zaterdag 4 februari 2017

Eerder spaarhypotheek aflossen of oversluiten? NIeuwe regels 2017

De spaarhypotheek is een bijzondere hypotheek. Tegenwoordig kan je hem nog wel afsluiten, maar ontvang je er geen hypotheekrenteaftrek meer over. Veel banken bieden daardoor dit product overigens niet meer aan.Toch zijn er nog veel mensen die een nog lopende spaarhypotheek hebben.  Bij de spaarhypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost. In plaats daarvan betaal je maandelijks een premie voor de gemengde verzekering. Deze premie bestaat uit 2 delen:
 • een spaardeel; hierbij spaar je een bedrag welke je aan het einde van de looptijd gebruikt om het hypotheekdeel af te lossen
 • een overlijdensrisicodeel; bij overlijden wordt de resterende hypotheekschuld hiermee afgelost
 Een spaarhypotheek moet minimaal 15 jaar lopen als de hypotheek lager dan 36.000 euro is. Alle spaarhypotheken die hoger zijn  moeten minimaal 20 jaar lopen om gebruik te kunnen maken van de belastingvrijstelling. Los je eerder dan de minimale looptijd af, kan je dus een heffing van de belastingdienst verwachten. Het lijkt er echter op dat deze regels gaan veranderen.

Gewijzigde regels per 2017
Met ingang van 1-1-2017 is er een wijziging geweest op de zogenoemde Spaarrekeningen Eigen Woning.
Er is een 4de situatie bij gekomen voor wat betreft het vervallen van de tijdsklemmen, dit is de eis van 15 of 20 jaar premie/inleg betalen. Dit is de situatie dat je op het moment van verkoop van jouw woning  een andere woning aankoopt. 

Daarnaast is er bij stemming een gewijzigd amendement aangenomen, maar hierover moet de staatssecretaris de Kamer nog berichten. Dit is dus nog niet in werking getreden. De wijziging is dat je het gespaarde bedrag heffingsvrij mag aflossen op de hypotheek, zodra de hoogte van de uitstaande schuld en het opgebouwde kapitaal gelijk is aan elkaar. (bron: persoonlijk mailcontact Rabobank)

Op dit moment kan je dus al van je spaarhypotheek afkomen door te gaan verhuizen naar een andere woning. Je kan dan kosteloos overstappen naar een andere hypotheekvorm, mits je het gespaarde geld gebruikt voor de aankoop van jouw nieuwe woning. Daarnaast lijkt het erop dat ook de regels met betrekking tot de minimale looptijd gaan veranderen. Het kan dan nog interessanter worden om maximaal gebruik te maken van het extra storten in de spaarhypotheek. Daarover morgen meer...


10 opmerkingen:

 1. Dat is handig dat ik dat nu weet. Onze hypotheek bestaat uit een deel aflossingsvrij en een deel spaar. Wij moeten nog ongeveer 20 jaar voordat het bedrag vrij komt dus ik ging er al vanuit dat ik de komende 20 jaar er dus nog aan vast zou zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helder uitgelegd en goed om te weten. Ben benieuwd naar je bericht van morgen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien kun je een rekenvoorbeeld geven wat het kost als je wel eerder aflost en belasting moet betalen? De belasting betaal je toch alleen over de ontvangen rente? En daarnaast geldt de vrijstelling per persoon, dus een stel kan na 15 jaar het dubbele belastingvrij aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geldt de hypotheekrenteaftrek nog wel voor spaarhypotheken die al eerder waren afgesloten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je zegt: "De wijziging is dat je het gespaarde bedrag heffingsvrij mag aflossen op de hypotheek, zodra de hoogte van de uitstaande schuld en het opgebouwde kapitaal gelijk is aan elkaar."

  Dit is nu toch ook al zo!? Dit is volgens mij de constructie van de spaarhypotheek. Als je het gespaarde bedrag bijeen hebt op einde looptijd wordt dit heffingsvrij ingelost op de schuld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mits je aan de minimale looptijd van 15 of 20 jaar doet. En de kans is groot dat dit gaat wijzigen.

   Verwijderen
 6. Je, zegt gelukkig tet de hypoaftrek nog voor spaarhypotheeken. Het zou me niks verbazen dat ze dit na de verkiezingen gaan afbouwen, om het zo gelijk te maken met starters

  BeantwoordenVerwijderen