woensdag 18 januari 2017

Doelsparen met familie en vrienden

Aan materiële zaken hecht ik weinig waarde, aan nieuwe herinneringen maken des te meer. Daar vallen vakanties zeker onder. Een zonvakantie, stedentrip, actieve vakantie of weekendje weg; ik word er intens gelukkig van. Maar op vakantie gaan kost geld. En in combinatie met onze aflosplannen is het natuurlijk wel keuzes maken.

Doelsparen met de familie
Mijn familie is redelijk groot. Het gezin waar ik uit kom bestaat ondertussen uit 20 personen. (ouders, siblings, aanhang en kinderen) Een hele groep dus. In 2018 willen we graag een weekend weg gaan met zijn allen. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer 1.200/1.300 euro.  Hier gaan we met 5 gezinnen voor sparen. Iedere maand legt ieder gezin 15 euro in. In de zomer of herfst van 2018 willen we dan een weekend weg gaan. Ik heb het initiatief genomen en een spaarrekening  geopend. Ik heb hier wel even over getwijfeld, aangezien ik geen zin heb om iedere maand als een deurwaarder iedereen aan te moeten spreken op zijn/haar betaling.Mocht ik in de loop van de tijd merken dat het niet werkt, geef ik dit aan in de groep en stort ik het geld bij een ieder terug op de rekening. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Doelsparen met vriendinnen
Met mijn vriendinnen heb ik een soortgelijk plan bedacht. En ook hierbij ben ik de persoon die het geld gaat beheren. Wij gaan maandelijks sparen voor een citytrip in Europa. In 2018 of 2019 moet dat uiteindelijk plaats gaan vinden. Nu is dit misschien nog wel lastiger dan sparen met familie. Ik hoor jullie namelijk denken; wat als je tegen die tijd geen/minder contact met elkaar hebt? Deze vriendinnen ken ik al zo'n 15 jaar en ik ben daarom ook niet bang dat het mis gaat lopen. Maar ook hierin ben ik wel nuchter. Mocht er iets niet goed gaan, stort ik het geld direct terug.

 Ik vind het prachtige dingen om naar uit te kijken en samen naar toe te sparen. Het is voor ons niet direct noodzakelijk om op deze wijze te sparen voor een weekend weg of stedentrip, maar door maandelijks een klein bedrag apart te zetten, voel je het minder in je portemonnee dan als je een groot bedrag in 1 keer van je spaarrekening moet halen. Het bedrag blijft natuurlijk aan het eind gewoon gelijk, maar mentaal voelt het anders.

Een klein beetje spannend vind ik het wel, maar ik ben nuchter genoeg om mij hier niet te druk om te maken. We gaan het wel zien en op dit moment heb ik er alle vertrouwen in dat het moet gaan lukken. De voorpret maakt voor mij in ieder geval al heel veel goed.

 Afbeeldingsresultaat voor loesje vakantie

Heb jij ooit aan doelsparen met derden gedaan?

11 opmerkingen:

 1. Ik heb 4 spaardoelen voor vakantie's 1e € 5,00 per mnd om iets leuks te doen met Moeders.€ 25,00 voor weekend krakau met vriendinnen in September dit jaar, €20,00 om over 3 jaar week Ijsland met beste vriendinte doen. (Hebben Schotland al gehad)en is zo grappig om te zien hoe de spaarpotjes gaan. En de 4e is onze vakantie met groep vrienden dit jaar met zn alle naar kos.
  Maar scheelt echt als je het geld wegzet dan is het niet zo'n klap geld in ene

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen het met de familie van vriend. Iedere maand wordt een tientje ingelegd en elk jaar gaan we daarvan met z'n allen een weekend weg. En soms zijn er tussendoor uitjes, waarbij de kosten ook van die rekening worden betaald. Een van de familieleden 'bewaakt' de pot en zoekt ook altijd naar goede aanbiedingen voor het weekendje weg. Hierdoor komen we voor relatief lage kosten steeds uit. Ik geloof dat het weekendje weg hier iets van 1600 euro kost dit jaar en dat is dan voor toch wel iets van 35 mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons in de familie komt zoiets niet van de grond, ik heb diverse vakanties gehouden met een zus en een broer. Direct afgerekend,
  Knap dat het in jullie familie kan. Kijken of je zus het ook volhoudt het sparen. Mooi initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij doen dit al minstens 10 jaar met mijn broer, twee zussen en aanhang. Elke maand een tientje per koppel. Dat wordt bij alle vier de koppels automatisch afgeschreven. Een keer per jaar tafelen we een avondje lekker luxe in een goed restaurant. Sims doe we iets extras. Bijvoorbeeld in de zomer een terrasje pakken. Nooit gedoe gehad. Maar in de familie van mijn man lukte het niet. Een paar wanbetalers en je hebt gezeur in plaats van gezelligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben zoiets ook niet, maar wel handig, zo is het ook overzichtelijk voor familieleden die het misschien iets minder breed hebben. Dan kan een groot bedrag in 1x misschien een drempel zijn om mee te gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nee. we zijn wel 2x weggeweest met mn schoonouders en schoonzus. eerste x was t een cadeau van mn schoonouders en de 2e x hebben wij t verblijf betaald en schoonouders het eten etc. voor ons prima te doen op die manier.
  maar wel een super idee als mensen het geld idd niet in 1x kunnen betalen en zo samen te sparen voor een leuk doel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dat doen wij ook. 25 euro per maand met vrienden. Inmiddels is al één stedentrip naar Barcelona geweest, echter zonder ons. Onze dochter was achteraf toch te jong om alleen te zijn. Ik heb iedereen het geld teruggestort en de andere twee stellen zijn gegaan.
  Nu is één van de andere twee aan de beurt om het geld te beheren. Weer 25 euro en deze maand begonnen. Over 2 jaar gaan we weer. Dublin is gevallen onder de vrienden, dus wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja wij hebben een bunq account een bankrekening die je met vrienden kunt delen handig en goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier momenteel geen plannen. Wij gaan graag weg en wij zouden het ook niet erg vinden met meerdere mensen (kinderen, kleinkinderen, vrienden en zo), als het maar bij een paar dagen blijft en niet in één huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om met zo'n groep te gaan! Wij zijn met zijn 10-en (aan beide kanten van de familie) en sparen meestal allemaal zelf. Ik vind het wel heel leuk om het zo bij elkaar te gooien, dan groeit het ook sneller. Ik hoorde, net als hierboven al gezegd wordt, dat dat via Bunq heel makkelijk gaat. Misschien handig om eens naar te kijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij gaan ook regelmatig met familie weg maar dan betalen we dat gewoon op dat moment. Tot nu toe steeds een huisje en betalen mijn ouders het huis en wij de boodschappen. Dit jaar gaan we kamperen en zullen we denk ik allen onze eigen plek betalen.
  Maar eigenlijk vind ik het wel een leuk idee dus misschien toch eens opperen in de familie :)

  BeantwoordenVerwijderen