maandag 24 juli 2017

Moneymonday; de financien van ... I

Even voorstellen...
Ik woon samen met mijn partner, we zijn 30 jaar oud. We zijn ruim negen jaar samen, zijn bewust kindvrij en hebben een kat. We wonen sinds een jaar in een nieuwbouwappartement.

Hoeveel uur per week werken jullie?
Ik werk 36 uur (bij ons is dat fulltime) en mijn partner studeert.

Inkomsten:
Loon (inclusief reiskostenvergoeding)
2.300
1.500
Studiefinanciering
  280
  100
Verhuur parkeerplaats
    80
    80
Totaal inkomsten gezamenlijke rekening:

1.680

Soms werk ik extra, in de avond of in het weekend, door de onregelmatigheidstoeslag tikt dit aardig aan. De verdiensten wisselen heel erg per maand, omdat die extra uren afhankelijk zijn van mijn tijd, zin en beschikbaarheid van de diensten. Gemiddeld denk ik zo’n 200 euro extra, dit gaat naar mijn spaarrekening. Mijn vakantiegeld spaar ik ook (al wordt dat wel weer uitgegeven aan vakanties) en van mij 13e maand betaal ik mijn zorgverzekering voor het nieuwe jaar in één keer vooruit. Mijn vriend (C) ontvangt studiefinanciering en werkt af en toe naast zijn studie op projectbasis. Hierdoor verdient hij ongeveer de helft van het jaar €180 per maand extra. We vragen de teruggave belastingdienst niet per maand aan, maar kijken na de belastingaangifte wat we terug krijgen. Dit lossen we extra af op de hypotheek.

We hebben ieder onze eigen rekening waar onze inkomsten op gestort worden en persoonlijke uitgaven van betaald worden. We maken ieder een bedrag over naar de gezamenlijke rekening. We hebben geen auto, dus de parkeerplaats bij ons appartement verhuren we. We hebben ook ieder een eigen en gezamenlijke spaarrekening.

Uitgaven:
Wat
Hoeveel
Hypotheek
445,00
VvE
160,00
Energie
 20,00
Stadsverwarming NUON
109,00
Internet
 37,50
Netflix
 10,00
Reservering gemeentelijke heffingen
 80,00
Water
 17,00
Verzekeringen (aansprakelijkheid en inboedel)/ING betaalpakketkosten
 10,00
Totaal vaste lasten
888,50
Boodschappen
275,00
Fun (bios, uiteten, lunchen)
 80,00
Afhaal eten
 20,00
Kat (reservering)
 35,00
Huis
 20,00
Cadeaus
 25,00
Overig
 45,00
Totaal overige uitgaven
500,00
Totaal:
1388,50

Naast de reserveringen, sparen we het geld wat overblijft. De overige vaste lasten zijn aardig stabiel. Soms geven we wat meer aan cadeaus uit, de andere maand weer iets meer aan leuke dingen, maar gemiddeld klopt het. Ik vind zelf de stadsverwarming aan de hoge kant, en hoop dat dat naar beneden kan als we de eerste jaarafrekening hebben gehad.

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, we redden het makkelijk. Van mijn eigen inkomsten heb ik vaak nog 1.000 euro over (door de extra verdiensten) als mijn deel naar de gezamenlijke rekening is overgeschreven. Ik spaar zelf minimaal 500 euro per maand.
Mijn eigen vaste lasten zijn: 65 euro voor DUO (studielening), 4 euro voor WNF, 4 euro voor een doorlopende reisverzekering, 8 euro voor mijn telefoonrekening, 50 euro reiskosten, 5 euro abonnement bij de bibliotheek en een abonnement bij de sportschool 15 euro, bij elkaar ongeveer 150 euro per maand. Daarnaast geef ik zo’n 200 tot 300 euro per maand uit aan de schoonheidsspecialist, kleding, uit lunchen/eten/thee drinken en andere leuke dingen. Alles wat overblijft maak ik aan het einde van de maand ook weer over naar mijn spaarrekening.

Hoe beheren jullie de financiën? 
Ik ‘doe’ in principe de financiën. We praten er wel samen over en beslissingen maken we samen. Ik hou een beetje bij of het nog goed gaat, of dat we even rustiger aan moeten doen (bijvoorbeeld als we een maand heel veel aan boodschappen kwijt zijn, of heel veel hebben uitgegeven aan bepaalde zaken). Dat geeft niet, maar we vinden het wel fijn om de maand er na weer wat beter op te passen, zodat we niet ongemerkt heel veel geld blijven uitgeven.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ja, mijn vriend is weer gaan studeren. Hiervoor werkten we alletwee parttime. Nu hij weer studeert, ben ik fulltime gaan werken, zodat we ons geen zorgen over geld hoeven te maken en er nog makkelijk gespaard kan worden, dat vind ik een prettig idee. Als hij over een paar jaar werk heeft, ga ik weer parttime werken. Ook zijn we een jaar geleden verhuisd naar een nieuwbouwappartement. De maandlasten zijn hoger dan ons vorige appartement. Omdat we daar hele lagen maandlasten hadden en we beide werkten, hebben we toen goed kunnen sparen. En deel van dat geld zit in ons appartement en C heeft een grote buffer op zijn spaarrekening staan. Onder meer om zijn collegegeld jaarlijks te kunnen betalen en maandelijks zijn eigen kosten te kunnen betalen. Het ziet er naar uit dat hij aan het einde van zijn studie nog wat spaargeld over heeft, doordat hij toch studiefinanciering heeft gekregen (wegens een nogal ingewikkeld verhaal). Dat is een fijne meevaller.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
Iets meer overmaken naar de gezamenlijke rekening, maar dat is geen probleem.

Sparen jullie?
Ja, wij sparen. We hebben een kleine buffer op de gezamenlijke spaarrekening staan. Die kan laag blijven, doordat we geen auto hebben en de meeste kosten in en om het huis onder de VVE vallen. Alles wat over de buffer heen gaat, wordt aan het einde van jaar afgelost op de hypotheek.
Ik spaar zelf voornamelijk voor mijn vakanties. Ik heb altijd een buffer, daarnaast spaar ik maandelijks. Het meeste gaat dus op aan mijn vakanties (ik reis vaak zonder C, want die vindt het niet leuk) en alles wat overblijft gaat aan het einde van het jaar ook richting hypotheek aflossing.
Nadat de hypotheek afgelost is, is het doel om te sparen voor wat meer financiële vrijheid/onafhankelijkheid. Maar dat doel maken we pas concreet als de hypotheek weg is.

Investeren jullie?
Ik beleg een klein bedrag per maand, dit doe ik nu iets langer dan een jaar. Voornamelijk om te kijken of me dit bevalt en ik in de toekomst met grotere bedragen wil beleggen.
Verder lossen we de hypotheek versneld af. Doel voor dit jaar is om hem onder de €140.000 (was toen we de nieuwbouw kochten een paar jaar geleden €212.000, we hebben het verschil afgelost met overwaarde uit ons oude appartement en spaargeld) te krijgen, hiervoor moeten we nog een paar duizend euro aflossen. Dit gaat wel lukken, het geld hebben we bijna bij elkaar. We willen over 8 jaar, als onze rente afloopt, de hypotheek afbetaald hebben. Als C straks weer gaat werken, we steeds alle besparingen van de hypotheek er terug insteken (sneeuwbal effect), ik af en toe een jaartje minder uitgeef aan reizen en er geen al te grote tegenslagen komen, moet dit wel lukken. En als het langer duurt is het ook niet erg, maar je moet een doel hebben, toch?

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Ik geef relatief veel geld uit aan vakanties/reizen. Het scheelt dat we geen auto hebben of andere dure hobby’s, dus ik heb het geld er ook voor.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Af en toe alles op een rijtje zetten om te kijken of we echt nog zoveel uit geven als we denken.

Besparen jullie op bepaalde lasten?
Voorheen stapten we elk jaar over, nu zitten we vast aan de stadsverwarming. Wel hebben we dingen opgezegd die we niet gebruikten, zoals het tv-abonnement en geven we weinig uit aan bijvoorbeeld ons telefoons.

Op welke lasten willen jullie liever niet besparen?
Eten en leuke dingen doen samen, al hoeft dat niet veel te kosten.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
We zitten op één lijn. C heeft nooit heel veel uitgegeven en vindt een gezonde financiële huishouding ook belangrijk.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? Welke raad jij de lezers aan?
Ik lees online veel, o.a. MMM, hypotheekvrij, hypotheeknaarnul, Erica Verdegaal, LLMM en natuurlijk 10jaarfo.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Weet wat er in komt en wat er uit gaat. Ga bij jezelf na hoe belangrijk je sommige uitgaven/zaken vindt en kijk of je er op kan besparen. En stel een bepaald bedrag in met automatisch sparen, dat elke maand zodra je loon gestort is afgeschreven wordt.


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 

3 opmerkingen:

  1. Grappig dat bij dit stel veel geld gaat naar vakantie en reizen. Dat is bij ons dan weer minimaal. Leuk die verschillen!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er netjes uit. Vallen de telefoonkosten onder overig?

    BeantwoordenVerwijderen