woensdag 26 oktober 2016

Woonwoensdag: Anoniem

Naam, leeftijd en gezinssamenstelling:
Anoniem. Wij zijn een gezin met vijf; twee volwassenen (43 en 41) en drie kinderen (11,8,6).


Werk en inkomen:
Ik werk zelf in de zorg en verdien per maand bijna 2.000 euro netto en mijn man verdient per maand 3.200 netto.

Beschrijving woning en locatie:
Wij wonen in een vrijstaande woning in Overijssel.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
Wij wonen sinds 2004 in deze woning. Daarvoor woonden we samen (nog zonder kinderen) in een bovenwoning (huurwoning).We hebben toen allerlei soorten woningen bekeken en gekozen om gelijk groter te gaan wonen zodat we niet nog een keer moesten verhuizen. Dit bleek voor ons een goede keuze.  

Welk soort hypotheek heb je en wat zijn de kosten per maand?
We zijn begonnen destijds met een combinace hypotheek; beleggen, lenen en verzekeren in een. Erg ingewikkelde constructie die we nu gelukkig niet meer hebben. De hypotheek bedroeg destijds 400.000 euro. Ik heb de oude papieren er eens bijgezocht en onze maandlasten waren toen bruto 1.575. Erg hoog. 

Nu hebben we twee hypotheken; 
 • aflossingsvrij 273.000 (rente 2,4%)
 • annuïteitenhypotheek 22.000 (rente 1,59%).
Maandlasten nu bruto 625 euro (inclusief aflossing 50 euro), netto 400 euro.

Hoeveel kon je destijds lenen? Zijn de lasten in verhouding met het inkomen?
In 2004 sloten wij een tophypotheek af, we verdienden toen minder dan nu. Ik denk ongeveer iets van 45.000 bruto bij elkaar. Nu verdienen we samen iets van 110.000 bruto. En zijn de maandlasten voor ons zeer goed te dragen.

Los je naast de reguliere aflossingen ook extra af?
Wij lossen grotendeels extra af, omdat we een aflossingsvrije hypotheek hebben. Sinds 2012 zijn we gaan aflossen, daarvoor spaarden we wel voor de hypotheek, omdat we wel wisten dat het beleggen geen 7 procent zou opleveren. We hebben sinds 2012 105.000 afgelost, waardoor we gelukkig geen tophypotheek meer hebben. De maandlasten zijn voor ons nu goed te dragen en merken we dat we steeds meer over houden. In het begin losten we een groot bedrag per jaar af. Nu lossen we maandelijks af, dat werkt veel motiverender. Iedere maand zien we ons bedrag minder worden. We houden wel een buffer aan rond de 40.000 euro. We zijn er nog niet over uit of we alles aflossen of dat we toch nog een bedrag open laten staan. Ik verwacht dat de overheid overwaarde zal gaan belasten.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
We mogen per jaar 10 procent aflossen (in ons geval 33.000). Daar komen we meestal niet aan.

Zit er een risico-opslag in de hypotheek?
We zitten nu op een schuldmarktwaarde verhouding van 60% en kunnen nog naar 55%, maar dat scheelt niet heel veel van 2,4 procent naar 2,35. Hier moet jezelf om vragen bij de bank.

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker stelt?
Nee

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Ja, inmiddels wel. Toen we net begonnen niet. 


Wil je meer woonwoensdagverhalen lezen? Alle eerdere verhalen zijn te vinden op de pagina woonwoensdag in het hoofdmenu.

Lees jij de woonwoensdagverhalen ook altijd met veel plezier? Woonwoensdag wordt gemaakt door en voor lezers en is dus afhankelijk van de verhalen die doorgestuurd worden. Wil jij ook eens anoniem meewerken aan deze rubriek? Twijfel niet en mail naar info@in10jaarfo.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens per mail.

4 opmerkingen:

 1. Wat goed van jullie zeg. Zeker dat jullie nog de lasten kunnen blijven dragen bij eventueel verlies van een inkomen. Ik ben zeer onder de indruk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "In 2004 sloten wij een tophypotheek af, we verdienden toen minder dan nu. Ik denk ongeveer iets van 45.000 bruto bij elkaar."

  Met 45.000 euro inkomen kreeg je ook toen echt geen hypotheek van 400.000 euro lijkt me. Welke bank deed dit?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie aflossingen zeg! En je huidige maandelijkse lasten hiervoor, dat is wel heel fijn!
  Ik vroeg me inderdaad ook af wat hier boven gevraagd werd: hoe kreeg je een hypotheek van 4 ton op een inkomen van 45.000 euro? Tekenden jullie ouders misschien mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Sinds 2012 zijn we gaan aflossen, daarvoor spaarden we wel voor de hypotheek, omdat we wel wisten dat het beleggen geen 7 procent zou opleveren." Geen idee hoe je bij deze uitspraak komt, maar ik weer zo al 3 index fondsen die ruim 7% gehaald hebben over de laatste 3-4 jaar (meesman wereldwijd had bijvoorbeeld ruim 10% in deze periode). En zeker met hypotheekrente percentages rond de 2-3% kan je zeker beter investeren dan aflossen. Zeker als je hypotheek ratio al zo laag is als de genoemde 55-60%.
  Neem niet weg dat jullie wel lekker hard op weg zijn om lage tot zeer lage maandlasten te hebben, en dat ook altijd prettig natuurlijk. Succes in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen