vrijdag 17 februari 2017

Digitaal huishoudboekje (gratis!)

Het is ontzettend belangrijk om te weten hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt. Overzicht geeft immers inzicht. En bij een goed overzicht kan je kijken waar er mogelijkheden zijn om te besparen.  Vind je het lastig om er structuur in aan te brengen? Tegenwoordig zijn er heel veel gratis mogelijkheden om digitaal je financiën bij te houden. Vandaag laat ik je zien welke gratis mogelijkheden er onder andere zijn.

Voordelen digitaal kasboek
Met een digitaal huishoudboekje kun je overzichtelijk al je geldzaken bijhouden. De meeste huishoudboekjes kunnen informatie van je bank automatisch ophalen. Daarna delen ze je transacties in een categorie in. Een betaling bij de supermarkt komt bijvoorbeeld in de categorie boodschappen. De overboeking naar je energiebedrijf komt in de categorie vaste lasten.

Vaak kun je zelf categorieën of subcategorieën toevoegen. Denk aan kosten voor je kinderen, of voor hobby’s. Pas wel op dat je niet te veel verschillende categorieën maakt waardoor je het overzicht verliest.

Als je weet hoeveel je gemiddeld per categorie uitgeeft, kun je een budget per post opstellen. Het is het allermooist als je voldoende budget hebt om ook iedere maand een vast bedrag te kunnen sparen. 
Gratis digitaal kasboekje
Online kwam ik 2 gratis kasboekjes tegen.

Afas Personal (linkje)
AFAS Personal is een gratis online huishoudboekje. Je kunt gegevens van twee bankrekeningen en een kasboek invoeren. In dit kasboek worden contante uitgaven bijgehouden, die worden geregistreerd in de bijbehorende gratis App voor iPhone of Android.  

BankTrans (linkje)
BankTrans is een gratis offline huishoudboekje. Je kunt gegevens van meerdere betaalrekeningen importeren, zodat je alle banktransacties bij elkaar hebt, op je eigen computer. Ook zie je het totale saldo van de verschillende bankrekeningen, is het mogelijk om bonnetjes aan transacties toe te voegen, kun je gegevens exporteren en kun je rapportages en grafische overzichten maken. 
 (Door op de linkjes te klikken krijg je meer informatie.

Excell
Heb je het programma Excell op je computer staan, maar vind je het lastig om er mee te werken? Met deze uitleg kan je heel eenvoudig je financiën invoeren en houdt hij precies bij wat de verhouding is tussen jouw inkomsten en uitgaven.


             Hoe beheer jij de financiën?

                                                             

17 opmerkingen:

 1. Ja manlief heeft een eigen excel gemaakt, elke maand controleerd hij de afschrijvingen en of er uitschieters waren in bepaalde budgetten, het is fijn om oo deze manier controle te houden over de uitgave.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb ooit een huishoudboekje gedownload speciaal geënt op rekeningen van de ABNAMRO, uiteraard in excel. Alleen ziet die sparen ook als uitgave. Dat vind ik dan persoonlijk weer jammer..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, maar ik heb erg de behoefte om iets op papier te hebben. Ik geloof zeker dat digitaal erg handig kan zijn, maar het is dus niks voor mij.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf ben ik ook een fervent Excel gebruiker. Het geeft me alle vrijheid, en de data staat veilig in mijn persoonlijke cloud. Mijn eigen spreadsheet is te downloaden via mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben zelf ook erg blij met mijn excel, juist omdat het zo aansluit op onze situatie. Maar als je dat niet bent, dan zijn die oplossingen die je noemt wel handig. Ik vind van dit soort tools alleen wel jammer, wat Hypotheekweg ook al noemt, dat ze sparen als uitgaven zien. Zo raar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Penningmeester:
  - Offline (privacy)
  - import van zowat elke bank
  - met budgetbeheer en prognoses

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb zelf iets in Excel gemaakt, wat helemaal aan mijn wensen is aangepast. Maar dit soort online boekjes zijn zeker handig voor mensen die daar misschien wat minder handig in zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. al minstens 15 jaar in excel ideaal :) makkelijk aan te passen aan je eigen wensen.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook excel :)
  Vraagje: Waarom controleren jullie dagelijks je saldo? Is dat gewoonte of echt om te controleren of alles klopt of misschien nog een heel andere reden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoonte. Door de app is het eigenlijk te makkelijk geworden. Voorheen deden wel het niet.

   Verwijderen
  2. Ah, met een app kan ik het me voorstellen. Thanks voor je antwoord. Dan weet ik tenminste dat ik niet een goede reden over het hoofd heb gezien.

   Verwijderen
 10. Wij werken al heel wat jaren met plezier met Winbank. Een gratis programma wat geheel privé en voor offline gebruik is. Alle bankoverschrijvingen zijn gemakkelijk te importeren en het werkt snel en foutloos. Manlief z'n 'hobby', hij houdt het bij, we hebben hierdoor een prima inzicht waar ons geld heen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruikte altijd excel maar had bij een andere blogger iets gelezen over Winbank. Dat gebruik ik sinds deze week. Fijn programma.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij ook excel idd! Gebruiken we al jaren en er zit ook een 10-jaren planning in.
  Ik controleer wel bijna dagelijks ons saldo op 'rare dingen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik werk ook met een Excell bestand en houdt daar maandelijks alles bij.
  Na 12 maanden kan je zien wat je op jaarbasis uitgeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik werk met het excell huishoudboekje dat ik ook via mijn blog ter beschikking stel. Genereert overzichtelijke grafiekjes met inkomsten, uitgaven en spaarquote

  BeantwoordenVerwijderen