maandag 3 juli 2017

Moneymonday; de financien van ... M

Even voorstellen... 
Wij wonen met ons gezin van vijf personen in een vrijstaande boerenwoning in het buitengebied. Ons gezin bestaat uit vader, moeder, kind van 9 jaar, kind van 3 jaar en kind van 2 jaar.
 
Hoeveel uur per week werken jullie?
Vader werkt niet meer, maar is huisman. Hij ontvangt geen uitkering of andere vorm van inkomsten. Moeder werkt 24 uur.
Overzicht inkomsten en uitgaven
INKOMSTENLOON MOEDER
1320,92
ZORGTOESLAG
31
KGB
123
KINDERBIJSLAG
212,55

1687,47


UITGAVEN/MAANDHYPOTHEEK
520,21
LEVENSVERZ
19,68
GAS / ELECTR.
227
WATER
20
BSGW
66
PSZ
102
ZIGGO
59,95
WNF
2,5
VERZEKERINGEN
85,51
BANKKOSTEN
2,57
UITVAARTVERZ
16,81
AUTOBEL 1
20
AUTOBEL 2
49
HUURKETEL
36,2
2 MOB ABO
20
2X FITNESS ABO
78
RESERVERING JAARUITG
13,55

1338,98


UITGAVEN/JAARSPORTCLUB
90
MUZIEKVERENIGING
62,5
KRO
10

162,5


VARIABEL BUDGET
348,49
Wat jullie waarschijnlijk opvalt is dat er geen zorgverzekeringenkosten zijn. Mijn werkgever betaald de mijne en die van man worden meteen op de loonstrook verrekend.
 Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
We hebben hier bewust met zijn tweeën voor gekozen. Een ander zou het misschien  wel als armoede beschrijven, maar we zijn nog nooit zo rijk geweest. Simpelweg door de tijd die we kunnen door brengen met het gezin en familie en vrienden. Minder tevreden zijn we met het feit dat we toeslagen nu als inkomsten moeten zien, waar we deze eerder nooit nodig hebben gehad. Toch accepteren we dat voor nu. Zodra alle kinderen op school zitten is er wat ons betreft ruimte om meer uren te     werken voor ons beide. Dit is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze die mensen vaak niet begrijpen.
     
Het variabel budget lijkt misschien mager, maar in feite eten we er van en tanken we er van. Veel meer doen we niet. Kleding kopen we zelden. Voor de kinderen krijgen  we veel (en geven zelf ook alles weer door). Ik maak geregeld mijn eigen kleding, of mijn moeder. Cadeautjes zijn voorradig uit de januari sales, worden zelfgemaakt of  simpelweg niet gegeven, omdat iedereen alles al heeft. Dit laatste doen we met zussen en broers. We gaan liever samen eens barbecueën en gooien dan wat bij elkaar voor een gezellige avond. Krijgen we zelf geld voor onze verjaardagen dan wordt dan zinvol besteed, zoals fruitbomen voor in de tuin.
     
Het budget voor eten en drinken is laag, maar mede ook doordat we puur eten. Weinig snoep, chips, zelden frisdrank. Veel zelf maken, echt zelf maken. Groenten komen uit eigen tuin of uit die van een oom die voor de hele familie verbouwd. We hebben kippen voor de eieren en de gezelligheid. We ruilen met buren. Zo geven we eieren weg en krijgen daar groenten voor terug die zij over hebben. Of geven we kinderkleding door en komt een buurman man helpen met klussen.    

Hoe beheren jullie de financiën? 
Dagelijks met de app van de bank en maandelijks in een ouderwets schrift.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Vorig jaar zijn we verhuisd van een dure stadswoning naar een goedkoop vrijstaand  huis in een buitengebied. Dat bracht een enorme lastenverlichting met zich mee. Vader  stopte onlangs met zijn baan. Dit waren we al langer van plan. Door het wegvallen van een aantal zekerheden, zowel in zijn baan alsook op het gebied van oppas, hebben we de beslissing wat eerder gemaakt dan voorzien.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
 In de praktijk blijkt dat we nu vaker bijspringen met geld vanuit de buffer. Dat is prima, daar is deze voor. Maar met het oog op het behoud van deze buffer moeten de vaste uitgaven omlaag. Op korte termijn betekent dat terug naar één zuinige gezinsauto (tips over een zuinige vijfzitter zijn welkom!!). Op de termijn van een half  jaar vervallen de sportabonnementen en gaat er één kind minder naar de psz. Dat gaat een serieuze besparing opleveren. Daarnaast zijn we aan het heroriënteren op     telecomgebied, daar vinden we de lasten te hoog van.

Sparen jullie?
We hebben altijd veel gespaard toen we nog beide veel uren werkten. Mede daardoor staat er een mooie studiepot klaar voor de kinderen. Daarnaast hebben we een buffer, een onderhoudspot voor het huis, en diverse kleinere spaardoelen. Zo sparen we bijvoorbeeld voor elke gezinsvakantie, voor de uitgaven mbt Sint, voor het eigen risico van volgend jaar en nog meer. Sparen voor Sint doen we bijvoorbeeld van de marktplaatsverkopen. Die worden regelrecht doorgezet naar het betreffende potje.  Doel bereikt? Dan wordt een volgend potje gevuld. Grotere extra inkomsten als vakantiegeld en dertiende maand worden verdeeld over diverse potjes. Zoals sparen voor de kinderen (wat ze mee krijgen als ze uit huis gaan), de buffer, de onderhoudspot en de vakanties.

Investeren jullie?
We overwegen een veilige manier van beleggen voor een deel van de studiepot. Termijndeposito's leveren inmiddels ook geen redelijke rente meer op, vandaar onze overweging. Een beslissing is er echter nog niet gevallen. 

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Mijn zwakke plek ligt waarschijnlijk bij het vertier en lekker eten. We hebben een nogal Bourgondische inslag waardoor we lekker eten, feestjes en gezelligheid met  anderen heel belangrijk vinden. Toch overdrijf ik daar niet in. Ik reserveer gewoon goed.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Altijd alert blijven op veranderingen in de cijfers. Geen kop in het zand mentaliteit en  dus meteen aanpakken en doorpakken waar het nodig is.

Besparen jullie op bepaalde lasten?
Ik probeer op alle lasten te besparen en check deze dan ook regelmatig.

Op welke lasten zouden jullie liever niet willen besparen?
Geen enkele. Zolang we gezond en goed kunnen eten en de doktersrekening kunnen     betalen ben ik tevreden. Al het andere is een rigoureuze besparing waard. Materialistische zaken zijn niet aan ons besteed. Wij ontlenen onze status niet aan  spullen. Bekijken anderen ook niet op die manier. Het leven is te mooi om voor spullen te moeten zorgen.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
 Ja, mijn man heeft van huis uit weinig financiële opvoeding gehad, ik heb een zuinig moeder en een gulle vader gehad. Wij zijn samen heel jong gaan samenwonen en zijn door schade en schande wijs geworden. We bekijken de financiën geregeld samen, maar ik regel de dagelijkse dingen. 

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
Boeken las ik van Gerhard Horrmann, Marieke Henselmans, Kath Kelly. Blogs lees ik van een heleboel mensen. De meeste zijn al bekend onder de lezers hier.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Stel jezelf voor jou haalbare en gewenste doelen en meet je daarbij niet aan anderen. 


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 

15 opmerkingen:

 1. Dank jullie voor het meekijken. Netjes, misschien nog een zonnepaneel(of meer) bij elkaar sparen?
  Meer tijd met elkaar, dat mensen niet snappen dat dat een prioriteit is, dat snap ik dan weer niet.
  Ik lees dat jullie een potje aanleggen om de kids mee te geven als ze op zichzelf gaan wonen. Ik denk daar een beetje anders over. Steun moeten ze zeker krijgen, in voorbereiding, kamer vinden, praktisch...maar er is niks verkeerd om zelf je spullen bij elkaar te sparen. Het "meegeven" vind ik een erg hoog pampergehalte hebben. Okee, is mijn mening he.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mag je gerust zeggen. Wij zien het als onze ouderlijke plicht een kind met capaciteiten en middelen de wereld in te sturen. We streven ernaar ze allemaal met een diploma, rijbewijs en spaarpot het huis uit te laten gaan. Een goed begin is het halve werk.
   Groet M.

   Verwijderen
  2. Mooi hoe jullie het allemaal doen! En wat mogen jullie kinderen in de handjes knijpen dat jullie dat als jullie plicht zien! Ik ben het een beetje met de reageerder eens dat ze mijns insziens ook wel wat gepamperd worden. Ik heb zelf 5 pubers, ze krijgen 5 rijlessen van ons als ze niet roken en 5 op hun 18de. De rest hebben ze bij elkaar gespaard met anderen aanbrengen (iedere keer een les van rijschoolhouder als ze dit deden, werden ze erg vindingrijk en actief van :))Ook met zaterdagbaantje. Ze moesten er dus wel zelf wat voor doen. Studie betaalden we in principe ook, totdat er 1 met de pet naar gooide, dat hebben we omgedraaid. Eerst betalen ze het jaar zelf, gaan ze over, dan krijgen ze het van ons. Boeken en laptop etc betalen ze zelf. Het zelf doen geeft veel voldoening. En wat doe je als ze er hele andere principes op na houden en hun meegegeven kapitaaltje'er doorheen jassen? Niet om jaloers ofzo te doen naar jullie hoor, of misgunning, maar een moeder die uit ervaring een beetje huiverig wordt als ik deed zo lees. Ik hoop dat overkom wat ik bedoel :)

   Verwijderen
  3. Volledig mee eens,qualitime en terug naar de roots,gezelligheid,aandacht voor elkaar,luisteren,en genieten van elkaar en de kids.zoniet,blijf singel........

   Verwijderen
 2. Leuk om jullie levensstijl te lezen.

  Tip.
  Je betaalt 36,20 voor een huurketel. Waarom niet zelf een ketel kopen?
  Wat kost een ketel? tussen de 800 en 1600 euro. En dan gaat 10 a 15 jaar mee. Die handige buurman voor het installeren. In plaats 10 jaar 38,20 = 4300 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel netjes, en mooi dat jullie die keuze zo hebben gemaakt. Ik kan me voorstellen dat wat je daarvoor terugkrijgt veel meer waard is dan geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom kinderen nemen ....als je met twee partners van 8u morgens tot 18 uur gaat weren ,! Crèche,grootouders,die moeten maar voor de kindjes zorgen,allemaal voor dat eigendom en luxe,nadenkertje

   Verwijderen
 4. Wat heerlijk zo veel tijd voor je gezin. En fijn dat er zoveel geruild wordt.
  Het valt op dat jullie veel kwijt zijn aan energie. Misschien valt daar nog winst te behalen door te isoleren?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te lezen! Heerlijk om zo veel tijd te hebben om echt te genieten van je leven! Ik heb vorige week net een kleine 5 zitten gekocht: Hyundai i10 ook zuinig in het verbruik! Succes met jullie heerlijke levensstijl!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OK, je kunt er met vijf (smalle) mensen in...maar veel bagage mee wordt wel een uitdaging. Verder inderdaad een hele fijne auto!

   Verwijderen
 6. Mooi verhaal, menig mens zal jaloers zijn dat jullie zo kunnen leven. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap hoor. Wij willen over paar jaar ook minder werken :-), cv ketel huren nooit doen is veelte duur. Opzeggen en eigen ketel aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen! Ik vind het heel inspirerend dat jullie bewust gekozen hebben om minder te werken, zuiniger te doen en zo meer tijd hebben voor jullie gezin. Mooie keuze lijkt me :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik snap niet zo goed hoe je KGB krijgt als je man thuis is. Ook begrijp ik het bedrag niet van PSZ van 2 kids bij een thuisblijvende ouder. De (meeste) gemeentes vergoeden dan het grootste deel van de kosten. Of is dat bedrag bij jullie boven de 50 euro!
  Verder helemaal lekker toch zo leven voor vrije tijd! Bij ons is ook 1 iemand thuis. De ander werkt volle bak, maar de (woon)lasten zijn ook een stuk hoger :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bijdrage voor psz is €51/ kind voor ouders waarvan er maar 1 werkt. Als je met tweeën werkt krijg je kinderopvangtoeslag en betaal je bij deze psz het reguliere uurtarief kinderopvang. Dat was het viervoudige in ons geval, en daar betaalden we netto meer aan bij dan nu.
   Kindgebonden budget heeft bij mijn weten iedereen met kinderen recht op naar rato van het inkomen. Alle gegevens zijn juist ingevuld bij de belastingdienst, neerm aan dat het klopt. Zo niet, dan betalen we het vanzelf terug uit de buffer volgend jaar.

   Verwijderen