woensdag 1 februari 2017

Dag aflossingsvrije hypotheek & welkom nieuwe aflosplannen!

Wat een mijlpaal en wie had dat een kleine 2 jaar geleden kunnen denken? Wij in ieder geval niet! Maar het is nu wel zo ver; wij hebben geen aflossingsvrije hypotheek meer! Wat een heerlijk gevoel...


Extra aflossen
Bij een aflossingsvrije hypotheek los je maandelijks niets af, vandaar natuurlijk ook de naam aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekschuld wordt hierdoor nooit minder, aangezien je alleen rente betaald. In de afgelopen 2 jaar hebben wij vrijwel alleen afgelost op dit deel van de hypotheek, aangezien hier het hoogste rentepercentage op zit. Onze opbouwhypotheek (aflossingsvrij & spaar) hebben wij in 2008 afgesloten voor destijds 224.000. Daarvan was 115.771 euro spaarhypotheek en het overige aflossingsvrij. In 2013 hebben wij onze eerste woning verkocht en onze huidige woning aangekocht. In december 2013 hadden we op het moment van het afsluiten van onze huidige hypotheek nog 92.229 euro aan aflossingsvrije hypotheek. Deze 92.229 is nu nu dus volledig afgelost.

Hoe kwamen we aan het geld voor deze extra aflossingen?
Onze verwachting was dat we in 2022 onze aflossingsvrije hypotheek afgelost zouden hebben. We hebben ons doel dus met 5 jaar naar beneden bij kunnen stellen. We hebben in de afgelopen 2 jaar onze aflossingen gedaan door te leven van het inkomen van man. Mijn inkomen werd volledig gebruikt voor het extra aflossen. Dit betekende voor ons dat we wel op vakantie konden, maar voor goedkopere alternatieven kozen, daarnaast hanteerden we een vast boodschappenbudget per maand, deden we veel minder aankopen en waren de aankopen die we deden vaak tweedehands. Begin 2015 hebben we een erfenis ontvangen, waardoor we 1/3 deel van de aflossingsvrije hypotheek konden aflossen. Zonder deze erfenis zouden we dus nog wel 2 a 3 jaar extra moeten sparen om van onze aflossingsvrije hypotheek af te komen.


En nu?
Eerst staan we even stil om deze mijlpaal te vieren. En vervolgens gaan we ons oriënteren op onze vervolg aflosstappen. Dat is even weer nieuwe motivatie zoeken, een strak plan van aanpak maken en concrete doelen stellen voor de komende periode. We hebben nu alleen nog een annuïteitenhypotheek en spaarhypotheek. We gaan puzzelen hoeveel we nog jaarlijks bij kunnen storten in onze spaarhypotheek en hoeveel we verwachten af te kunnen lossen op onze annuïteitenhypotheek. Niet in het strakke tempo van de afgelopen 2 jaar, maar ook deze hypotheekdelen gaan we proberen zo snel mogelijk te verminderen voor dat stukje extra vrijheid...


15 opmerkingen:

 1. Wat een mijlpaal! Gefeliciteerd! En terecht een moment om te vieren! Ik ben benieuwd naar jullie plannen om extra bij te storten in de spaarhypotheek / af te lossen op de annuïteitenhypotheek.

  Ook wij gebruiken een heel groot deel van het inkomen van mijn vrouw om extra af te lossen op onze aflossingsvrije hypotheek, of bij te storten in onze bankspaarhypotheek. Als wij hetzelfde tempo aanhouden, zijn wij in de loop van 2020 van onze aflossingsvrije hypotheek af. Dan hebben wij in 7,5 jaar tijd € 105.500,00 afgelost. Ik kijk al uit naar dat moment :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al druk bezig met blogjes schrijven over de spaarhypotheek. Ben daarover ook in contact met de R.abobank, zodat ik alle informatie helder heb. Volgende week hoop ik ze online te hebben, misschien komend weekend wel. :)

   Jullie zijn ook lekker op weg, heerlijk gevoel hè, als de hypotheekschuld steeds lager wordt!

   Verwijderen
 2. Wauw, wat een mijlpaal, gefeliciteerd zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dat is echt een geweldige mijlpaal. Gefeliciteerd!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mij opvalt, is dat het "snelle" aflossen vaak gaat over tweeverdieners. En niet vaak bij gezin met een inkomen. Daar vallen wij namelijk onder. Wil wel zeggen dat het sparen langzaam aan iets beter gaat sinds de kinderen (3) uit huis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook met 1 inkomen en toch snel aflossen. We hebben een standaard inkomen (ach, wat is standaard: bijna 2000 netto en dan nog vergoeding pleegzorg 150 en teruggave belasting plusminus 100, een mooi inkomen dus) We doen heel zuinig boodschappen en krijgen vlees van de boer waar man weleens klusjes doet. We wonen niet te duur/groot en staan nu op een hypotheek van 20.000. Een fijn gevoel

   Verwijderen
 5. Super! Leuk om het van begin tot deze mijlpaal mee te lezen!
  Gefeliciteerd, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, goed hoor!!

  Je zegt het even in één adem: leven van één inkomen, altijd boodschappen budgetteren, altijd zoeken naar goedkopere alternatieven, maar het echt dóen is dan nog echt een heel ander verhaal! Ik lees regelmatig op consuminderblogs 'ja ik kocht die gezellige mand want hij was in de aanbieding" en maak me daar ook zelf schuldig aan.

  Ik ben dan ook erg benieuwd hoe jullie nu je leven gaan inrichten, nu je het strakke regime wat gaat loslaten.

  Gefeliciteerd in ieder geval!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super! Gefeliciteerd. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe plannen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.Even een vraagje. Heb je de annuïteiten afgesloten in 2013?
  Wij hebben hetzelfde momenteel. We hebben onze spaarpolissen opengebroken en 50.000 euro afgelost verspreid over 2 kalenderjaren, maar in werkelijkheid 2 maanden. Ook willen wij dit jaar de spaarzekerhypotheek openbreken en het spaarsaldo aflossen. (ik wacht even je verhaal af) Wij hebben inmiddels 17 jaar erop zitten.
  Verder verwachten wij ook nog geld dit jaar en ook dat wordt afgelost. 1 aflossingsvrije hypotheek verdwijnt dit jaar en de andere heeft een flinke deuk gekregen. Van 162.400 naar 69.000 einde dit jaar of begin volgend jaar. Ligt nog even aan de boete.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat hebben jullie snel gedaan zeg, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd! Daar kunnen wij alleen nog maar van dromen ;-). Ik ben erg benieuwd wat jullie met de spaarhypotheek gaan doen. Het is wat rekenen maar je kunt er hele 'leuke' dingen mee doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal! Ik hoop nog meer aflosverhalen te lezen en ik denk dat dat helemaal goed komt gezien het tempo waar in jullie de aflossingsvrije hypotheek hebben afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen