vrijdag 24 maart 2017

Hogere bankkosten & lagere spaarrente

De hele week zag je het al voorbij komen; in het journaal, de krant, op blogs... de eerste Nederlandse bank (Triodos) heeft de spaarrente op 0,0% gezet. De verwachting is dat meerdere banken zullen volgen. Gaan we dan toch ook nog een negatieve spaarrente krijgen?

Naast het nieuws dat de spaarrente historisch laag staat, kwam ook naar buiten dat de kosten voor het hebben van een betaalpakket bij alle banken flink gestegen zijn.

Kosten per bank
 • ING verhoogde per 1 januari 2017 de kosten van alle pakketten (voor bestaande klanten), behalve van het OranjePakket. Het ING BasisPakket werd 18% duurder (€23,64 per jaar). In 2 jaar tijd steeg de prijs voor dit pakket met liefst 36%.
 • Rabobankklanten betalen per 1 april €1,20 extra per jaar. Voor het goedkoopste pakket betekent dat een prijsstijging van ruim 8%.
 • Triodos Bank verhoogde de vaste jaarlijkse kosten ook met €1,20 (ruim 4%) maar verlaagde als enige de rente voor roodstaan: van 12% naar 10%.
 • Bij ABN Amro werd in juli 2016 het ‘BetaalGemak Max-pakket’ duurder en is de rentevergoeding gezakt van 0,5 naar 0,2%.
 • ASN Bank, Knab en SNS verhoogden geen kosten, maar verlaagden wel de rente over het positieve saldo op de betaalrekening.De andere banken geven helemaal geen rente op de betaalrekening.
Wat een betaalrekening of pakket kost, hangt af van welke diensten worden gebruikt, en of die bij de prijs zijn inbegrepen, zoals een extra betaalpas, creditcard, roodstaan, papieren afschriften en betalen in het buitenland. Overstappen naar een andere bank of ander pakket bij dezelfde bank kan tientallen euro’s per jaar schelen, maar kan soms ook negatief uitpakken.

 Kijk hier voor alle tarieven, de mogelijkheden van internetbankieren en mobiel bankieren, het duurzaamheidsbeleid en reviews en rapportcijfers van consumenten.
Bron: ConsumentenbondWat ga jij doen als de spaarrente negatief wordt en de kosten voor een betaalpakket de pan uit rijzen? Maak jij de overstap naar een andere bank of ga je voor een ander alternatief?

3 opmerkingen:

 1. Bij de meesten banken gaan de prijzen voor een betaal pakket omhoog. Het is niet anders. Rente maakt mij niet zoveel uit,wij gaan aflossen van schulden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lage rente of geen rente vind ik niet zo'n punt maar ik zou het wel lastig vinden als er negatieve rente komt. Weet ook niet wat ik dan zou doen, op dit gebied voer ik momenteel struisvogel politiek...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb bewust de buffer verlaagd van 6 maanden naar 3 maanden. Ik vind het echt zonde om nu veel geld op een spaarrekening te hebben staan. Dan liever beleggen of een extra aflossing doen.

  BeantwoordenVerwijderen