maandag 20 maart 2017

Moneymonday: De financien van ... S

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van S!

Even voorstellen...
Gezin ( man 40 jaar ) vrouw ( 37 jaar ) en 2 kinderen ( 5 en 7 jaar )
Koophuis gekocht in 2011 / sinds 4 jaar bezig met aflossen. ( moeten nog 9.000 euro aflossingsvrije gedeelte en gedeelte spaarhypotheek is 116.250 )

Werk & inkomen
Man ( 40 uur per week ) Vrouw nu 30 uur per week, maar er is een reorganisatie op het werk. Vandaar een 2e kolom bij inkomsten / uitgaven. De 250 euro per maand is poetsbaantje van 2 uur per week.

Inkomstennuin toekomst?
Salaris man2569,952569,95
Salaris vrouw2172,61250,00
Hypotheek teruggave155,00155,00
Kinderbijslag145,90145,90
Totale inkomsten5043,463120,85
Vaste lasten
Hypotheek (bruto)479,09479,09
Levensverzekering ( bij spaarhypotheek )126,41126,41
Overig verzekering56,0056,00
Ziektekosten156,00156,00
Waterschapsbelasting / gemeentelijk98,7998,79
Water 16,0016,00
Energie137,00137,00
Kabel / internet/ telefonie68,6468,64
Auto ( benzine / belasting )75,0075,00
Autoverzekering32,4532,45
Mobiel vrouw4,504,50
Opvang kinderen9,129,12
Kosten bibliotheek3,133,13
Sport kind 112,5012,50
Zwemles kind 245,0045,00
Kosten passen bank4,254,25
Totale vasten lasten1323,881323,88
Overige lasten
Boodschappen300,00300,00
Kruidvat80,0080,00
Divers ( uitgaan/ kapper / kleding )540,00540,00
Totale overige lasten920,00920,00
Over ( sparen )2799,58876,97

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja nu wel, hebben veel afgelost en kunnen we doen wat we willen.


Hoe beheren jullie de financiën? 
In het begin elk half jaar / jaar het kasboek bijgehouden. Op deze wijze weten we wat er welke maand voor kosten zijn. Daarnaast nu elke maand bij ontvangst salaris direct 2.000 euro naar de spaarrekening en aan het einde van de maand nog het bedrag wat er over is. .Elke maand beginnen we met "startbedrag " We hebben 2 rekeningen. Van een gaan de vaste lasten af en 1 daar gaan overige lasten af.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt en hoe ging je hier mee om?
Nee nog niet, maar binnenkort reorganisatie, dus dan zal er veel gaan veranderen.

Sparen jullie?  
We hebben een spaardeposito voor de kinderen die einde looptijd op 20.000 euro staat / kinderen hebben daarnaast ieder spaarrekening met nu 3.000 euro. En wij hebben een spaarrekening met nu 21.000 euro.We hebben begin deze maand maximale boetevrije bedrag voor aflossen overgeschreven. ( 23.250 euro ) Dus nu ( zolang het kan.. weer sparen ) We willen volgend jaar van gedeelte aflossingsvrij af zijn ( nog 9.000 euro ) en als de kinderen ouder zijn op een mooie reis met zijn vieren.Verbouwingen / onderhoud aan het huis zijn ( pas ) allemaal gedaan.Investeren jullie?
We lossen af/deposito voor kinderen. Volgend jaar willen we ons gaan verdiepen in beleggen. 


Wat is jullie zwakke plek in de financiën? 
Soms doorslaan met sparen/bestandjes maken :) 

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn? 
We proberen van 1 inkomen rond te komen. 

Bespaar je op bepaalde lasten? 

We lopen elk jaar de vaste lasten door ( zorgverzekering / energie enz. )  Daarnaast heb ik tijd geleden voor onze vaste boodschappenlijst een bestand gemaakt met prijzen van de twee winkels naast elkaar. ( Aldi en AH )Elke week maak ik met behulp van de aanbiedingen een weekmenu. En zet op papier wat we nodig hebben en waar het goedkoopste is. Ook sla ik aanbiedingen wat groter in ( hebben 2e vriezer staan / grote kelder ) Op deze wijze kan ik gemiddeld met 60 euro per week boodschappen doen ( geen merk maar basic / geen pakjes zakjes )We kopen hele broden ( in de vriezer en eruit halen wat je nodig hebt  en gooien niets weg. ( restjesdag / van oud stokbrood croutons / tosti's of paneermeel maken/ we maken van oude appels appelmoes en maken zelf koekjes)


Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Ik kan zo niets bedenken. Wij geven niets om gadgets of dure vakanties bijvoorbeeld.  Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja nu wel. Hij was alleen van huis gewend om veel weg te gooien van eten. Nu vind hij dit ook zonde / slecht voor het milieu. 

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 
Deze site en de sites die bij fijn leesvoer vermeld staan / het boek hypotheekvrij is ook een aanrader om te lezen.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Kijk wat jullie belangrijk vinden en wat minder. Hou een doel voor ogen ( bv. hypotheek aflossen / mooie reis maken / huis verbouwen )Wil jij ook eens anoniem (via mail) meewerken aan de fijne rubriek?
DOEN!
Mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl voor de vragenlijst! 

27 opmerkingen:

 1. Jullie hebben het al mooi voor elkaar, fijn dat je zo kunt sparen, aflossen en wat opzij zetten voor de kinderen. En natuurlijk dat zo'n reorganisatie je misschien financieel wel raakt, maar niet in de problemen brengt!

  Hebben jullie trouwens bewust apart een levensverzekering of is het zo eentje die aan de hypotheek gekoppeld is? Als dat laatste het geval is, kun je kijken of daar nog wat aan te doen is. Meestal begin je er wel mee, maar als de hypotheek onder een bepaald bedrag komt, dat eenvoudig voor 1 van beiden is op te brengen, kun je het bedrag wel verlagen of die opzeggen. Dan krijg je natuurlijk ook geen uitkering, dus dat is wel een overweging die je moet maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een levensverzekering die gekoppeld is aan de hypotheek. Ik heb wel eens gevraagd of deze naar een andere verstrekker kon worden gezet maar dit was niet mogelijk. Maar ik ga zeker informeren of dit lager kan / stopgezet. Dank je voor de tip!

   Verwijderen
  2. Hallo, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een Duitse en ik bied financiële diensten. Heeft u een snelle, lange of korte lening nodig met een relatief lage rente vanaf 3%? Heeft de moeilijkheid van de economie invloed op u? of is u een lening geweigerd door uw bank of andere financiële instelling? Wij bieden veilige leningen aan.
   Voor meer info over de leningaanbieding, stuur mij uw verzoek via e-mail: spotlightglobalservices@gmail.com of WhatsApp: +4915758108767

   * Zoekt u geld om schulden af ​​te betalen?
   * Zoekt u financiering om uw eigen bedrijf op te zetten?
   * Zoekt u leningen om grote projecten uit te voeren?
   * Heeft u binnen 24 uur een lening nodig?
   * Heeft u snel een lening nodig voor verschillende doeleinden?

   Als uw antwoord ja is, kan ik u van dienst zijn.

   * Ik kan u een lening aanbieden tot € 15.000.000, -.
   * U kunt kiezen tussen 1 en 30 jaar om terug te betalen.
   * U kunt kiezen tussen maandelijks en jaarlijks terugbetalingsplan.
   * Flexibele leningsvoorwaarden.

   Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met mij op via dit e-mailadres: | spotlightglobalservices@gmail.com | Of WhatsApp: +4915758108767

   U heeft 100% garantie dat u uw lening ontvangt aan het einde van deze leningtransactie.

   U kunt ons gemakkelijk bekijken op onze website via: || https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

   Het is onze passie om ervoor te zorgen dat financiële inclusie telt. Onze leningen en investeringsproducten zijn ontworpen om u gemak en waarde te bieden.

   Met Spotlight Global Financial Services kunt u afscheid nemen van al uw financiële crises en moeilijkheden, aangezien we gecertificeerd, betrouwbaar, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch zijn

   Hartelijke groeten
   Claudia Klein

   Verwijderen
 2. Ik vind dat jullie een vrij hoog bedrag uitgeven bij de kruidvat terwijl jullie denk ik geen kinderen meer in de luiers hebben. Mag ik vragen wat jullie voor dat geld allemaal kopen?
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is echt een inschatting. Een maand zal dit minder zijn maar dan spaar ik het budget op voor de volgende keer. We kopen daar o.a. wasmiddel / tandpasta, schoonmaakmiddel enz ( dan in "gootverpakking" maar ook de kleine cadeaus voor kinderfeestjes.

   Verwijderen
 3. Mooi lijstje weer! Wat leuk dat jullie ook een excel hebben om de supermarkten te vergelijken. :-)
  En dat van het Kruidvat viel me ook op. Waarom is dat een aparte categorie? Of zijn dat gewoon allerhande drogisterij-artikelen inclusief wasmiddel en zo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat klopt, we kopen veel van het huismerk van de Kruidvat. Dus ook de schoonmaakmiddelen enz.

   Verwijderen
 4. Wauw! Well done S.!!! Wij zitten aardig in dezelfde richting, en ik vind het zo ontzettend inspirerend en leerzaam om anderen zo bezig te zien.
  En echt menschen: je bent een miljoen keer beter af met een afbetaald huis en studiefonds voor de kinderen dan met dure schoenen, vage gadgets etc.
  Groeten, Carolina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. leuk om te horen Carolina, dat meer mensen zo denken :)

   Verwijderen
 5. Hmm we zitten ongeveer in dezelfde grootorde qua inkomsten en sparen. Bij ons is er echter een kind extra en ook meer uitgaven aan hypotheek. Ik vind jullie uitgaven aan boodschappen zeer schappelijk! Wij zijn daaraan ongeveer 50-80€ meer kwijt in de maand. Maar de energie en overige categorie is bij jullie een pak hoger! Wij hebben voor ons oud, niet super geïsoleerd huis van 260m2 bewoonbare opp een energiekost van de helft ongeveer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je voor je reactie. Energiekosten hebben we zo laten staan maar verwachten nog iets van 350 euro terug te krijgen.

   Verwijderen
 6. wauw wat een mooie spaarrekeningen en een supersalaris op dit moment!
  hier beduidelend minder, maar niet minder fanatiek zo te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nieuwsgierig.. 250 euro voor 2 u per week poetsen ?? 8u per maand, dus 30 euro per uur??? vroeg me af of dat wel klopt ?? (zo wel, heerlijk!!)

  en verder mooi en herkenbaar overzicht ;) hier ook 2 kids (maar ik werk thuis dus geef veel meer uit aan boodschappen.. gastkindjes eten ook nog mee) leuk om te lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie lijst. En aardig vergelijkbaar met die van ons. Wij laten de belastingteruggave eens per jaar uitkeren. Een leuk bedrag dan om eventueel af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. En inderdaad slim om het te gebruiken om af te lossen.

   Verwijderen
 9. Grappig die post kruidvat die behalve drogisterij artikelen ook cadeautjes omvat. Ik dacht eerst ook, wat hoog!
  Wat voor een kosten maken jullie voor kinderopvang dat het slechts €9,12 per maand is?
  En wat heerlijk dat jullie in zo'n enorme sneltreinvaart aflossen, mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie. En de 9,12 euro is de bijdrage voor het overblijven op school. Ze werken sinds 1,5 jaar met een continu rooster op school. Bedrag is per jaar maar 9,12 is omgerekend naar maand. Opvang na school kunnen we zelf opvangen, dit scheelt veel in de kosten.

   Verwijderen
 10. Ik vroeg mij ook af of het bedrag van schoonmaakbaantje wel klopt? Waarschijnlijk meer uren?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk om te lezen. Wij gaan qua salaris en sparen aardig gelijk op met jullie. De kosten voor boodschappen vind ik heel netjes, die liggen bij ons een stuk hoger. Wij zijn dan wel weer verder met aflossen. Het is een fijne gedachte dat je lage lasten hebt voor als het een periode minder gaat. Ik ben wel benieuwd hoe je aan die lage opvangkosten komt. Die zijn bij ons veel hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je voor je reactie. De opvangkosten zijn voor het tussen de middag overblijven. Ze hebben op school een continu rooster dus is "verplicht" om de kinderen tussen de middag op school te laten eten.

   Verwijderen
 12. Na de reorganisatie eerst nog recht op WW-uitkering denk ik?
  Verder ziet het er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow, wat een mooie spaarpercentages. En wat zijn jullie al ver met het aflossen van jullie hypotheek. Hebben jullie al extra bijgestort in de spaarhypotheek? Of lossen jullie eerst het aflossingsvrije deel af?

  Wat de vorige reageerder ook noemde, als je vrouw meer dan 6 maanden gewerkt heeft heeft ze eerst nog recht op WW.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een Duitse en ik bied financiële diensten. Heeft u een snelle, lange of korte lening nodig met een relatief lage rente vanaf 3%? Heeft de moeilijkheid van de economie invloed op u? of is u een lening geweigerd door uw bank of andere financiële instelling? Wij bieden veilige leningen aan.
  Voor meer info over de leningaanbieding, stuur mij uw verzoek via e-mail: spotlightglobalservices@gmail.com of WhatsApp: +4915758108767

  * Zoekt u geld om schulden af ​​te betalen?
  * Zoekt u financiering om uw eigen bedrijf op te zetten?
  * Zoekt u leningen om grote projecten uit te voeren?
  * Heeft u binnen 24 uur een lening nodig?
  * Heeft u snel een lening nodig voor verschillende doeleinden?

  Als uw antwoord ja is, kan ik u van dienst zijn.

  * Ik kan u een lening aanbieden tot € 15.000.000, -.
  * U kunt kiezen tussen 1 en 30 jaar om terug te betalen.
  * U kunt kiezen tussen maandelijks en jaarlijks terugbetalingsplan.
  * Flexibele leningsvoorwaarden.

  Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met mij op via dit e-mailadres: | spotlightglobalservices@gmail.com | Of WhatsApp: +4915758108767

  U heeft 100% garantie dat u uw lening ontvangt aan het einde van deze leningtransactie.

  U kunt ons gemakkelijk bekijken op onze website via: || https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

  Het is onze passie om ervoor te zorgen dat financiële inclusie telt. Onze leningen en investeringsproducten zijn ontworpen om u gemak en waarde te bieden.

  Met Spotlight Global Financial Services kunt u afscheid nemen van al uw financiële crises en moeilijkheden, aangezien we gecertificeerd, betrouwbaar, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch zijn

  Hartelijke groeten
  Claudia Klein

  BeantwoordenVerwijderen