woensdag 2 november 2016

Woonwoensdag: M & V

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
Man 27 jaar, Vrouw 26 jaar, geen kinderen

Werk en inkomen/overige inkomsten: 
Man, werkzaam in de detachering als bijstandsconsulent bij verschillende gemeenten. Inkomsten 2150,00 euro netto en daarnaast, voor huidige opdracht reiskostenvergoeding van 400 euro per maand. Vrouw is werkzaam in het basisonderwijs als vervanger. Daarnaast is zij ook nog werkzaam bij een supermarkt. Haar inkomsten zijn wisselen, maar ongeveer 1500,00 netto per maand. De hypotheekrenteaftrek voor 2016 is ongeveer 70,00 euro per maand.

Beschrijving woning/locatie: 
Wij wonen in een twee-onder-een-kapwoning gelegen in zuid oost Nederland. In een dorp met alle basis voorzieningen. De woning is uit begin jaren ' 90 en is gebouwd in een mooie groene wijk. Wij hebben de woning vorige zomer gekocht.


Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten? 
Wij wilden graag kopen in het dorp waar wij nu ook gekocht hebben. We waren op zoek naar een twee-onder-een-kapwoning en hadden reeds 2 keer eerder mis gegrepen door te afwachtend te zijn. Wij wilden eigenlijk een woning die af was, echter was die op dat moment niet te koop of voor onze neus verkocht. De woning die wij nu gekocht hebben, stond pas net te koop (3 dagen) en was van een ouder echtpaar (eerste eigenaren), hierdoor moest de woning wat opgefrist worden, maar daar was de prijs ook naar. Door snel te handelen hebben we de woning enkele duizenden euro's onder de taxatiewaarde kunnen kopen. Wij hebben bij de koop de badkamer vervangen en de trap aangepakt. In het najaar hebben wij vervolgens de achtertuin compleet opnieuw aangelegd en een extra berging geplaatst. Dit najaar staat een nieuwe keuken + nieuwe vloer voor de benedenverdieping + stucwerk beneden op de planning. Voor de winter willen we de oprit nog opnieuw bestraat hebben en de voortuin opnieuw hebben aangelegd.

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
Wij hebben een annuïteiten hypotheek. De hypotheek bedroeg bij afsluiten 158.265,00 euro. Waarvan 150.000,00 euro voor 10 jaar is vastgezet tegen 2,15% rente en de 8.265 euro tegen 2% rente. Onze geldverstrekker is Loyds bank. Man heeft de hypotheek volledig zelf geregeld, waardoor de afsluitkosten maar 310,00 bedroegen. Daarnaast hebben wij door van kinds af aan te sparen en zuinig met geld om te gaan bij de aankoop 40.000,00 euro uit eigen middelen gefinancierd. De verbouwingen worden uit eigen middelen betaald. Voor de zekerheid hebben we een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor 20 jaar op beide levens ter hoogte van 100.000 euro/gelijkblijvend. De bruto hypotheek is 596,30 euro en de overlijdensrisicopremie 6,45 euro.

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen? 
Omdat mevrouw pas net was afgestudeerd toen wij de woning kochten en niet wisten wat voor inkomen zij zou krijgen, hebben we de hypotheek gebaseerd op alleen het inkomen van de man. Wanneer we ook uitgingen van de baan in de supermarkt konden wij ongeveer 40.000 euro extra lenen. De hypotheek is goed te betalen.

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe? 
Nee, op dit moment niet. De rente is al laag en we sparen momenteel om onze verbouwplannen te kunnen financieren. Bij het afsluiten van onze hypotheek hebben we gelijktijdig wel een corporatie spaarplan geopend bij Dela waarop we maandelijks 75,00 euro storten. Hierop krijgen we 2,75% rente gegarandeerd. Dit spaarplan komt vrij wanneer onze rente periode van 10 jaar afloopt. We hebben dan een buffer die vrijkomt, waarmee we kunnen handelen, mocht de rente tegen die tijd hoger zijn. Wij hebben hiervoor gekozen, in plaats van een langere rentevastperiode, omdat wij verwachten hiermee goedkoper uit te zijn, zeker wanneer wij in de toekomst wel extra gaan aflossen.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
10% per jaar van de orginele hypotheeksom wanneer de marktrente van dat moment lager is dan de afgesloten hypotheekrente. Wanneer de marktrente hoger is dan onbeperkt.

Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Nee, hebben een NHG hypotheek

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
 Nee

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen? 
Wanneer het inkomen van mevrouw wegvalt is er geen probleem. Wanneer het inkomen van meneer wegvalt is er de eerste 2 jaar geen probleem wegens spaargeld wat we achter de hand hebben.

8 opmerkingen:

 1. Klinkt of jullie het goed voor elkaar hebben, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, das nog eens goed geregeld (mooi rente percentage dankzij de NHG) en netjes binnen het besteedbaar inkomen geregeld. Goed gedaan en heel veel woon plezier gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal. Goed geregeld al op jonge leeftijd. En wat een fijne rentes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed geregeld zeg! En zoveel spaargeld al, terwijl mevrouw nog studeerde. Dat doen niet veel mensen jullie na. Dat spaarplan vind ik ook een goed idee, die variant kende ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed gedaan! Wat fijn om zo te beginnen. Daar heb je de rest van je leven profijt van!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor de geinterseerde er missen een paar kleine gegevens. De lening van 8265 heeft een rente vaste periode van 5 jaar en het is onze bedoeling om deze aan het einde van de vaste rente periode volledig af te lossen. Alleen wanneer de rente over een kleine 4 jaar nog zo laag is kan het zijn dat we de looptijd toch nog een keer met 5 jaar verlengen.Daarnaast dank voor alle positieve reacties. Ik probeer mensen altijd inzicht te geven in keuzes die zij kunnen maken. Dat is ook de reden dat ik mijn medewerking heb gegeven aan dit blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat spaarplan, is dat gewoon een Box 3 verhaal? Want dan blijft er weinig van dat rendement over mocht je boven de vrijstelling komen. Maar in dat geval kan je natuurlijk je gewone spaarrekening leegkloppen richting de hypotheek :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat spaarplan is idd een box 3 verhaal, wij hebben echter in de tijd gekocht dat een spaarhypotheek niet meer gaat. We hebben daarnaast een heffingsvrij vermogen van 50.000 euro en zitten voorloppig nog niet aan die grens. Mocht dit wel zo zijn dan zien we dan wel verder.

  BeantwoordenVerwijderen