhaal! Heel verstandige keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat er weer een nieuwe blog is. Ik heb zo goed als dezelfde vormen en ook toen gekozen om het aflossingsvrije deel bij elkaar te sparen. In de tussentijd lossen wij wel af. Dus op het einde van de looptijd is het te sparen potje hoger en houden wij dus spaargeld over.

  BeantwoordenVerwijderen