dinsdag 11 april 2017

Energiezuinig koken; de hooikist

Een hooikist is een houten kist gevuld met hooi, waarin plaats is voor één of meerdere pannen. De kist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Voedsel (aardappels of groente) wordt in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Vervolgens wordt de pan met inhoud in de goed afgesloten hooikist gezet. Door de isolerende werking van het hooi, blijft de temperatuur in de pan hoog, en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optreedt, is de kooktijd wel langer dan bij permanente verhitting. Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpotten, rijst en pasta zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist. (Wikipedia)

De hooikist is natuurlijk de manier om energie te besparen tijdens het koken. Er kleeft echter wel een groot nadeel aan; met de hooikist duurt het bereiden van een gerecht veel langer. Bij gerechten die sowieso al een lange bereidingstijd hebben (denk aan bv stoofpotjes) is de hooikist echter wel ideaal.
Image result for hooikist


Hoe werkt het?
Je kookt de ingrediënten eerst vijf minuten in een pan met een goed sluitende deksel. Daarna kan de pan goed afgedekt in de hooikist. Na drie tot zes uur is het gerecht klaar. Zorg wel dat de pan goed vol is, gebruik eventueel een kleinere pan als je teveel ruimte over houdt.

Een hooikist maken of kopen
Vroeger had iedereen standaard een hooikist in huis. Dat is anno 2017 niet meer zo vanzelfsprekend. Hooikisten zijn bij weinig winkels nog te koop. Bij de kringloop kan je ze nog wel eens aantreffen. Maar een hooikist kan je ook heel gemakkelijk zelf maken. Een bestaande kist of keukenkast bouw je in mum van tijd om tot hooikist. Zorg wel dat het goed sluitend is. Voor de vulling van de kist kan je alles gebruiken dat isolerend werkt, zoals hooi, stro, opengevouwen kranten, kussens, oude dekens of een combinatie hiervan.

Ben je heel erg handig? Op de site van Landleven vind je een gebruiksaanwijzing hoe je een ouderwetse hooikist helemaal zelf kan maken.

Van koelbox naar kookbox
Ook een koelbox kan als prima alternatief dienen voor een hooikist. De koelbox heeft namelijk ook een isolerende werking. Vul de koelbox met extra isolerend materiaal zoals bijvoorbeeld een deken of hooi. Sluit de koelbox en laat het eten op deze manier nagaren.

De voordelen:
 • Minder energieverbruik
 • De smaak van het voedsel is intenser door het langzame garen
 • Er blijven meer vitaminen en mineralen behouden 
 • Een stoofpotje kook je 's ochtends 5 minuten voor en deze kan vervolgens de gehele dag in de hooikist blijven. Je hebt geen omkijken meer en tegen etenstijd kan je zo aan tafel. 
Het grootste nadeel is natuurlijk wel de tijd. Voor een simpel gerecht als aardappels/groente/vlees zou ik de hooikist niet gebruiken, maar voor gerechten met een lange bereidingstijd kunnen de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen.


Heb jij wel eens gekookt met een hooikist?

8 opmerkingen:

 1. Mijn man heeft enkele jaren geleden een hooikist zelf gemaakt en wij gebruiken hem veel, ook voor het rijzen van het brood.
  Hij staat in de keuken en we hebben er wieltjes onder en gebruiken hem ook als bijzettafel met verjaardagen.
  Hebben hem een leuk kleurtje gegeven en er een ouderwetse tekst op geschilderd: ick spaer ende maeck gaer in de hoikist.
  Ideaal zo'n hooikist!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt mij ergens wel heel handig, maar ook wel een hoop plannen. Dan moet je 's morgens al aan de gang eigenlijk. Maar het idee vind ik leuk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk er weleens aan maar heb 'm nog steeds niet. Onder aardappels, groente, pasta en rijst draai ik altijd het gas uit zodra het kookt of even gekookt heeft. Maar voor stoofvlees zou een hooikist mooi zijn. Het idee van de koelbox vind ik wel wat, alleen past mijn pan daar niet in vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je brengt me op een idee.....
  Voor stoofvlees bijvoorbeeld. 's Morgens hooguit 15 min werk en dan de hele werkdag in de hooikist, aan het eind van je werkdag een stuk minder tijd nodig om het eten te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja wel eens gebruikt. Geen hooikist maar wel de methode van in een handdoek wikkelen en in je bed zetten ;) tja niet iets voor dagelijks gebruik vind ik..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een slim idee om hiervoor een koelbox te gebruiken! Daar had ik nog nooit aan gedacht.
  Ken je de hooimadam ook? Dat is een soort reuzentheemuts met dezelfde functie. Iets makkelijker om op te bergen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een hooimadam, of eigenlijk 2, een grote en een kleine.
  Ideaal om eten warm te houden of bv bonen in te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen