maandag 5 juni 2017

Moneymonday; De financien van ... K

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van K!


Even voorstellen...
Wij zijn man R. (40 jaar), vrouw K.(39) getrouwd met twee tieners van 14 en 11 jaar. Sinds februari 2017 wonen we in een (semi) vrijstaand huis in de randstad. Hiervoor woonde we in dezelfde woonplaats.

Werk & inkomen
R. werkt 35 uur en K 28 uur. K. werkt nu in haar tweede jaarcontract en is hiervoor 1,5 jaar     werkeloos geweest na ontslag bij een van de grote banken.

INKOMSTEN

Salaris R (netto)
1.998
Salaris K (netto)
1.574
Voorlopige teruggaaf/HRA
365
Totaal inkomsten
3.937
UITGAVEN

VASTE LASTEN

Wonen

Hypotheek (bruto)
719
elektriciteit/gas
189
Gemeentebelasting
121
Waterschapslasten
75
Water
23
TV/internet
58
Mobiel bellen
47.50
Verzekeren

woonverzekeringen
    25
VERVOER

Autoverzekering R
23
Brommer verzekering O
11
Wegenbelasting (2 x auto en 1 x motor)
130
ABONNEMENTEN

Postcodeloterij
13
KINDEREN

Zakgeld
27,50
OVERIG

Vaste lasten (jaarlijkse betalingen)*
350
TOTAAL VASTE LASTEN
1.812
OVER
2.125
Variabele lasten

Boodschappen
480
Tanken
150
TOTAAL VARIABELE LASTEN
   630
OVER
1.495
SPAREN

Sparen sns
1.350
TOTAAL SPAREN
1.350
TOTALE LASTEN
3.792
OVER
145


Jaarlijkse uitgave


Motorverzekering R
147
Wegenbelasting motor
31
Anwb
55
Atletiek
230
Voetbal
130
Hockey
176
Autoverzekering K
406
Overlijdensrisico
   211
Zorgverzekering (basis)
  1875
Auto onderhoud K
   350
Auto/motor onderhoud R
150
School Tiener 1
156
School Tiener 2
75
Uitvaartverzekering
   141
Aansprakelijkheidsverzekering
58
TOTAAL VASTE LASTEN
4191
Per maand
350


     
We hebben veel jaarlijkse uitgave vanwege de korting om per jaar te betalen.

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja we zijn op zich erg tevreden.

Hoe beheren jullie de financiën?
Ik hou het elke maand in excel bij. Zodra K. haar salaris is gestort gaat de nieuwe maand in. Tevens werkt K. dan gelijk de meterstanden van de elektriciteit bij.Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Wij hebben in november 2016 een nieuwe woning aangekocht zonder eerst onze eigen woning te verkopen. We hebben onze woning binnen 6 weken kunnen verkopen en we hebben uiteindelijk 3 maanden verbouwd. Daardoor hebben we dubbele lasten gehad, en de waterschaplasten en gemeentelijke lasten nog steeds. We hebben voor de aankoop en de verbouwing van onze woning ons spaargeld (€ 100.000) en de overwaarde (€ 65.000) gebruikt. Daardoor hebben we een hypotheek af kunnen sluiten van € 255.000 en is de woning nu (taxatierapport) € 450.000 waard. Doordat de rente zo laag staat hebben nu in onze vrijstaande woning lagere maandlasten als in ons rijtjes huis en een woning helemaal naar ons zin met uitzicht op groen...

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
Dat we weer lagere maandlasten hebben en volop kunnen sparen om een goede buffer te hebben in verband met een tijdelijk contract. K. wil graag een buffer van € 30.000 behouden. Dit hebben we nu.

Sparen jullie?
We sparen rond de € 1.350,00 per maand.
 • een buffer van € 30.000 behouden. Dit hebben we nu. 
 • buitenkant van het huis schilderen. € 4.000 Dit gebeurt in september. Tot die tijd hebben we dat bij elkaar gespaard met spaargeld en vakantiegeld.
We moeten nog enkele verbeteringen aan ons huis doen, zoals badkamer en zolder als dat klaar is wil ik gaan beginnen met het extra aflossen van de hypotheek. Hiervoor willen we € 500,00 per maand voor opzij zetten. Zodat de renteopslag van de hypotheek af kan.Voor de kinderen sparen we niet apart, ze moeten zelf sparen voor grote aankopen zoals een playstation of een nieuwe telefoon. De oudste heeft een krantenwijk.

Investeren jullie?
Nee op dit moment alleen sparen.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Alleen de kosten voor auto’s en motoren/brommer zijn ten opzichte van ons inkomen erg hoog vind K. Daar gaat een groot deel van onze maandelijkse lasten aan op, maar dat is eigenlijk de enige luxe die we onszelf veroorloven. R. heeft 2 motoren en is samen met de oudste tiener een brommer aan het opknappen. Toen K. werd ontslagen hebben we wel een auto verkocht, maar inmiddels ook al weer een aangeschaft.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik kijk wekelijks en maandelijks wat er uit gaat en als er een maand teveel wordt uitgegeven doen we de maand daarop de hand op de knip.

Besparen jullie op bepaalde lasten?
Ik vergelijk jaarlijks (zorg)verzekeringen. Verder hebben we weinig (vaste) lasten waar we op kunnen besparen. We geven niet veel geld uit aan kleding.

Op welke lasten wil je liever niet besparen?

Uitgaven voor de kinderen zoals sport en scholing.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Ja absoluut. Moet ook wel als je zo’n strak kasboek heb. Toen we elkaar ontmoette niet. R. gaf het veel makkelijker uit als K. Maar inmiddels (20 jaar later) hebben we daar samen een hele goeie balans in gevonden.

Welke boeken/blogs/sites lezen jullie die betrekking hebben op de financiën?
Eenvoudigleven
Sander en Daantjes mint groene blog
Deze blog natuurlijk
Gewoon vlijtig
Meer met Minder
Het rijke wijf

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?

Laat je door niemand tegenhouden met hoe jij wil leven!!

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 

6 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een groot bedrag om maandelijks te sparen. Goed zeg. En ik ben ook onder de indruk van de buffer van 30.000!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het ook erg knap dat jullie zo een hoog bedrag kunnen sparen, petje af hoor. Verder een leuk overzicht, helemaal omdat het een beetje "normale" salarissen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat horen we meer. Ja we doen er wel ons best voor hoor om dat bedrag te sparen. Als we iets uitgeven zijn het bewuste uitgaves.

   Verwijderen
 3. Dat ziet er heel goed uit! Ik zat zo even te kijken naar het inkomen + twee kinderen + dingen als motor en auto en dan is het supergoed om ook nog 1350 per maand te sparen. Petje af!!

  Nog even een vraagje voor 10jaarFO; zou je misschien mijn link in je leeslijst even willen updaten? Sinds ik ben overgegaan naar Wordpress, zie ik dat hij niet overal meer goed 'pakt'. Een keertje copy-pasten lijkt op de meeste plekken te werken. De url is: http://www.lekkerlevenmetminder.nl

  Vast bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen