dinsdag 4 juli 2017

Besparen op de hypotheek: risico-opslag verlagen!

Extra aflossen op de hypotheek betekent natuurlijk direct een verlaging van je maandlasten, mits je niet kiest voor looptijdverkorting. Maar naast deze maandelijkse besparing, levert extra aflossen uiteindelijk een nog grotere besparing op.

Risico-opslag in de hypotheek
Als je een hypotheek zonder NHG hebt, heb je grote kans dat er een risico-opslag in jouw hypotheek verwerkt zit. Stel dat je een hypotheekrente van 2,3% hebt, kan het zijn er een risico-opslag van 0,2%, O,4% of zelfs wat meer bovenop komt. Hoe hoog die opslag is, hangt af van de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van je woning.


Aflossen; weg met de risico-opslag!
In onze hypotheek zat ook een risico-opslag. Wij hadden een hypotheek zonder NHG, omdat het geleende bedrag te hoog was. Maar door het extra aflossen in de afgelopen periode & de waardestijging was de hoogte van onze hypotheek laag in verhouding tot de waarde van de woning. Na wat speurwerk op de site van de Rabobank (onze hypotheekverstrekker) vond ik het volgende.Aangezien onze hypotheek voor 19 mei 2014 hebben afgesloten, hebben wij een risico-opslag van 0,2%. Onze hypotheek zit onder de 200.000 en de waarde van onze woning rond de 450.000 euro. Het mag duidelijk zijn dat een risico-opslag niet van toepassing zou moeten zijn....

Neem initiatief! 
Zoals voor veel dingen geldt; neem zelf initiatief! Want ondanks dat onze bank best kan zien dat onze hypotheek van 333.000 naar 198.000 euro is gegaan, zullen zij ons echt niet wijzen op het feit dat onze hypotheekrente naar beneden kan. Dat doen ze alleen bij het opnieuw afsluiten van de hypotheekrente, bijvoorbeeld bij het aflopen van de rentevastperiode. Het loont dus om alert te zijn, zeker nu de woningen in de afgelopen periode ook flink in prijs gestegen zijn.


Zodoende namen wij dus contact op met onze bank. Gewoon via de mail. En sinds deze maand betalen we 0,2% minder hypotheekrente over onze hypotheek. Bruto, maar toch... iedere besparing is er 1!

Hoe ziet onze lastenverlaging er uit?
De verlaging van de rente was bij ons niet zo gunstig als bij de meesten het geval is. Wij hebben namelijk deels ook een spaarhypotheek. Bij een verlaging van de hypotheekrente, betekent het dat wij onze inleg in de spaaropbouwhypotheek ook moeten verhogen om het uiteindelijk gewenste spaarbedrag te krijgen. De uiteindelijke besparing is daardoor voor ons lager, maar nog steeds in ons voordeel.

Inleg spaarhypotheek
van 319,91 naar 334,99
(verschil van 15,08)

Rente + aflossing annuïteitenhypotheek
van 521,03 naar 503,66
 (verschil van 17,37)

Rente spaarhypotheek
van 453,44 naar  424,50
(verschil van 28,94)

Twijfel je nou of jij ook in aanmerking komt voor een verlaging van de hypotheekrente? Neem gewoon contact op met je hypotheekverstrekker. Kleine moeite met mogelijk een fijne lastenbesparing!8 opmerkingen:

 1. Ik heb dit destijds ook even zelf aangekaart, scheelde me inderdaad die 0,2%. En aangezien ik nog dik 2 ton had openstaan, was dat echt wel de moeite. Het is natuurlijk sowieso de moeite, want het is een kwestie van een mailtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n bedrag is toch mooi meegenomen inderdaad! Bedankt voor de tip.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit twee jaar geleden ook gedaan, ook een korting van 0,2%. Scheelt toch weer en voelt als een beloning voor het aflossen.
  grt Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat loopt met de jaren toch flink op! Goed dat jullie daaraan gedacht hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben gisteren te horen gekregen dat onze risico-opslag met 0,4% wordt aangepast. Structureel aflossen + een aantrekkende huizenmarkt hebben hier aan bijgedragen. De geldverstrekker eiste wel een nieuw taxatierapport ter onderbouwing. De hypotheekrente op ons aflossingsvrije deel gaat van 2,1% naar 1,7% en het Annuïtaire deel van 1,9% naar 1,5%.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ING gaf aan dat wij geen risico opslag hadden op onze maatwerk hypotheek met nhg

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zal het eens nakijken maar ik ga er vanuit dat wij ook die opslag hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook iets waar je rente op kunt besparen: de marktwaarde van je huis vs je hypotheekbedrag. Ik heb net een mailtje gestuurd om te vragen of we nu wel minder rente betalen, aangezien we nu onder 81% zitten (na aflossing overbrugging).
  Na de verbouwing wil ik het huis laten taxeren, dan wat extra aflossen tot we onder de volgende rentestap zitten en we besparen weer €1655,64 (minus kosten taxatie).

  BeantwoordenVerwijderen