vrijdag 25 november 2016

Zwanger en zorgverzekering

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het natuurlijk altijd verstandig om te kijken naar je zorgverzekering. Wij hebben dit eind vorig jaar ook gedaan en kwamen tot de conclusie gekomen om mijn basisverzekering NIET uit te breiden, ondanks dat je op internet ook heel veel andere verhalen leest waarbij iedereen hamert op een uitgebreide, aanvullende verzekering.  Een aanvullende verzekering kan heel vaak helemaal niet uit, aangezien de kosten vaak niet opwegen tegen het extra verzekerde bedrag.  Mijn ervaring met alleen een basisverzekering was positief. Alle echo's, consulten bij de gynaecoloog en verloskundigen en mijn ziekenhuisbevalling werden volledig vergoed zonder eigen risico.

Zwanger = basisverzekering en geen eigen risico
Wat velen niet weten is dat vrijwel alle behandelingen die te maken hebben met de zwangerschap in de basisverzekering vallen en volledig vergoed worden. Het gaat tevens NIET van je eigen risico af. Het is dus goed om jezelf af te vragen of een uitgebreid pakket wel noodzakelijk is. Zeker als je de voorkeur hebt voor een thuisbevalling en geen intentie hebt om een cursus te gaan volgen.

Welke vergoedingen vallen onder het eigen risico?
De meeste kosten die te maken hebben met de zwangerschap en de bevalling worden vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt onder andere voor de volgende kosten:

Verloskundige hulp tijdens de zwangerschap
Hierbij kun je denken aan de consults bij de verloskundige of gynaecoloog in de maanden van de zwangerschap.

Verloskundige hulp tijdens de bevalling
Denk  hierbij aan de kosten van een gynaecoloog of verloskundige die je helpt bij de bevalling.

Zwangerschapsecho
Tijdens de zwangerschap worden meestal minimaal 2 echo's uitgevoerd: de 12-wekenecho en de 20-wekenecho. Deze echo's worden vergoed uit de basispakket van de zorgverzekering. Het is wel verstandig om bij jouw zorgverzekeraar na te gaan waar je deze echo's kunt laten uitvoeren.

Niet-invasieve prenatale test (NIPT)
De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is een test tijdens de zwangerschap die het Downsyndroom kan vaststellen. Tot april 2017 is een voorwaarde voor vergoeding dat er een positieve combinatietest ligt. De combinatietest is voor eigen rekening. Vanaf april 2017 kan een zwangere vrouw ook direct kiezen voor de NIPT. Daar is dan wel een eigen bijdrage van € 175 aan de orde – ongeveer hetzelfde bedrag dat je voor de combinatietest zelf moest betalen.

Kosten van ziekenhuisverblijf
Deze kosten vallen echter alleen onder de basisverzekering als er sprake is van een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie. Op het moment dat je in het ziekenhuis wenst te bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, geldt voor deze ziekenhuisbevalling een minimale eigen bijdrage voor zowel de moeder als het kind.

Kraamhulp (ook wel kraamzorg genoemd)
Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt bepaald op basis van het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Het maximum is 80 uur in 10 dagen, maar in de praktijk worden vaak veel minder uren toegewezen. De kosten van kraamzorg worden voor een deel vergoed uit de basisverzekering. Niet alles wordt vergoed: er geldt bij kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage. Dat houdt in dat je bij kraamzorg per uur € 4,20 zelf betaalt (in 2015 was het € 4,15).

IVF behandelingen
IVF is een afkorting voor In-VitroFertilisatie. IVF wordt ook wel fertilisatie of reageerbuisbevruchting genoemd. De vergoeding van IVF is afhankelijk van de leeftijd van de vrouw:
 • tot 38 jaar: alleen vergoeding bij terugplaatsing van 1 embryo bij de 1e 2 ivf-pogingen, bij de 3e poging 1 of 2 embryo’s.
 • tussen 38 jaar en 43 jaar: alleen vergoeding bij terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s bij alle 3 pogingen.
 • ouder dan 43 jaar: geen recht op vergoeding van ivf-pogingen of andere vruchtbaarheidsgerelateerde zorg.
Kosten zwangerschap en bevalling en het eigen risico
Voor iedere basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Als je zorgkosten maakt die onder het eigen risico vallen moet je het bedrag van het eigen risico zelf betalen. Pas als het eigen risico 'op' is gaat de verzekeraar betalen.

Nagenoeg alle kosten die door de basisverzekering gedekt worden vallen onder het eigen risico. Er zijn echter enkele uitzonderingen. De kosten rond de zwangerschap en bevalling horen bij deze uitzonderingen. Voor zorgkosten die te maken hebben met geboortezorg die onder de dekking van de basisverzekering vallen (zoals hierboven beschreven) is dus géén eigen risico van toepassing.

Geboortezorg en eigen bijdrage
Voor een paar specifieke zaken bij geboortezorg is wel sprake van een eigen bijdrage. Dat is standaard aan de orde bij de vergoeding van kraamzorg. Ook kan er een eigen bijdrage van toepassing zijn voor bevallen in het ziekenhuis als daarvoor geen medische indicatie is afgegeven. Wil je dat de eigen bijdrages vergoed worden door de verzekering? Dan heb je daarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig.

Basisverzekering kiezen
Voor zwangerschap en bevalling biedt de basisverzekering dus al een zeer uitgebreide dekking. Wil je deze dekking  toch verder uitbreiden, kijk dan naar de aanvullende zorgverzekeringen. Kies je voor een basisverzekering zonder aanvullende dekkingen, dan hoef je alleen het type zorgverzekering en de premie te bekijken. De dekking van een basis zorgverzekering is immers bij alle verzekeraars hetzelfde.
Bron:  Home finance

Heb jij een aanvullend verzekeringspakket genomen voor een zwangerschap?  Waren de kosten in verhouding tot de gemaakte zorgkosten?

10 opmerkingen:

 1. Ik ben van beide kinderen bevallen voor deze verzekeringsvorm er was. Beide kinderen een keizersnede. Kreeg daardoor verlengde kraamzorg vooral bij zoon in 1999. Na een week in het ziekenhuis kreeg ik nog 6 volle dagen kraamhulp. Alleen had ze elke dag wat (haar moeder was ziek, haar kind moest naar de dokter etc). Ze ging vroeg in de middag weg en omdat we zo overweldigd waren door de geboorte hebben we niet opgelet wat we tekenden. Ze had wel volledige dagen gedeclareerd en wij moesten een flinke eigen bijdrage betalen. Geeft niet maar niet netjes. Bij dochter nog een dag of vier een paar uurtjes waardoor het duidelijk was wat de kosten waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zat hier ook even naar te kijken en had inderdaad ook het idee dat heel veel onder de basisverzekering viel. Dan is het alleen inderdaad of je zonder medische indicatie wel of niet in het ziekenhuis wil bevallen en of je nog cursussen wilt doen. Tenminste, zo lijkt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig overzichtje! Ik moet me er voor komend jaar ook weer goed in verdiepen. Niet voor een zwangerschap, maar ik heb een kind met nieuwe tanden die lang niet zo mooi in dat bekkie groeien als de mini-versie... Dus we gaan op zoek naar een verzekering met goede orthodontische dekking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier dezelfde overweging. Eerst even het tandartsbezoek van hakf december afwachten :-)

   Verwijderen
 4. Ik had wel een uitgebreid pakket genomen omdat ik eerder bekken klachten had gehad en fysio vergoed wilde hebben in geval van.
  Dit bleek niet nodig tijdens de zwangerschap maar erna wel, dus fijn. Bovendien kreeg ik de volledige eigen bijdrage kraamzorg vergoed, wat ruimschoots de kosten dekte van de aanvullende verzekering. Dus kan toch lonen om even te checken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hou er rekening mee dat je voor een ambulanceritje wél een rekening kan ontvangen.. hoorde vanmorgen nog een bedrag van 1500 euro daarvoor.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ivf.
  Welke medicijnen worden vergoed.
  Zit het ivfcentrum in je verzekering of is dat geen geselecteerd centrum.
  Is de apotheek die de medicijnen uitgeeft goedgekeurd.
  Is er naast eigen risico een eigen bijdrage. Geen dormicum of morfine vergoed krijgen als ze de naald door de vaginawand je eierstokken inporren is best niet fijn.
  Net zoals dat je de inwendige echo's niet vergoed krijgt als je die dichterbij huis laat doen.
  Of dat je ineens een rekening krijgt voor bloedonderzoek, nee geen onderzoeken die vergoed worden.
  Worden er reis en parkeerkosten vergoed. Uur heen anderhalf uur parkeren, uur terug. Drie, vier, vijf keer in de week vier, vijf, zes, zeven weken aaneen.
  Mag je naar dusseldorf, gent of brussel.. Waar de resultaten beduidend beter zijn dan in nederland.
  Bekijk ook de polis van je man. Als de man niet naar gent mag betaal je zijn deel van de kosten volledig zelf.
  Oh en sommige ivf klinikiken verplichten psychologische begeleiding. Wel fijn als je dan voor 15 keer 75 euro verzekerd bent.  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf kom ik goed weg met slechts 200 euro kosten bij mijn 1e (kraamzorg en lactatiekundig consult), 75 euro ieder voor mijn 2e en 3e (kraamzorg) en 0 euro voor mijn laatste (geen kraamhulp meer nodig bij #4 ;) ), en ben ik dus blij dat ik mijn geld al die jaren in mijn zak gehouden heb. Een aanvullende verzekering in elk van de vier geboortejaren had ons zeker 1000 euro gekost. Al had ik op safe spelend beter wel een verzekering af kunnen sluiten... want inderdaad worden de 'gewone' kosten van zwangerschap en bevalling geheel vergoed, maar de 'bijkomende' kosten waarmee je te maken kunt krijgen lopen toch al snel uit de klauwen. Een hele zwangerschap (en een half jaar erna) bij de bekkenfysio, tig consulten bij de lactatiekundige, een onvoorziene niet-medische poliklinische bevalling, eigen bijdrage voor kraamzorg, kraampakket... je kunt voor veel dingen nog een behoorlijke rekening krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over kosten van problemen bij het zwanger worden...

  Ik denk dat het voor een groot deel van 'mazzel' afhankelijk is als blijkt dat je complicatieloos door je zwangerschap/bevalling/kraamtijd heen komt. Als je vooraf al weet dat je kosten gaat maken, sluit je natuurlijk helemaal beter wel een verzekering af. Maar als je de kosten van 'pech' niet makkelijk kunt dragen is het misschien ook veiliger om toch wel een verzekering af te sluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Net als Mom4Life wel aanvullend verzekerd ivm fysio en vergoeding eigen bijdrage kraamzorg. Dit jaar zat er in mijn verzekering geen vergoeding voor lactatiekundige zorg die had ik dit keer toch nodig helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had wel aanvullend. Werden de kraamhulp kosten volledig mee gedekt, een borst kolf a 200 euro en een lactatiekundig consult.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen