donderdag 6 april 2017

Groente hergebruiken?! Besparen maar!

Sommige groenten kan je 1 keer kopen en vervolgens opnieuw laten groeien. De kosten voor het gebruik van groenten kan je op deze manier flink naar beneden brengen. Er zijn maar liefst 44 soorten groenten en kruiden  waarmee je dit kan doen. Bovendien heb je bij de meeste groenten niet eens een tuin nodig. Onderstaand mijn top 5 van groenten die prima te hergebruiken zijn en een mooie besparing op de uitgaven zijn. Bovendien ook nog eens ontzettend leuk om samen met kinderen te doen!
Bron: budgetweekmenu
 • Bosui/lente-ui
Bewaar het einde/onderkant van de bosui. Leg ze onder een laagje water in een glas en zet deze in de zon. Binnen een paar dagen begint er een nieuwe bosui te groeien. Ververs eens in de week het water en je hoeft nooit meer naar de supermarkt voor een bosui. 


  


 •  Prei
 Het groeien van prei werkt hetzelfde als bij de lente-ui. Snij de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei. Deze kan je nog een keer laten groeien als je de prei bovengronds oogst en het witte deel laat zitten. De prei wordt wel iedere keer iets dunner.
 • Knoflook
Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de tenen uit elkaar. Uit elke teen groeit een nieuwe plant. Voor een knoflookplant duw je de teentjes ongeveer 5 centimeter onder de grond. Gooi er vervolgens een laagje compost over. Het beste is om een plekje in de zon te vinden en de grond goed vochtig te houden. Wanneer binnen een paar maanden de groene stengels boven de grond bruin kleuren is de knoflook klaar om geoogst te worden. • Champignons
  Een champignon is al genoeg om een champignonfamilie te kweken. Meng wat potgrond met veel koffiedik. Bewaar daarvoor eerst verschillende porties koffiedik in de koelkast. Snij het steeltje van een champignon en plant deze onder circa 2 cm natte koffiedikpotgrond. Belangrijk is om de pot uit de zon te houden en het ergens neer te zetten waar het relatief donker is. Binnen een paar weken groeien de champignons boven de grond uit.


 • Aardappel
Ook de aardappel kan je goed opnieuw laten groeien. Je hebt er alleen wel iets meer ruimte voor nodig dan bij bovenstaande groenten.

Snij de aardappel doormidden en hem vervolgens half onder water in een glas of pot. Gebruik een sateprikker om hem op zijn plek te houden. Zet de pot vervolgens op een warme en vochtige plek, bijvoorbeeld boven de verwarming. Binnen een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine plantjes. Verwijder deze voorzicht van de aardappel en plant ze in een pot met grond. Daarna geldt: geef de eerste week elke dag water. Daarna iedere week een dag minder.

Let op: Loof en bloemetjes van aardappelplanten zijn zeer giftig! 5 opmerkingen:

 1. Aardappelen kun je als ze uitgelopen zijn prima in de grond stoppen en een paar maanden later kun je dan je zelf gepote aardappels oogsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor de aardappel koop een bigshopper of neem gewoon een grote plastic tas vul die met potgrond, stop er een uitgelopen aardappel in en voilla je krijgt vanzelf aardappels. Je kan het ook in een grote emmer of speciekuip stoppen als je iets meer ruimte hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk zeg! Ik wist het van een paar wel, maar niet bijvoorbeeld van bosuitjes of champignons!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, dat van die champignon wist ik ook niet, leuk! Bosuitjes doen wij ook wel eens. Maar prei dan weer niet. Ik kweek ze nu uit zaadjes. Gaat best goed ook, dat viel me ook enorm mee.

  BeantwoordenVerwijderen