dinsdag 3 januari 2017

Online WOZ waarde van alle woningen inzien?

Vanaf 1 oktober 2016 zijn de WOZ-waarden van woningen wettelijk openbaar. Iedereen kan dus bekijken hoe hoog de WOZ-waarde op jouw woning is. Op www.wozwaardeloket.nl kan je dit gratis bekijken.

Bepalen WOZ-waarde
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit is de waardepeildatum.

Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt 1 of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Of die in een steekproef zijn geselecteerd.
Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden. De gemeente kijkt hierbij naar verschillen in bijvoorbeeld ligging en het aantal vierkante meters van het pand. De gemeente houdt geen rekening met bijvoorbeeld de hypotheek of erfpacht.

Voor bedrijfspanden gebruikt de gemeente andere taxatiemethoden die bijvoorbeeld uitgaan van de verhuurwaarde of de herbouwwaarde.
 Bron: Rijksoverheid


Bezwaar maken 
Je kunt bij de gemeente een taxatieverslag opvragen. Daarin staat hoe de waarde tot stand is gekomen. Voor woningen staan bijvoorbeeld meestal ook de verkoopcijfers van andere, vergelijkbare woningen vermeld. Daarmee kun je nagaan of de waarde van jouw huis juist is getaxeerd. Je kunt deze gegevens gebruiken voor het bezwaarschrift. De gemeente doet vervolgens een uitspraak op het bezwaarschrift. Een te hoge WOZ-waarde is nadelig voor de belastingen die je moet betalen, maar kan wel weer gunstig zijn bij verkoop van de woning.

Onze WOZ-waarde
Nog niet alle gemeenten hebben de WOZ-waardes openbaar gemaakt. In de komende maanden moeten alle gemeenten de juiste WOZ-waardes doorgegeven hebben. Mijn gemeente staat helaas nog niet op de site, maar ik kan bijvoorbeeld van het huis van mijn ouders de WOZ-waarde wel opvragen, omdat zij in een andere gemeente wonen die wel de gegevens al aangeleverd heeft.

Staat de WOZ-waarde van jouw woning al online op www.wozwaardeloket.nl

9 opmerkingen:

 1. Dat kende ik nog niet. Heb even gekeken maar wij staan er nog niet in. Wat ik wel altijd doe is het taxatierapport bekijken dat kan met je DigiD. Aardig om te zien welke huizen ze als referentie gebruiken. (Naar mijn idee soms totaal onvergelijkbaar)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook interessant. Welke site gebruik je daar voor?

   Verwijderen
  2. Ik kan ook op de website van mijn eigen gemeente inloggen met digid om te kijken. Daar zie ik mij woz waarde en de waardes van 2 vergelijkbare huizen. Altijd interessant. Maar nu nog niet beschikbaar vermoed ik. Meestal februari.

   Verwijderen
  3. https://www.waarderingskamer.nl/woz-voor-woningen/taxatieverslag-woningen/

   Verwijderen
 2. Die van vorig jaar staat erop. Voor dit jaar nog niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee adressen bekeken en twee keer niks. Schreef er vorig jaar al over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas staan er nog maar weinig gemeenten in. Heb net even waarde huis van kennis opgezocht die pas huis heeft gekocht voor, volgens het register, meer dan 110.000 dan de de woz waarde. Oei.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt ook bezwaar maken als je vindt dat je een te lage WOZ-waarde hebt ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. geen idee of het op die site is. via de gemeente konden we de woz waarde al zien en hadden we tot 31-12-2016 de tijd om bezwaar te maken.. wij zijn er blij mee, ze hebben de verkoopwaarde genomen wat we in feb betaald hebben voordit huis ;) hierdoor wordt de woz waarde 10.000 minder... ;) prima dus

  BeantwoordenVerwijderen