zaterdag 22 april 2017

Hypotheekupdate; van diep onder water naar enorme overwaarde

Het is een tijdje terug dat ik over onze hypotheek schreef. Desondanks blijft ons doel hetzelfde; in 10 jaar tijd willen wij onze volledige hypotheek met een startbedrag van 333.000 euro afgelost hebben. In 2015 zijn we van start gegaan met aflossen; dat was tevens het startsein van de blog in10jaarfo.

Waarom aflossen?
Onze eerste woning verkochten we door de crisis op de huizenmarkt met 22.000 euro verlies. We hadden deze woning gekocht op het hoogtepunt van de huizenmarkt (2008) en we verkochten de woning op het dieptepunt van de woningcrisis (2013). In de periode van 2008 tot 2013 dachten we niet na over aflossen. Pas bij de verkoop van onze woning kwamen we tot de conclusie dat dit niet zo slim van ons was. We kregen de rekening van maar liefst 22.000 euro aan restschuld voorgeschoteld. Dat is behoorlijk duur leergeld als je daarna nog moet verhuizen en verbouwen. Gelukkig konden we het opvangen met ons spaargeld. Maar je begrijpt dat daar uiteindelijk niet veel meer van over was.


Nieuwe woning gekocht
Eind 2013 kochten we onze huidige woning. Een duurdere woning op een andere locatie in het land. Doordat het nog steeds crisis was, konden we deze woning voor een relatief laag bedrag kopen. Onze woning stond in 2012 te koop voor 400.00 v.on. en was volledig casco. Wij kochten de woning eind 2013 voor 333.000 euro inclusief nieuwe keuken, toilet, badkamer en vloeren. De aannemer wilde van de laatste woning af; wij waren spekkoper. We financierden alleen de aankoopsom van 333.000 euro. Alle verbouwingen (tuin, zolder, dakkapel) hebben we met eigen geld betaald. Deze aankoop is, naast dat het een heerlijke woning is om in te wonen, een goede deal geweest. De huidige woningwaarde ligt rond de 430.000 euro.We houden ons hier echter niet aan vast, want in de afgelopen jaren hebben we gezien dat de huizenprijzen ook flink kunnen dalen.

Door de restschuld bij de verkoop van onze eerste woning wisten we wel dat we het dit keer anders gingen doen. Onze hypotheek wilden we aflossen. En zo snel mogelijk ook. Ons plan om in 10 jaar tijd van onze hypotheek af te komen werd geboren.

Huidige stand van zaken
De mensen die al langer meelezen op in10jaarfo hebben ons hele aflostraject kunnen volgen. In de afgelopen 2 jaar hebben we een flink gat geslagen in onze hypotheekschuld. De afgelopen 2 jaar werkten we beiden fulltime en werd 1 salaris volledig gebruikt om af te lossen op de hypotheek. Daarnaast bespaarden we op dat wat mogelijk was. Het resultaat?  Zie onderstaande!
 • Aflossingsvrije hypotheek 92.7227
 De aflossingsvrije hypotheek is volledig afgelost. De laatste aflossing op dit hypotheekdeel hebben wij in februari 2017 gedaan, in 2015 zijn we gestart met aflossen op dit hypotheekdeel.
Openstaande schuld op dit moment: 0,-
 • Annuïteitenhypotheek 125.00
We hebben eenmalig een extra aflossing op dit hypotheekdeel gedaan van 10.000 euro. Naast de extra aflossing hebben we uiteraard onze maandelijkse annuitaire aflossing.  Onze doelstelling is om de annuïteitenhypotheek in 2025 volledig afgelost te hebben.
Openstaande schuld is op dit moment:   €107.279,54
 • Spaarhypotheek 115.773
De spaarhypotheek hebben we samen met de aflossingsvrije hypotheek meegenomen van onze vorige woning. In de spaarhypotheek hebben we nog geen extra stortingen gedaan. De spaarhypotheek loopt af in 2030, waarna het opgebouwde bedrag in de opbouwspaarrekening vrij komt en de openstaande hypotheekschuld afgelost wordt. Door de wetswijziging omtrent spaarhypotheken willen wij ook dit deel van de hypotheek uiterlijk in 2025 afgelost hebben.
 Openstaande schuld op dit moment: €115.773
Huidig opgebouwd bedrag: 22.491,87 
Kijkend naar de cijfers kan ik bijna niet geloven dat wij zoveel afgelost hebben. In de afgelopen 2 jaar hebben we een sneeuwbal aan het rollen gebracht met hopelijk een lawine tot gevolg. Door in het begin kleine beetjes af te lossen, daalde ons maandbedrag, waardoor we telkens wat meer geld over hielden om af te lossen. Toch blijven we niet doorgaan in het tempo van de afgelopen 2 jaar. Eind 2016 is onze dochter geboren en per 1 augustus neem ik deeltijdontslag voor 2 dagen. Minder inkomsten en meer uitgaven zijn het gevolg. Maar door het buffelen in de afgelopen 2 jaar hebben we wel de mogelijkheid gecreëerd om minder te kunnen werken zonder dat we daarbij onze uitgaven aan moeten gaan passen. En zelfs met minder werken houden we voldoende over om te blijven aflossen. Dit jaar willen we eenmalig 5.000 euro bijstorten in de spaarhypotheek en willen we ook nog een extra aflossing doen.

Even geduld...
Op dit moment wordt er even niet afgelost. Dat is even wennen. Want als je het aflosvirus te pakken hebt, wil je het liefst iedere maand wat extra aflossen. Alleen doen we dat nu even niet. Doordat we begin dit jaar de laatste aflossing op het aflossingsvrije deel van de hypotheek deden, moeten we nu ons spaartegoed weer aanvullen. Aangezien ik nog een eenmalige ontslagvergoeding krijg, zullen we per 1 augustus weer kunnen aflossen. Tot die tijd sparen we stilletjes door....en gaan we straks weer verder met het veroorzaken van een afloslawine!

 Hoe staat het met jullie aflosplannen?

16 opmerkingen:

 1. Misschien is het aflossen nu even iets minder fanatiek, maar jullie hebben al een flink deel afgelost. FIjn dat jullie door die aflossingen keuzes kunnen maken die passen bij jullie huidige leven.

  Wij spaarden in plaats van af te lossen, maar kwamen op hetzelfde station uit: door onze zuinig leefstijl kon ik begin dit jaar stoppen met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat een ongelofelijke prestatie als je dit leest. Zo gefeliciteerd en wat een respect heb ik voor jullie! Geweldig, gewoon omdat er zoveel meer kan dan je denkt van te voren. Leuk dat je het zo even neerzet. Dit moet zoveel mensen kunnen stimuleren. En wat betreft het aflosvirus, zo herkenbaar. Ik vind een paar maanden niet doen zo vervelend. Gelukkig gaan we het over een maand elke maand doen. Maar toch zou het goed zijn als we onze kick daar niet alleen van krijgen. Maarja daar heb ik inmiddels al wat voor en dat is me bezig houden met beleggen ;-)

  Op naar aflosvrij en gaaf om te zien dat alles dus sneller gaat dan ooit kunnen denken. Ook onze ervaring en daar denk ik vaak nog aan omdat ik ooit dacht, ach 3.000 euro is niet zoveel zoals bij anderen en dan weten waar we nu na 2 jaar inmiddels staan! Er is zoveel mogelijk als je gewoon begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig hoeveel jullie al hebben afgelost. Mag ik vragen hoeveel jullie ieder jaar boetevrij extra mogen aflossen? Bij ons is dat "maar" 10%.

  Jullie zijn zeker een inspiratie voor ons...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij mogen 20% van het originele hypotheekbedrijf jaarlijks boetevrij aflossen. Daar komen we in principe vrijwel nooit aan...

   Verwijderen
 4. Ik ben in 2013 begonnen met extra aflossen, elk,jaar 10% extra. Ik heb een annuitaire hypotheek, 20 jaar vast. Nu nog ongeveer 5 jaar (28000€ ) te gaan. Ik ben er super blij mee dat het zo gaat. Mijn maandlast is van 395€ naar 227€ gegaan, en gaat in 2018 naar 180€ -- dit is wat ik nooit als inkomen (extra salaris) zou zien. Dat is gewoon 210€ extra per maand vanaf januari 2018. En dat spaar ik dan door voor het aflossen.
  Wanneer dat achter de rug is ga ik voor mijn plakband pensioen sparen, en ik ga een dienst per week minder werken. Ik zit me er nu al op te verheugen.
  Aflos verhalen en blogs inspireren mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi afgelost. Leuker om een enkele keer er over te bloggen. Met die eerste vaart komt de rest vast goed, ook al werk je minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Krijg bijna het gevoel dat ik hier mijn eigen verhaal lees!! enige grote verschil is dat jullie in 2013 een ander huis hebben gekocht en die restschuld hebben gepakt. wij zijn blijven wonen waar we wonen.

  1 heel inkomen voor aflossing gebruiken doet eerst pijn maar daarna wordt het steeds leuker. zeker als je weet dat je lasten lager komen te liggen... Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Doe je goed! Hier zijn we ook hard bezig! Gaat iets minder hard, doordat manlief alleen werkt en we dus geen enkel belastingvoordeel krijgen, maar door zo min mogelijk uit te geven, houden we over om extra af te lossen :)... En wie weet ga ik ooit weer werken als de kids op school zitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een inspirerend verhaal! En heerlijk toch dat je door het eerdere aflossen nu al de mogelijkheid hebt om stressvrij minder te kunnen werken op een moment dat dit voor jullie prettig is?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, wat een prestatie! En wat goed om daar eens uitgebreid bij stil te staan. Jullie zijn een mooi voorbeeld van hoe snel een financiële situatie volledig kan keren. Dat biedt hoop voor anderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, wat hebben jullie veel afgelost! Moest je geen boete betalen voor het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek in zo'n korte tijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, want het aflossingsvrije en spaardeel zijn samen de opbouwhypotheek. Dit was samen 208.000 euro. Wij kunnen jaarlijks 20% boetevrij aflossen. 41.600 per jaar dus en afgelost in 2015,2016 en 2017. :)

   Verwijderen
 11. Geweldig, hoeveel je kunt doen in relatief korte tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuk stuk om te lezen, ik heb nog geen koophuis maar het inspireert wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lijkt deels op ons verhaal! Wij hebben, sinds we samenwonen ook het 2e salaris gebruikt om af te lossen, later werd dit zelfs meer. We hebben inmiddels ruim een 100.000 afgelost (in 3 jaar tijd) en vd winter onze woning verkocht. We wachten nu tot onze nieuwbouwwoning klaar is en sparen nu voor de meerwerkkosten. Totaal ca. 350.000 met straks een hypotheek van 185.000

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en waarschijnlijk hebben jullie nu ook mooi veel lagere rente kunnen pakken op die 185k. netjes gedaan, gefeliciteerd!

   Verwijderen