zaterdag 14 januari 2017

Een kijkje in onze financiele lasten

Op maandag geeft  iedere week een lezer een kijkje in zijn of haar financiën. Ik schrijf zelf natuurlijk ook veel over onze financiën, maar het is alweer een jaar geleden dat ik zelf een inkijkje gaf in onze vaste lasten. Daarom vandaag een uitgebreid inkijkje in onze huidige vaste lasten. Het is wel een momentopname, aangezien er in de komende maanden veel gaat veranderen in onze financiële situatie.


Onze maandelijkse lasten

Wonen
Inleg opbouwspaarhypotheek317,41
Rente + aflossing annuïteitenhypotheek (bruto)521,03
Rente aflossingsvrije + opbouwhypotheek (bruto)500,44
Totaal wonen: 1.338,88


Verzekeren
Woonverzekering (totaalpakket)47,25
Zorgverzekering vrouw76,44
Zorgverzekering man93,39
Overlijdensrisicoverzekering 17,73
Overlijdensrisicoverzekering 29,34
Autoverzekering vrouw 20,88
Totaal verzekeren:255,03


Belastingen
Wegenbelasting auto vrouw27
Gemeentebelasting51,09
Totaal belastingen:78,09


Abonnementen
Vereniging Eigen Huis2,09
Televisie/internet57,50
Mobiele telefoon vrouw16
Mobiele telefoon man14,20
Totaal abonnementen:89,79


GWL
Gas en elektriciteit101
Water15,59
Totaal GWL:116,59


Overig
Boodschappen
& gezamenlijke uitgaven
500
Leging container 12,21
Benzine auto vrouw30
Kapper20
Bankkosten 6,15
Tandarts7
Vakanties/dagje weg/uit eten200
Kleding100
Totaal overig:875,36


Totaal uitgaven:2.753,74

Zonder sparen is het toch al een bedrag van 2.753,74. Daarbij heb ik wel de bruto hypotheekbedragen opgeschreven en heb ik alle jaarlijkse uitgaven teruggerekend naar maandelijkse uitgaven. Bovenstaande bedragen worden dus niet maandelijks van onze rekening afgeschreven. Wij ontvangen maandelijks ongeveer 5.000 euro netto gezamenlijk aan inkomen. Dit is exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. We komen dus meer dan gemakkelijk rond en bovenstaand uitgavenpatroon kunnen we gelukkig betalen van mans inkomen alleen.

Minder inkomsten, meer lasten
Vanaf februari zakt mijn salaris en moeten wij met minder inkomsten rond gaan komen. Daarnaast zullen onze vaste lasten omhoog gaan, aangezien we kosten moeten maken voor de kinderopvang. Tot september zullen de inkomsten bovendien ook nog eens variabel zijn in verband met de inzet van mijn ouderschapsverlof. Vanaf september zal mijn salaris afgestemd worden op 0,6 FTE in plaats van 1,0 FTE.

Het zal even wennen zijn om met minder inkomen rond te moeten komen, maar we zullen dit niet in onze portemonnee merken doordat we minder uitgaven kunnen doen. We gaan het wel merken in onze spaardoelen. We houden minder geld over om te sparen en om te investeren. Ik ben blij dat we de afgelopen jaren al fanatiek afgelost hebben, anders had het totaalplaatje er nu een stuk anders uitgezien.

7 opmerkingen:

 1. Wat leuk om een update te krijgen.
  En wat goed dat jullie al wat afgelost hebben, profiteren jullie mooi van!

  Fijn dat jullie ook nog makkelijk kunnen rondkomen, geeft een heel vrij gevoel lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je dit nu ook deelt! En ondanks dat het terug gaat lopen, ziet het er wel heel gezond uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Minder dan de helft van jullie woonlasten is rente. Dus ook zonder extra aflossingen ben je al goed aan het investeren aan een financieel onafhankelijkere toekomst.

  Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen. Minder hard sparen is natuurlijk jammer, maar dat hoort er een beetje bij met kinderen/opvang/minder werken. Gelukkig hebben jullie al flinke klappers kunnen maken de afgelopen jaren. Ik merkte ook wel dat je minder uitjes/uit eten doet als je eenmaal kinderen hebt. Gewoon minder tijd voor en minder handig ;) dus dat is voor het budget wel fijn tzt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat jullie dit financiële kijkje in de keuken met ons willen delen, te meer omdat de situatie redelijk vergelijkbaar is voor wat betreft het inkomen en de diverse uitgaven. Enkel onze hypotheek is minder hoog.

  Het ziet er, zoals in de andere reacties al te lezen is, heel gezond uit. Natuurlijk heeft minder werken invloed hierop, maar zo zie je maar weer dat als je je zaakjes financieel inzichtelijk en op orde hebt je dit goed kunt dragen. Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi financieel overzicht. Geweldig dat je zoveel overhoud per maand en daarmee kan sparen. Ook al heb je straks minder inkomsten en iets meer uitgaven, je weet precies waar je aan toe bent en komt dus niet voor verrassingen te staan. Ben benieuwd hoe je lijst er dan uit ziet, ik vermoed dat deze dan erg gaat lijken op het financieel overzicht zoals ik die vroeger had :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om deze te lezen. Jullie houden een mooi bedrag over om te sparen. Fijn om te weten hoe je er voor staat als je straks minder gaat verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen