maandag 29 mei 2017

Moneymonday; De financien van... M

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van M!

Even voorstellen...
Ik, vrouw van 50, woon samen met mijn zoon van 11. We wonen in het midden van het land in een dorp, in een koophuis dat ik in 2004 heb gekocht voor € 215.00 k.k. In verband met overwaarde van het appartement dat ik verkocht had ik een hypotheek nodig van € 172.000.

Werk & inkomen
Ik werk vier dagen per week en studeer daarnaast. Over een paar maanden ben ik klaar met deze studie waar ik dan drie jaar mee bezig ben geweest.

Loon
3.420
Reiskostenvergoeding
21
Teruggaaf belasting
284
Totaal inkomsten per maand:
3.725


Vakantiegeld  per jaar
2.400
Eindejaarsuitkering per jaar
2.300


Inleg gezamenlijke rekening
250
Hypotheek
246
Inleg beleggingsverzekering
98
Premie overlijdingsrisicoverzekering
8,50
Elektra/gas
112
Water
68
Ziggo (internet, tv, bellen)
71
Mobiel
4
Woonverzekering
31
Autobelasting
47
Onderhoudsabonnement verwarming
12
Huisdierbenodigdheden
30
Abonnementen
37
Sport
30
Goede doelen
75
Staatsloterij
15
Boodschappen
250-280
Benzine
150
Uitjes, uit eten, weekendjes weg
200
Automatisch sparen
500
Zakgeld, voor vanalles
100
Kleding (gemiddeld)
50
Kapper, sauna etc  (gemiddeld)
40
 Totaal uitgaven per maand:
2.454


Per jaar

Ziektekostenverzekering per jaar
1.315
Autoverzekering per jaar
508
Reisverzekering per jaar
130
Gemeentelijke belasting per jaar
278
Bibliotheek per jaar
62
Vakantie  per jaar
1.500
Museumjaarkaart
60

Ik betaal de ziektekostenverzekering en autoverzekering per jaar vooruit met korting en heb een hoog eigen risico.

Samen met de vader van zoonlief (we wonen niet samen) heb ik een en/of rekening waar we de vaste lasten voor zoonlief van betalen, kleding etc, we van sparen, soms de dagjes uit van betalen. Sparen doen we vanaf zijn geboorte en we leggen ook de kinderbijslag in om zo, als hij mocht willen studeren dat mogelijk te maken. We hebben op dit moment € 14.511 voor hem gespaard.
Inleg
250 (250 p.p.)
Kinderopvangtoeslag
60


Sparen
50
Zakgeld
2,50
Kinderopvang
140
TSO
22
Wereldnatuurfonds
2,50
Scouting
10,50
Kleding (gemiddeld)
40
Verzorging (gemiddeld)
25
Clubjes (die wisselen)
25


Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en de uitgaven?
Ja. Ik spaar alles wat over blijft en dat is inmiddels aardig wat. Op de momenten dat ik in salaris omhoog ging heb ik ook het sparen verhoogd. Ik ben dus eigenlijk op hetzelfde niveau blijven uitgeven. Ik let op mijn uitgaven, koop zeer geregeld tweedehands, ik hoef niet alles nieuw, dat vind ik vaak echt verspilling. Ook steeds iets nieuws kopen omdat het kan, hoeft voor mij niet, ik wil ook niet te veel spullen. Ik koop niet heel veel kleding, ik koop vaak in de uitverkoop, ook voor mijn zoon. Hij ziet er altijd leuk uit (vind ik haha) maar heeft echt geen merkkleding, ik zelf ook niet, vind ik niet nodig. Ik vind het eigenlijk gewoon leuk om te kijken wat er goedkoper kan.

Hoe beheer je de financiën?
Ik maak ieder jaar een overzicht van mijn inkomsten en uitgaven, kijk wat ik gemiddeld uitgeef. Ik werk niet met budgetten. Grote aankopen betaal ik meestal van mijn lopende rekening, en in zo’n maand spaar ik dan minder. Ik kijk ieder jaar een keer naar verzekeringen al stap ik niet altijd over. Voor mijn energierekening ben ik al wel vaker overgestapt en dat loont zeker de moeite. Ik heb net een nieuwe ketel en ik denk dat dat ook wel weer wat gaat schelen in de kosten.

Verder weet ik wat ik nog op mijn rekening heb staan omdat ik heel geregeld kijk wat er is uitgegeven. Ik heb al heel erg lang niet meer rood gestaan.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik heb de afgelopen jaren erg veel afgelost. Ik had een hypotheek van in totaal € 172.000 (aflossingsvrij € 70.000 en beleggingshypotheek € 102.000 ) en betaalde 659 euro in de maand. Door de boeken van Gerhard Hormann en de wens eerder te kunnen stoppen met werken ben ik af gaan lossen. Ik heb toen op heel veel dingen bespaard, geen hulp in de huishouding, abonnementen eruit, minder vakantie, kachel lager, minder kleren, niks extra’s, tweedehands, zelf spullen verkopen, minder vaak uit eten. Ik vond dat leuk om te doen omdat je meteen ziet waar je het voor doet. Inmiddels is mijn aflossingsvrije hypotheek volledig afgelost en is de beleggingshypotheek gedaald tot € 75.000. Dat is het bedrag waarvoor ik mijn overlijdensrisicoverzekering heb afgesloten. Ik kan wel meer af gaan lossen maar ik wil ook een buffer hebben en ik spaar dus voor “later”. Wat ik over hield door het aflossen ben ik weer extra gaan sparen. Ik ben wel weer wat “ruimer” gaan leven.

Mijn streven is om met mijn 60e te kunnen stoppen met werken, ik weet niet óf ik het doe maar ik zou het willen kunnen. Dan lever ik enorm in op salaris en pensioen maar dat vind ik niet erg. Ik ga niet uit van de hoogte van het bedrag dat ik op mijn 68e zou kunnen krijgen maar wat ik nodig zou hebben op mijn 60e, waar ik mijn vaste lasten van kan betalen (vandaar dat aflossen van mijn hypotheek) en nog leuke dingen kan doen, meer hoeft niet. De tijd die ik daarmee krijg is mij veel meer waard. Misschien ga ik wel eerder minder werken, dan wordt het plaatje anders, maar dat is ook een optie. Geld is voor mij dus vooral vrijheid.

Spaar je?
Ja. Voor onze zoon dus, 50 euro in de maand en de kinderbijslag. Zelf spaar ik alles wat ik over houd. Dat is per maand anders maar altijd een behoorlijk bedrag. Automatisch spaar ik 500 euro, dat kan hoger hoor maar heb ik nog niet gedaan. Ook spaar ik het grootste deel van mijn vakantie uitkering en eindejaarsuitkering. Afgelopen jaar heb ik mijn eindejaarsuitkering grotendeels aan mijn ouders gegeven, konden ze goed gebruiken.

In het beleggingspotje van mijn hypotheek zit momenteel 28.555 euro. Als het zo blijft heb ik op de einddatum naar verwachting 51.000. Te weinig om volledig af te lossen maar dat geld heb ik dus dat is geen probleem.

Ik heb nu 65.000 euro gespaard en dat is dan straks mede bedoeld als aanvulling op mijn wellicht vervroegde pensioen. Met 500 euro in de maand als aanvulling kom ik straks een heel end.

Van die 65.000 staat 10.000 euro nog ergens anders. Ik help anderen geregeld financieel. Dat komt ook weer terug, zonder rente, dat hoeft niet.

Op welke lasten zou je liever niet willen besparen?
Op gezond eten en op leuke dingen doen. Ik ga liever iets doen dan dat ik iets materieels koop of krijg. Ik wil voor verjaardagen en andere feestdagen dan ook geen spullen maar leuke dagjes uit. En een leuk dagje uit is voor mij ook ergens picknicken aan het water etc. dat hoeft geen duur pretpark te zijn. En gaan we naar een park o.i.d. dan neem ik vaak zelf onze lunch en zo mee. Goedkoper en veel lekkerder. We proberen elkaar altijd te verrassen, dat maakt het extra leuk.

Ik bespaar ook niet op goede doelen. Ik doneer maandelijks aan verschillende goede doelen maar aan iedereen die komt collecteren geef ik, en best veel. Alleen al voor de moeite die mensen doen om langs de deuren te gaan. Verder stort ik heel regelmatig grotere bedragen bij verschillende doelen. Ik vind het fijn dat dat kan, doe ik tenminste iets. 

Hoe voed je je kind financieel op?
Onder andere door hem zakgeld te geven, 2,5 euro per week. Daar moet hij wel cadeautjes voor ons voor kopen en legt hij ook iets bij de cadeautjes voor vriendjes. Als hij iets wil betaalt hij dat zelf. Hij betaalt bijvoorbeeld ook mee aan batterijen voor speelgoed en laatst wilde hij een film zien die we dan moesten huren, dan legt hij de helft bij. Niet omdat het nodig is maar omdat ik vind dat hij moet weten dat dingen geld kosten. Apps voor zijn ipad betaalt hij ook zelf. Hij is er een stuk kritischer door geworden! Die Ipad heeft hij voor de helft zelf betaald, de andere helft heb ik er bij gelegd.

Hij krijgt wat geld als we op vakantie gaan en daar moet hij het mee doen. Vroeger ging alles meteen op maar nu houdt hij vaak nog geld over. En regelmatig trakteert hij ons, ook leuk.

Speelgoed waar hij niet meer mee speelt verkopen we, de opbrengst gaat op zijn eigen rekening wat hij dan zelf gaat storten. Vooral om te voorkomen dat ons huis helemaal vol staat en dat je als kind niet continu omringt wordt door veel te veel speelgoed. Een beetje maat houden dus, ik denk dat het niet verkeerd is als hij dat nu al mee krijgt.

Verder laat ik hem ook zien hoe reclame werkt, dat helpt ook. En over een paar jaar kleedgeld, dat is dan de volgende fase.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Wat mij het meest heeft geholpen is dat ik mijn uitgavenpatroon niet heb gewijzigd toen ik meer ging verdienen. Als je wat er meer binnenkomt meteen gaat sparen merk je er namelijk niets van en gaat sparen steeds sneller. En het helpt als je niet groter wilt wonen, een nieuwe auto wilt, een grotere tv of de nieuwste telefoon of andere spullen.

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 

* In dit artikel is een affliatelink verwerkt. Meer informatie over affliate op Simpelrijkleven valt te lezen in de disclaimer.


6 opmerkingen:

 1. Wat een mooi overzicht. Wat opvalt is dat je maar weinig betaalt aan gemeentelijke belastingen, ik dacht dat wij in een goedkope gemeente wonen maar betalen ruim 2x zo veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind daarentegen het bedrag voor water enorm hoog, 68 euro! Wij betalen 11 euro per maand.. misschien zit een een deel daarin verwerkt, waterschapsbelasting ofzo?

   Verwijderen
 2. Slim om inderdaad het extra salaris meteen door te sluizen naar de spaarrekening en er niet naar gaan leven. Dat gaat veels te makkelijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen