zaterdag 25 maart 2017

Consuminderen als levensstijl

" Je leeft nu, je weet niet of je er morgen nog bent.", " Je kan het niet meenemen in je graf." en nog zo'n mooie "Je moet jezelf soms ook wat gunnen."

Bovenstaande of soortgelijke uitspraken ken je vast wel. Ik krijg er altijd een beetje jeuk van. Uiteraard zit in bovenstaande een kern van waarheid, maar vaak hoor ik deze opmerkingen als mensen aan willen geven dat ik meer moet consumeren of een duurdere, nieuwere of betere variant van iets moet kopen. Want hoe kan ik er nou voor kiezen om een tweedehands product te kopen? We verdienen toch genoeg om het nieuw te kopen? En waarom heb ik niet de allernieuwste gadgets in huis? Wij werken toch beide en we moeten onszelf toch ook wat leuks gunnen?

Status
Op de een of andere manier blijft het in onze maatschappij draaien om consumeren. Status wordt gemeten aan de spullen die je koopt en de auto die je rijdt. Dat je voor al die spullen keihard moet werken om het einde van de maand te halen is bijzaak. Daar wordt dan weer niet over gesproken. Mensen die zo leven, zijn in mijn ogen arm. Ze kennen het geluk niet van een fijne, stabiele, financiële situatie. Een situatie waarbij je niet alles kan kopen wat je wil, maar waarbij je gelukkig kan zijn met minder. Waarbij je rekening houdt met het milieu en je portemonnee. En niet onbelangrijk; een situatie die er voor zorgt dat je financiële vrijheid krijgt. Consumeren wij dan helemaal niet? En kopen we alleen maar aanbiedingen? Natuurlijk niet! Het toverwoord is consuminderen.


Wat is consuminderen?
Consuminderen gaat zowel om zuinig met het milieu omgaan als om het besparen in je dagelijkse leven. Een van de belangrijkste kenmerken hiervan is dat je zoekt naar manieren waarop je niet in hoeft te leveren op de kwaliteit van leven, maar goedkopere alternatieven zoekt. Daarnaast probeer je verspilling tegen te gaan door bewuster je boodschappen te doen en beter je op je water- en energieverbruik te letten. Ook kun je hierbij denken aan het kopen van tweedehands spullen en het ‘upcyclen’ van oude spullen zodat ze niet weg hoeven. Zuinig omgaan met het milieu hoort nog steeds bij het consuminderen, maar de twee onderdelen blijken soms moeilijk te combineren. Natuurlijke, biologische en energiebesparende producten kosten vaak meer dan ‘gewone’ producten en leveren daarom geen besparing voor de portemonnee op. Daarom vult iedereen het consuminderen op een eigen manier in.


Wat kun je zelf doen om te consuminderen?
Je kunt natuurlijk je tuin omtoveren tot een complete moestuin, de auto de deur uit doen en voortaan tweedehands kleding kopen, maar consuminderen en besparen gaat juist ook om de kleine dingen. Je kunt besparen op boodschappen door te eten wat er in de aanbieding is, te kiezen voor seizoensgroenten en seizoensfruit, alleen te kopen wat je echt nodig hebt en eens naar een goedkopere supermarkt te gaan. Je kunt oude spullen herstellen in plaats van nieuwe te kopen, vaker de fiets nemen en de stekkers uit de stopcontacten halen als je een apparaat niet gebruikt. Kortom: consuminderen gaat erom dat je bewust omgaat met je consumeergedrag. Deze kleine aanpassingen kosten weinig moeite en leveren alles bij elkaar toch een mooie besparing op. Als je merkt hoe gemakkelijk je kunt besparen, houd je het ook een beetje leuk voor jezelf. Zo blijf je gemotiveerd.3 opmerkingen:

 1. Ja dat! Alsof je alleen maar consumindert om geld over te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het idee dat het bij veel mensen wel begint met consuminderen om geld over te houden, waarna ze er achter komen dat dit ook veel voor het milieu scheelt en dat je net zo gelukkig, of nog gelukkiger kunt zijn met minder geld.

  Bij mij is dat wel het geval, dat durf ik wel te zeggen. Ook door te lezen word je wijzer, al die blogs voegen daarin voor mij echt wel wat toe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is idd vaak een combi van milieu en portemonnee. Vanaf volgend jaar gaan we betalen per zak afval. Glas, plastic, blik, papier scheidde ik al. Groenafval was bijna niet mogelijk ivm hoogbouw en niet ophalen van dit afval. Nu wel en ik heb meteen een bak aangvraagd, zodat we alvast helemaal kunnen wennen aan nog meer scheiden en DUS minder betalen en vooral ook: minder belastend voor milieu. Tweedehands kleding is hier al lang ingeburgerd omdat ze zulke leuke unieke stukken hebben voor erg weinig geld en beter voor milieu. Vlees eten we (bijna) niet meer. Weer dubbel winst. Seizoensgroente en fruit is ook win-win. Daartegenover staat wel dat ik wel vlieg, naar familie. Niet goedkoop, zeker niet milieu vriendelijk, maar wel heel goed voor mezelf en de ander. Keuzes.

  BeantwoordenVerwijderen