woensdag 4 januari 2017

Modaal inkomen 2017; Het salaris van Jan Modaal

Vorig jaar schreef ik al over het modaal inkomen in 2016. Een bericht over het modaal inkomen in 2017 kan dan natuurlijk niet ontbreken.

Jan Modaal
Volgens Wikipedia:
Jan Modaal is een Nederlands pantoniem, een algemene uitdrukking voor een werknemer met een doorsnee-inkomen. In de volksmond, maar ook in de politiek, wordt deze term regelmatig gebruikt om een burger met een modaal inkomen aan te duiden: het inkomen dat het vaakst voorkomt.
Jan Modaal speelt een belangrijke rol in sociaal-economische rekenmodellen. Wanneer het resultaat van het voorgenomen regeringsbeleid ongunstig uitpakt voor Jan Modaal, volgen in veel gevallen aanpassingen.

Met de "middeninkomens" wordt bedoeld het mediane inkomen, dus het inkomen waarboven of waaronder 50 procent van de bevolking zich bevindt. Dit komt gewoonlijk overeen met "dubbel-modaal". Met "beneden-modaal" worden de lagere inkomens aangeduid.

De term Jan Modaal kent vrijwel iedereen. Maar wat is het inkomen van Jan Modaal in 2017? Volgens een schatting van het CPB is het modale inkomen van 2017 een bruto jaarinkomen van 37.000. Per maand is dit een bruto inkomen van 2.846 euro.

2014 = 35.000 (per maand: 2.692)
2015 = 35.500 (per maand: 2.731)
2016 = 36.500 (per maand: 2.808)
2017 = 37.000 (per maand: 2.846)


Maatstaf?
De term Jan Modaal wordt vaak gebruikt, maar is het werkelijk een goede maatstaf?  Het modale salaris is persoonsgebonden en het meest voorkomende inkomen in Nederland en niet het gemiddelde inkomen.

Een geprikt inkomen
Het modaal inkomen is dus het inkomen wat het meest voorkomt en dus niet het inkomen wat gemiddeld is voor alle werkenden in Nederland. Stel dat er in heel Nederland 10 inwoners woonden met onderstaand inkomen, zou je een modaal salaris krijgen van 1.000 euro, aangezien dit inkomen het vaakst voorkomt.

Inkomen inwoner 1: 500
Inkomen inwoner 2: 600
Inkomen inwoner 3: 1.000
Inkomen inwoner 4: 1.000
Inkomen inwoner 5: 1.100
Inkomen inwoner 6: 1.800
Inkomen inwoner 7: 2.300
Inkomen inwoner 8: 2.600
Inkomen inwoner 9: 4.500
Inkomen inwoner 10: 4.800

Gemiddeld inkomen
Het gemiddelde inkomen van deze inwoners ligt echter hoger. Dit zou bij bovenstaand voorbeeld 2.020 euro zijn (alle inkomens optellen en delen door het aantal inkomens), in plaats van het modale inkomen van 1.000 euro. Maar ook het gemiddelde inkomen kan weer een verkeerd beeld geven, aangezien er soms enorme uitschieters zijn, waardoor het gemiddelde inkomen weer niet representatief is.

Mediaan inkomen
Naast het modale en gemiddelde inkomen kan er ook gerekend worden met een mediaan inkomen. Dit wordt gedaan door alle inkomens op volgorde van laag naar hoog te zetten. Dat heb ik in bovenstaand voorbeeld al gedaan. Vervolgens kies je het middelste inkomen. In bovenstaand voorbeeld is dit het inkomen van inwoner 5: 1.100 euro. Stel dat er een oneven aantal inwoners zou zijn, dan wordt het gemiddelde inkomen van de middelste 2 inwoners genomen. Bij bovenstaand voorbeeld scheelt het mediaan inkomen niet veel met het modale inkomen. Bij meer inwoners of andere cijfers kan dit natuurlijk heel anders liggen.

Met het grote aantal werkenden in Nederland ligt blijkbaar het modale inkomen het meest voor de hand liggend om te gebruiken voor het CBS en is dit blijkbaar het meest representatief. 

6 opmerkingen:

 1. Goed artikel. Lijkt me ook heel representatief. Er zitten natuurlijk altijd mensen boven en mensen onder, maar dat blijft je altijd houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je wilt weten waarom we niet het modale inkomen hanteren, maar het "geprikt" modale inkomen, lees dan waarom is het modale inkomen een "geprikt inkomen"?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd leuk om te zien waar je zit (of in mijn geval zat...). Wel mooi dat het elk jaar lijkt te stijgen. Blijkbaar gaat het toch best goed met Nederland, concludeer ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na twee jaar WW, wat abp en twee koopsompolissen merkte ik het afgelopen jaar dat de prijzen enorm hard gestegen zijn.

  Als WW-er zou ik een hypotheekvrij boeken schrijver moeten kopiëren door dagelijks te roeptoeteren over,de geneugten van het nietsdoen, maar wel tijd kwijt zijn geld verdienen, maar dat niet schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht dat wij modaal verdienden, maar zitten er dus onder! Het voelt modaal, omdat we met 1 inkomen kunnen rondkomen.

  BeantwoordenVerwijderen