woensdag 16 november 2016

Woonwoensdag: M & L

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:

Wij zijn M & L en hebben een baby van bijna een half jaar.Werk en inkomen/overige inkomsten:
M is een van de 2 overgebleven eigenaren/broers in een familie V.O.F.. Winst in 2014: 111.000 en in 2015: 107.000. per persoon dus ruim 50K per jaar. Dit jaar verwachten we betere cijfers te behalen. L werkt fulltime en verdient netto 2.900 per maand exclusief een jaarlijkse bonus van ongeveer 7.000 netto.


Beschrijving woning/locatie:
We wonen in een ruime 2-onder-1-kapper in het midden van NL. Huis staat in een rustige wijk die ze vanaf 1995 zijn gaan opbouwen. Veel jonge gezinnen in de buurt en alle voorzieningen in de directe omgeving. Het huis hebben we voor 280.000 gekocht. Huidige WOZ waarde is 272.000.
Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
Aangezien we veel werken en zelf niet handig zijn wilden we een huis waar weinig aan hoefde te gebeuren. Daarbij wilde we graag een huis met een tuin en dakterras om lekker te kunnen genieten in de zomeravonden.


Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
We hebben het huis eind 2014 gekocht. We hebben door gelijk een deel met eigen geld te betalen en een truc van de makelaar het kunnen kopen met NHG. We begonnen met een hypotheek van 259.000. We hebben gekozen voor lineair omdat we geen idee hebben hoelang we hier willen blijven wonen en je hiermee direct een groot deel van je woonlasten aflost.


Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
We konden ruim 400.000 lenen maar wilden dit bewust niet. We hebben de insteek dit huis bij elkaar te verdienen dan eventueel nog 1 keer verhuizen en dan uiteindelijk zo spoedig mogelijk hypotheekvrij zijn.


Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Jazeker. We hebben momenteel nog ongeveer 230.000 te gaan van onze hypotheek. Door de lineare hypotheek lossen we al 720 euro per maand af. Daarbij proberen we de bonus van L + 500 per maand extra af te lossen. Dit komt neer op 13.000 per jaar extra. Daarbij willen we de minder betaalde rente in de toekomst ook gaan gebruiken om extra af te lossen.Wij willen graag voordat we 40 zijn ruim minder kunnen gaan werken. Wij willen dan gaan genieten samen met ons gezin en veel reizen maken. We hebben een rente van 2,85% voor 5 jaar vastgezet. Ondanks dat dit laag is willen we onze doelen hierdoor niet aanpassen. Over 3 jaar kunnen we opnieuw bekijken wat we willen.


Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Ja dat zou kunnen. Echter kiezen wij ervoor om juist nu nog even hard te werken.


Wat is de hypotheekstand van het bedrijf? plannen?
Begin 2014 hebben we (broer en ik) een hypotheek afgesloten om de zaak met zijn 2en te kunnen doen. Echter hadden we al een groot deel eigen middelen om te beginnen. We hebben destijds een hypotheek afgesloten van 250.000 om onze ouders uit te kunnen kopen. De hypotheek is 10 jaar lineair. Op dit moment is de hypotheek 149.000 en hebben we dus al een groot deel kunnen afbetalen. De waarde van een bedrijf is erg lastig vast te stellen. Wel weet ik dat het bedrijfspand zonder goodwill en materialen (verkoopwagen, tenten, auto’s, cateringspullen etc etc.) 2 jaar geleden is getaxeerd op 255.000.


4 opmerkingen:

 1. Flink inkomen, beperkte hypotheek en nog wat extra's aflossen. Gaat wel goed komen met jullie.
  Toch best handig die NHG om zo je woonlasten aan de lage kant te houden.
  Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je in principe rond kunt komen van 1 inkomen. Dat geeft lucht en ruimte, zelfs al leef je nu van twee inkomens.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt of jullie het goed voor elkaar hebben, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed verhaal weer! Ik denk dat een lineaire hypotheek ook de meest verstandige optie is. Wel fijn dat er een huis te koop was dat aan jullie eisen voldeed, voor een bedrag ver onder het maximum. Je ziet toch vaak dat mensen die meer te besteden hebben, ook gelijk hun eisen opschroeven (daar zijn wij zelf ook schuldig aan).

  BeantwoordenVerwijderen