donderdag 8 december 2016

Bewust domme financiele keuzes..?!

Gisteren schreef ik over onze laatste aflossing van dit jaar. Een klapper van maar liefst 10.000 euro waar we de afgelopen maanden voor gespaard hadden. Sjoukje van Meer geld, minder stress reageerde terecht door zich af te vragen waarom wij gewacht hebben met aflossen tot wij een bedrag van 10.000 euro hadden. Door eerder kleinere bedragen af te lossen, heb je immers eerder lastenverlichting. En daar heeft Sjoukje natuurlijk een heel goed punt. Als je in 10 jaar financieel onafhankelijk wilt worden, moet je toch eigenlijk altijd gaan voor het hoogste rendement of de snelste lastenverlichting?

Gemak vs. kosten/rendement
Wil je echt snel besparen moet je natuurlijk altijd goed overwegen welke keuze je maakt. Goed nadenken over het behalen van het rendement of de besparing. En toch maken wij, ondanks onze FO-plannen, soms bewust domme financiële keuzes. Bewust. Dat klinkt natuurlijk vreemd. Maar in sommige gevallen werkt het voor ons beter. Zo lossen wij graag in een keer grotere bedragen op de hypotheek af. Dat wil iedereen natuurlijk wel, maar wij doen dat vooral om onszelf gemotiveerd te houden. Het geeft een kick om een groot bedrag in een keer af te lossen. Met natuurlijk als nadeel dat je minder vaak een aflossing kan doen en het rendement eigenlijk lager ligt als direct een kleiner bedrag aflossen.

Maar niet alleen met aflossen maken wij soms vreemde financiele keuzes. Zo hebben wij nog gescheiden rekeningen, terwijl we getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Slaat natuurlijk nergens op. De helft is van manlief en de andere helft van mij. Maar toch vinden wij het beide fijn om een eigen rekening te hebben. Gewoon, voor het gevoel van zelfstandigheid. Slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar voor ons werkt het wel. Zo hebben we ook een aparte boodschappenrekening waar we maandelijks 500 euro op storten. Hebben we beide ook een pas van. Werkt fantastisch om onze uitgaven in de perken te houden en een goed overzicht te houden. Ook hierbij financieel niet de meest fantastische keuze, want extra rekeningen met betaalpassen kosten natuurlijk ook gewoon geld.

We maken dus in de ogen van velen financieel niet zulke slimme keuzes, aangezien we hierdoor minder rendement behalen. Toch werkt het voor ons en voelen wij ons hier goed bij.

Maak jij ook wel eens bewust 'domme' financiële keuzes?

10 opmerkingen:

 1. Ja! we lossen idd ook grotere bedragen af en wachten met aflossen tot er een bepaald bedrag op de spaarrekening staat (terwijl er ruim voldoende opstaat). We hebben een spaarrekening met ,3% rendement! En gisteren kocht ik in de opruiming voor ruim EUR 250,00 kinderkleding.... oeps. Gelukkig kan het... maar denk erover om toch iets terug te brengen haha. Het zou allemaal best iets slimmer kunnen, maar over all zijn we best goed bezig vind ik. We sparen, lossen af, leggen iets opzij om eerder te kunnen stoppen met werken en we genieten van leuke dingen doen en uitstapjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die eigen rekeningen vind ik zo gek nog niet, hier precies hetzelfde. Soms heb je uitgaves die je niet direct naar elkaar wilt verantwoorden ondanks dat de ander er waarschijnlijk geen problemen mee zal hebben (waarom heb je alweer iets nieuws voor de computer gekocht, hij doet het toch nog?), of uitgaven die de ander niet exact hoeft te kennen (een paar dagen voor de verjaardag een afschrijving zien van de lokale juwelier).

  Overigens houden wij 10% van het (toegekende) salaris zelf, de rest gaat naar de en/of rekening

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben geen koophuis en hypotheek, dus daarin kunnen we nog geen domme keuzes maken gelukkig. Wel willen we zoveel mogelijk sparen om dat zo snel mogelijk te bereiken, zodat we geen geld meer kwijt zijn aan huur. En toch kiezen we vaak voor gemakzucht en daardoor ook vaak voor duurder. Met boodschappen doen of met dingen weg doen naar de kringloopwinkel in plaats van verkopen op marktplaats, want geen zin in gedoe. Het zijn kleine dingen, maar op jaarbasis zal het vast uitmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben 3 rekeningen. Beiden 1 rekening en dan 1 gezamenlijke rekening. Dit is omdat we vaste uitgaven van vriend z'n rekening betalen, variable kosten van mijn rekening en we hebben een spaarrekening waarvan we beiden een pas hebben. Voor ons werkt het perfect, dus laten we het zo, ondanks de extra kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het helemaal niet raar om gescheiden rekeningen te hebben. Ondanks dat het op papier van jullie beiden is, is het zeker lekker om gewoon ook je eigen leven te leiden. Zo hoef je je keuzes ook niet te verantwoorden en kan je allebei doen wat je goeddunkt binnen je eigen budget. Ikzelf zou dat niet anders doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een bekend verschijnsel! Je zou denken dat mensen juist met persoonlijke financiën hun keuzes op ratio baseren, maar dat is vaak helemaal niet zo. Ons soort mensen lost bijvoorbeeld graag af op de hypotheek, terwijl er over het algemeen manieren zijn om een hoger financieel rendement te halen. Maar ja, lekker slapen, zekerheid en gemoedsrust willen ook wat.

  Ik heb net zelf ook zoiets sufs gedaan. Ik mocht dit jaar nog 3.400 euro boetevrij aflossen. En dan maak ik dus 3.000 over, omdat ik zo van die duizendtallen hou. Terwijl dit me straks gewoon 5 euro aan vermogensrendementsheffing gaat kosten...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom zou een groot bedrag aflossen aan het eind van het jaar een domme keuze zijn? Ik deed het altijd om gedurende het jaar maximaal van de HRA te kunnen profiteren en op het eind van het jaar, mijn vermogen te verminderen om zo minder VRH te hoeven betalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Maximaal van de HRA profiteren' is een van die domme keuzes die veel mensen maken ;-)

   Stel, je hypotheek is 100.000 euro tegen 3% rente en de belastingschijf is 40%. Dan betaal je bruto 250 euro hypotheek en netto 150 euro (ik laat eigenwoningforfait voor het gemak even zitten).

   Stel, je lost 10.000 euro af, dus je hypotheek zakt naar 90.000 euro. Dan betaal je bruto 225 euro en netto 135 euro. Het verschil tussen bruto en netto is gezakt van 100 naar 90 euro, dus je profiteert 'minder maximaal' van de HRA, maar per saldo betaal je gewoon 15 euro minder per maand aan je hypotheek.

   Dus als je die 10.000 euro bijvoorbeeld op 1 juli had afgelost in plaats van het einde van het jaar, had je in dat jaar (15 euro x 6 maanden) 90 euro minder hypotheekrente betaald.

   Verwijderen
  2. Dat bedoel ik. Netto dus 1,8% in jouw voorbeeld. Die 10k had kunnen renderen tegen meer dan 1,8% dat jaar. Om de aflossing aan het eind van het jaar te doen, ben je er geen 1,2% VRH over verschuldigd (mits je boven de grens van 21k / 42k zit uiteraard). Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van aflossen maar kies wel bewust het moment uit.

   Verwijderen
 8. Er zijn wel dommere dingen te verzinnen dan 10.000 euro aan je hypotheek aflossen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen