donderdag 4 mei 2017

Risico-opslag in de hypotheek; verzoek tot lagere hypotheekrente

Bij het afsluiten van de hypotheek zit in de hypotheekrente een deel risico-opslag verwerkt. De risico-opslag heeft te maken met de waarde van jouw woning ten opzichte van de openstaande hypotheekschuld. Het komt er op neer dat als je meer leent ten opzichte van de marktwaarde van jouw huis, dan betaal je een hogere hypotheekrente dan wanneer je minder leent. Het risico dat bij verkoop van het huis de hypotheek niet volledig kan worden terugbetaald, is dan immers groter. Daarvoor rekent de hypotheekverstrekker een opslag. Deze opslag is verwerkt in verwerkt in de rente.

Risico-opslag verlagen
Het kan zijn dat jouw woning meer waard is geworden of dat de hypotheekschuld lager is geworden door extra aflossingen. Je kan dan contact met de hypotheekverstrekker opnemen en verzoeken om een verlaging van de hypotheekrente. Wij hebben onze hypotheek lopen bij de Rabobank. De Rabobank hanteert de volgende opslagen:

Aangezien wij een duurdere woning hebben, hebben wij een hypotheek zonder NHG garantie en met risico-opslag. In de afgelopen 2 jaar hebben wij fanatiek afgelost. Onze hypotheek is minder dan 67,5% van de huidige waarde van de woning. Wij hebben daarom een verzoek tot renteverlaging ingediend bij de Rabobank.

De spaarhypotheek....
Alleen geldt de renteverlaging voor de gehele hypotheek. En daar valt onze spaarhypotheek ook onder. En bij de spaarhypotheek is een hoge rente gunstig. We hebben daarom het verzoek ingediend om de eventuele nieuwe maandlasten te bekijken en gaan aan de hand daarvan beslissen of het voor ons loont om een renteverlaging te nemen. To be continued...


5 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gedaan, toen mijn (exorbitant hoge) nieuwe WOZ-waarde bekend was. Het was een fluitje van een cent. Formulier printen van de website, invullen, kopie WOZ-beschikking erbij, et voila! Het leverde slecht 0,1% op, maar het is toch gratis geld.

  Bij mijn bank loopt de risicoafslag tot een schuld/marktwaarde van 55%. Daar zit ik inmiddels onder, dus er kan nu niets meer vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend. Al heb je toch wel een idee wat het verschil gaat worden? Dan kun je vast gaan rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is met de spaarhypotheek lastig in verband met rente op rente in het opgebouwde spaarbedrag. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de hypotheekrenteaftrek. Het is dus maar de vraag of het echt loont voor ons.

   Verwijderen
 3. Zeker de moeite waard om aan te kaarten, al zijn er steeds meer (nieuwe) geldverstrekkers die het automatisch doen. Een overzicht vind je hier: https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/rente-opslag-hypotheek#no3
  Zie kopje: Rente-opslagbeleid banken

  Wij hebben een hypotheek op basis van NHG en daarvoor gelden deze opslagen niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar aanleiding van je blog van 2 februari over het wozwaardeloket kom ik op dit bericht van jou terecht. Deze week ben ik bezig gegaan met het eventueel aanvragen om een verlaging van de risico-opslag. Het zou kunnen voor ons, maar mijn volgende vraag is hoe gaat het nu met de hypotheekrente? Deze zal ook minder worden want je betaald minder rente. Heb je er dan nog wel voordeel bij? of is de verlaging van je hypotheekrente en de daarbij horende bezuiniging veel meer dan de verlaging van de hypotheekrenteteruggave? Loont het wel om het aan te vragen? Kun je mij daar een antwoord op geven?

  Groet, Lien

  BeantwoordenVerwijderen