zondag 2 oktober 2016

Lastenverlaging door af te lossen

Sinds februari 2015 bestaat de blog in10jaarfo en zijn wij gestart met het extra aflossen op onze hypotheek. Daar schrijf ik regelmatig over. Maar wat leveren die extra aflossingen nou eigenlijk op? Aangezien ik op internetbankieren slechts beperkt terug kan kijken heb ik onze papieren er eens bij gepakt om een goede vergelijking te kunnen maken.

Maandlasten bij afsluiten (december 2013)
Onze woning kochten we in december 2013. Daar sloten wij een hypotheek van 333.000 euro voor af. We betaalden daar in het begin de volgende bruto lasten voor:
 • Opbouwhypotheek (bestaande uit aflossingsvrije en spaarhypotheek)  208.000 euro
Maandlasten: 
Inleg opbouwspaarrekening: 319,91
Rente opbouwhypotheek: 814,67
 •  annuïteitenhypotheek 125.000 euro
Maandlasten:
Aflossing + rente: 568,31

Huidige maandlasten (september 2016)
Ondertussen zijn door de extra aflossingen onze maandlasten flink gedaald. Wij hebben vooral afgelost op onze opbouwhypotheek, omdat wij hier het hoogste rentepercentage over betalen. Daarnaast zat in de opbouwhypotheek een behoorlijk groot deel aflossingsvrij. Eind september hebben wij nog een extra aflossing op onze hypotheek gedaan. Deze aflossing van 10.000 euro is nog niet verwerkt als verlaging in de maandlasten en is daarom ook niet in onderstaande cijfers verwerkt.
 • Opbouwhypotheek (bestaande uit aflossingsvrije en spaarhypotheek)  135.771,00 euro
Maandlasten: 
Inleg opbouwspaarrekening: 319,91
Rente opbouwhypotheek: 567,02

 •  Annuïteitenhypotheek 108.462,24 euro
Maandlasten:
aflossing + rente: 521,03

Maandelijkse besparing
Onze bruto maandelijkse besparing sinds december 2013 is voor de opbouwhypotheek 814,67 - 567,02 = 247,65. Voor de annuïteitenhypotheek 568,31-521,03= 47,28, Dit komt neer op een totale bruto besparing per maand van 294,93. Doe dat keer 12 en onze bruto besparing op jaarbasis is 3.539,16. En die extra besparing gebruiken wij weer voor een nieuwe aflossing. Dat geeft het welbekende sneeuwbaleffect. Hoe meer je aflost, hoe meer je over gaat houden en hoe sneller je weer een nieuwe aflossing kan doen. De kunst is daarbij natuurlijk wel om door te gaan op dezelfde voet en het geld niet weg te laten glippen door je vingers.

Aflossen is makkelijk
Al heel vaak heb ik reacties onder mijn blog gelezen dat aflossen met ons salaris peanuts is. Maar kijk je naar het totaalplaatje (vaste lasten vs. inkomen) zal je zien dat het niet vanzelfsprekend is dat wij zoveel geld over kunnen houden om af te lossen. Daar zit een bewuste levensstijl achter en onze aflosmogelijkheden zijn vergroot doordat we ooit gewoon zijn gestart met aflossen. Daarom aan een ieder de tip om gewoon te starten met aflossen als je het nog niet eerder gedaan hebt. En soms is het best demotiverend om te zien dat een aflossing slechts een besparing van enkele euro's per maand geeft, maar reken het dan eens door op jaarbasis of zelfs naar de hele looptijd. Je zal zien dat die kleine investeringen uiteindelijk een groot sneeuwbaleffect gaan geven. Het is niet altijd makkelijk om gemotiveerd te blijven. Onderstaand plaatje vond ik heel treffend, de weg naar succes is niet zo makkelijk als het voor een ander lijkt! En dat is natuurlijk niet alleen op financieel vlak zo! :)

* Wij betalen onze hypotheekkosten bruto. Wij laten de hypotheekrenteaftrek jaarlijks uitkeren, welke wij weer gebruiken voor een nieuwe aflossing. Dit is de reden waarom de hypotheekrenteaftrek niet in bovenstaand voorbeeld verwerkt is.
Afbeeldingsresultaat voor road to succes

5 opmerkingen:

 1. Mooie besparing! Al bijna €300 op maandbasis. Wij hebben net de 200 euro per maand aan besparing behaald. En gewoon beginnen is ook het beste advies dat je kunt geven..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allebei supergoed gedaan zeg!
   het is net als met afvallen, het lijkt zo makkelijk als een ander het doet he. Ik vind het in ieder geval een prachtig resultaat, wat je inderdaad niet zomaar bereikt door veel te verdienen. Het is namelijk ook heel makkelijk om dat geld niet aan aflossen te spenderen, maar aan wat je ook bedenkt aan luxe artikelen...

   Verwijderen
 2. Hoe veel of hoe weinig je ook binnen krijgt, door hard werken of door andere manieren van geld verdienen... het is nooit peanuts. Ook voor jullie is het een keuze, die je wel moet waar maken en niet van dat geld op vakantie gaan, of een dikke auto rijden, of... veel of wat minder veel; er is altijd een of/of keuze en die maken jullie. Goed bezig! Wij hebben een veel kleiner inkomen, ook een veel kleinere hypotheek, maar zijn nu wel bijna klaar met aflossen. Toen we begonnen, betaalden we 750 Euro bruto en nu nog maar 42! Een fijn gevoel. Bij meer en bij minder inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb sinds vorig jaar een hypotheek en er zijn nog veel zaken die aan het huis gedaan moeten worden, bijvoorbeeld goed isoleren en nieuwe deuren en kozijnen. Grote uitgaven waar eerst flink voor gespaard moet gaan worden. Daarna wil ik extra gaan aflossen en dan ook elke besparing weer gebruiken voor een nieuwe aflossing. Ik zou graag eerder van mijn hypotheek af willen zijn om wat meer financiële mogelijkheden te hebben als ik wellicht eerder minder zou willen gaan werken. Een bedrag van 42 euro aan hypotheek daar kan ik de komende 20 jaar alleen nog maar van dromen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij proberen ook ieder jaar 1 vast bedrag af te lossen, volgende maand voor de 3de keer ( we wonen hier nu 3.5 jaar)
  Het levert tenminste mee rop dan de rente op de bank ;-)

  BeantwoordenVerwijderen