vrijdag 3 maart 2017

In bad of onder de douche? De kosten!

De kosten voor een douchebeurt of in bad gaan verschillen sterk. Maar hoe groot zijn deze verschillen? Het Nibud deed hier onderzoek naar en kwam met de volgende cijfers:

Bad- en douchekosten in euro’s


Bad Douche
Gasboiler €0,54 €0,27
Elektrische boiler €0,85 €0,38


Gemiddeld wordt bij het douchen 65 liter water per keer verbruikt. Als je een bad neemt, gebruik je115 liter water per keer. Uiteraard zijn dit gemiddeldes. Ben je iemand die heel lang onder de douche kan staan, is het mogelijk vanuit financieel oogpunt wel interessant om het bad boven de douche te verkiezen.

Hoe vaak douchen per week?
Sommige mensen voelen zich alleen schoon als ze zich iedere dag douchen. Onderzoeken wijzen uit dat te vaak douchen helemaal niet goed is. Het droogt onze huid namelijk uit. Onze huid is bovendien ook nog eens het grootste orgaan wat we hebben. Yael Adler is huidspecialist en zegt hier het volgende over:

"Als je het je huid zou vragen, dan zou deze vermoedelijk antwoorden: "Hooguit eens per week!" En wat gebeurt er in werkelijkheid? De meeste mensen douchen minstens één keer per dag, en soms - bijvoorbeeld na het sporten - nog een keer. Daarbij worden ook nog eens uitdrogende 'rampproducten' gebruikt, die de huid ontvetten. Als je iedere dag wilt douchen, doe dit dan met overwegend water. Water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep. En als je dan toch douchegel wilt gebruiken, let er dan op dat die geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt."

En over de verschillen tussen douchen en baden zegt hij het volgende:
"In de strijd tegen een droge huid is douchen voor de huid gezonder dan in bad gaan; doe beide bij voorkeur relatief snel en met relatief koud water. Urenlange hete schuimbaden logen onze huid uit. Dat is te zien aan bleke, opgezwollen en rimpelige vingertoppen. Daar is de huidbarrière weggewassen en de opperhuid door het badwater verschrompeld. Dan heb je voedende huidverzorging nodig, om de verstoorde opperhuidbarrière snel te herstellen."
(bron: Gezondheidsnet)

Wij hebben geen bad, dus ook geen keuze tussen bad en douche. Douchen doen wij beide zo'n 2 a 3 keer per week. Dat vinden wij meer dan genoeg. Al moet ik bekennen dat ik mij nog wel eens schuldig maak aan een veel te lange douchebeurt...
Afbeeldingsresultaat voor douchen
 Wat heeft jouw voorkeur;  douchen of badderen?

13 opmerkingen:

 1. Hier ook geen bad, dus douchen. Om de dag ongeveer, maar net als jou, maken ik en mijn man ons regelmatig schuldig aan lekker lang douchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben wel een bad (kregen we toevallig bij het huis :-), maar die wordt het meest gebruikt als stofvanger (of wasmand). Al hoewel die kleine van ons er de laatste tijd graag in zit.
  Kortom douchen, en dan meestal nog kort ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben alleen een douche, maar ik douche wel elke dag. Ook omdat ik dagelijks hardloop en dan zweet ik best erg...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gebruiken het bad regelmatig voor de kinderen maar dan gaat het nog niet half vol. Zelf douche ik twee keer per week maar dan wel lekker lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het verschil in kostprijs is vrij groot, daar schrik ik van. Ik gebruik zowel het bad als de douche... Toch iets om bij na te denken in de toekomst. Op jaarbasis kan dit wel een heel verschil maken vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom zou je je schuldig voelen als je wat langer onder de douche staat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Milieu?! En voor jezelf: de portemonnee, maar daar ga je zelf over. Maar ook met meer te besteden is de schade aan milieu even sterk. Ieder heeft hierin z'n eigen keuzes die hij/zij maakt. Wel of geen auto. Wel of geen vliegvakantie. Wel of geen vlees eten. Warm stoken of dekentje. Lang of korter douchen en water hergebruiken

   Verwijderen
 7. Gelukkig geen bad, staat bij ons alleen in de weg.
  Wij douchen ook 1(ik) tot 4x (man) per week, en dan kort. Verder bij de wasbak. Mis even in de tabel hoeveel zo'n wasbeurt kost...
  Al zal het wel even duren voor we de aanlegkosten van onze nieuwe wasbak in de slaapkamer er uit hebben (was 350 euro)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik douche elke ochtend. En als ik gewerkt heb avonds nog een keer. Ik gebruik wel olijfoliezeep.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. lekker lang in een warm bad , heerlijk op zijn tijd ! voor al die moede ledematen :}

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Elke dag douchen. Niet langer dan 3 minuutjes. Man doucht minder vaak, wel (veel) langer. Gem 3 maal p/w en dan 10 min ongeveer. Dochter om de dag en ong 5 min., heel soms iets langer. Puber-logé staat erg graag wat langer onder de straal, maar is er maar eens p/w.

  BeantwoordenVerwijderen

 11. Ik had verwacht dat een badbeurt meer zou kosten dan de genoemde bedragen.
  Hier heb ik de keuze uit bad en douche. Vroeger douchte ik 2 x per dag omdat ik dat prettig vond. Tegenwoordig douchte ik 1 x in de 2 dagen. Scheelt geld en spaart de huid. Als ik in bad ga sla ik 1 x douchen over, dus dan douche/badder ik 3 dagen niet. Om toch te kunnen blijven besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik douche alleen als ik mijn haar moet wassen, dus eens in de 4 dagen. De rest van de tijd was ik me aan de wastafel. Je went daar verrassend snel aan, want tot een paar jaar terug douchte ik ook iedere dag. Ik vind haar wassen aan de wastafel, heb lang haar, een beetje teveel gedoe anders deed ik dat ook nog. Dus als ik douche gaat het ook snel. Fijn idee ook dar je huid mooier blijft als je korter en minder vaak douched. ;)

  BeantwoordenVerwijderen