zondag 5 maart 2017

Gewijzigde aflosplannen; weg met de spaarhypotheek!

Ik stelde 18 doelen die ik voor 2018 afgerond wilde hebben. Een van onze doelen was:

Een start maken met het aflossen van de annuïteitenhypotheek. Dit hypotheekdeel is nog erg hoog en ik merk dat het heel demotiverend werkt om zo'n groot bedrag open te zien staan. Ik hoop eind volgend jaar door het doen van extra aflossingen en de reguliere maandaflossingen op 95.000 euro openstaande schuld te komen.

Dit doel gaan we dit jaar niet halen. Maar daar komt een nieuw doel voor terug. In plaats van bovenstaand doel gaan we dit jaar 5.00 euro bijstorten in de spaarhypotheek & gaan we ook starten met het aflossen op onze spaaropbouwhypotheek. Iets wat voorheen niet kon, maar door een wetswijzing komen de tijdsklemmen op de spaarhypotheek per 1 april 2017 te vervallen. Voorheen moest onze hypotheek door de tijdsklemmen minimaal 20 jaar  lopen. In ons geval zou dat betekenen dat we tot november 2028 vast zouden zitten aan dit hypotheekdeel. Dat hoeft nu  niet meer. En daarom wordt het voor ons dus interessant om onze plannen te wijzigen en ons te gaan richten op de spaarhypotheek.

Afkopen hypotheek belastingvrij
We gaan eerst maximaal bijstorten voordat we gaan aflossen, omdat dit het hoogste rendement oplevert. Vervolgens gaan we niet wachten tot 2018 voordat we weer gaan bijstorten, maar gaan we starten met het aflossen op dit leningdeel. Dit doen wij omdat we voor 2025 van onze gehele hypotheek af willen zijn. Bovendien zit op onze opbouwhypotheek de hoogste rente,  daarom was de keuze voor ons snel gemaakt.

Meer lezen over het belastingvrij afkopen van de hypotheek? Plusonline heeft er een artikel aan gewijd.

Zijn jouw aflosplannen gewijzigd door het vervallen van de tijdsklemmen?

8 opmerkingen:

 1. Lekker! Toen ik hem afsloot, dacht ik dat een spaarhypotheek geweldig was. Wat ben ik daar van terug gekomen! Was blij dat ik er vanaf was!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze spaarhypotheek loopt al meer dan 20 jaar, dus voor ons heeft het wegvallen van de tijdsklemmen geen gevolgen. In 2025 valt deze vrij. Dat is te overzien, dus wij richten ons volledig op het andere (aflossingsvrije) hypotheekdeel. Ook wij hebben trouwens 2025 als streefdatum om volledig hypotheekvrij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou goed doorrekenen of dit de beste (goedkoopste) oplossing is.

  Door het rente op rente effect is de som van de maandpremies gedurende de looptijd lager dan het bedrag wat afgelost wordt. Zeker in latere jaren van de hypotheek wordt pas het rendement gemaakt (zie idd het plus artikel). Daarnaast ontvang je gedurende de looptijd volledige Hra.

  Het blijft de goedkoopste hypotheekvorm.

  Ik heb ook een spaarhypotheek en wil er ook snel vanaf. Maar dat is paradoxaal genoeg duurder dan door laten lopen....

  Wanneer je het af te lossen bedrag spaart heb je op termijn EN een afgelost huis EN een leuk bedrag gespaard.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons zou hij moeten lopen tot 2023, maar door het vervallen van de tijdklemmen kunnen we er in 2018 boetevrij vanaf, door wat bij te storten. (einde rentevast periode)

   Wellicht is het niet de goedkoopste oplossing maar hypotheek-vrij voelt voor ons op dit moment ook echt "VRIJ" met alle onzekerheden op werkgebied etc. Een beetje wat kan je nog gebeuren als je 45 bent en hebt een huis zonder schulden.

   Verwijderen
  2. Is de bandbreedte nu ook niet meer van toepassing? Onze spaarhypotheek bereikt over een paar maanden zijn 20 jarig bestaan en wij willen er ook wel van af.

   Verwijderen
 4. Ik ga zeker volgen hoe dit bij jullie gaat. Is zeker ook een optie voor ons voor over een paar jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook spaarhypotheek die over 1,5 jaar afloopt. Looptijd inkorten of aflossen op hoofdsom zijn beide nog mogelijk, maar duurder dan gewoon de rit uitzitten.
  De eerdere anoniem van 10:13 heeft het uitstekend verwoord.
  Eerder van je spaarhypotheek af is leuk, maar toch niet als je dat meer kost dan niets doen. Uit zakelijk oogpunt raad ik het niet aan, maar er zullen siuaties zijn waarbij het misschien wenselijk is, daarbij denk ik aan scheiding en overlijden. Ook het gevoel om hypotheekvrij te zijn kun je straks dus afkopen.
  Ieder zijn dingetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het eraan ligt wanneer je rentevaste periode afloopt. Pas dan kun je er iets aan doen toch? (Openbreken kan altijd maar is duur)
  Onze vaste periode loopt nog 7 jaar, mocht de rente dan nog steeds laag zijn, dan zullen wij hem zeker omzetten naar een andere flexibelere vorm.

  BeantwoordenVerwijderen