donderdag 15 juni 2017

KIJKTIP:Keuringsdienst van waarde: bruiner is echt niet beter!

Door de workshop brood bakken bij Gera ben ik zelf aan het bakken geslagen. En met succes! Ik krijg het nu eindelijk voor elkaar om op eenvoudige wijze thuis volkoren brood te bakken. En dat hele simpele volkoren brood is ook nog eens het allergezondst van allemaal.


Hoe bruiner, hoe beter?
Loop een gemiddelde bakkerij of broodafdeling bij een supermarkt binnen en je krijgt de keuze uit tientallen soorten brood. Voorheen koos ik altijd voor een donker brood met veel zaden en pitten. Het gaf mij het gevoel dat ik ontzettend gezond bezig was. Daar ben ik ondertussen wel op terug gekomen, want bij veel van deze broden is de basis (tarwe)bloem, waarbij de bakker iets toegevoegd heeft om het brood een mooi bruine kleurtje te geven. Wat extra pitten en zaden erbij en we denken allemaal dat we ontzettend gezond bezig zijn. Maar dat is dus echt niet zo.

Volkoren 
Volkoren is gezond, omdat er veel vezels in zitten. En deze vezels zijn ook nog eens ontzettend goed voor onze darmen. Alleen zit in heel weinig brood nog echt volkorenmeel. Als er volkoren op een broodverpakking staat, dan weet je zeker dat het brood gemaakt is van volkorenmeel. Deze definitie is namelijk vastgelegd in het Warenbesluit Meel en brood. Alle goede voedingsstoffen van de graankorrel zitten er dan nog in verwerkt. Voor andere producten bestaat deze wetgeving niet. Dus dat overheerlijke oerbrood en meergranenbrood ziet er wel overheerlijk uit, maar als je eens naar het etiket kijkt, zal het je verbazen dat je stiekem gewoon de basis van een witbrood met toevoegingen gekocht hebt. Je denkt dus gezond bezig te zijn, maar bent dat absoluut niet. Wat een stukje marketing al niet met ons kan doen...

De keuringsdienst van waarde besteedde er in oktober 2016 een uitzending aan. Absoluut de moeite waard om te bekijken. Onderstaand kan je hem bekijken.


7 opmerkingen:

 1. En voor alle mensen die de broodbakworkshop ook willen volgen: na de zomervakantie ga ik weer van start :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt helemaal gelijk. Ik koop altijd een gewoon tarwe brood. Of tarwe sesam of tarwe tijger. Als de tweeling wat ouder is, ga ik over op grof volkoren. Volkoren producten worden op hun leeftijd nog afgeraden en ik vind het prettig om maar één soort te hoeven kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En die geur van zelfgebakken brood.... Daar kan de broodafdeling van de supermarkt niet tegen op hoor ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vind t donkere brood met zaden etc wel lekkerder.. jammer dat er idd ook weer meer rommel in zit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi broodje heb je gemaakt! Het ziet er goed uit. En fijn idee dat dit ook echt gezond is!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik bak al jaren zelf brood met volkoren speltmeel en wit speltmeel nog van de molen en gemalen door twee stenen zoals vroeger het is veeeeeeeel beter brood dan in warenhuizen dus bak je brood zelf dan weet je wat er in zit

  BeantwoordenVerwijderen