maandag 31 juli 2017

Moneymonday; de financien van ... R & L

Even voorstellen....
Wij zijn R. (48) L. (31) en samen hebben wij 3 kinderen van 12,9, en 6 jaar oud.  L. heeft een contract van 30 uur in een supermarkt en pikt daarnaast wel eens extra werkzaamheden op. R. heeft een eigen zaak en werkt daar meer dan full-time in, hij is muzikant; geeft les, begeleidt 2 koren en treedt op met diverse bandjes.

Inkomsten

Inkomsten uit zaak2.000
Salaris vrouw1.213,83
Toeslagen120
Kinderbijslag240,89
Totale inkomsten3.574,72Vaste lasten

Huur762,38
Energie100
Water27,34
Verzekeringen (incl. auto)77,51
Reaal levensverzekering23,31
Telfort44
Wegenbelasting52
Beltegoed R.22,50
Gemeente/regionaal88,29
Kinderopvang0
DSW236,12
Sparen kinderen72,50
Beltegoed L12,50
Zwemles110,40
Benzine140
Boodschappen350
Dieren120
Overige kosten200
Totaal vaste lasten2.438,85

Alle bedragen zijn omgerekend naar een maand, verzekeringen betalen we per jaar. Het beltegoed van mijn man is zo hoog, omdat we per ongeluk een dubbel abonnement hebben, maar daar maken de kinderen af en toe gebruik van.Wat overblijft sparen we. Naast de reguliere maandelijkse inkomsten heeft L. een 13e maand.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, in zoverre; we kunnen heel veel sparen omdat we zuinig zijn. Helaas is het met dit inkomen wel mislukt om een hypotheek te krijgen dus wat dat betreft zou meer verdienen wel de voorkeur hebben.

Hoe beheer je de financiën? 
Ik heb een spreadsheet met de globale cijfers die ik af en toe bijwerk, maar voor de daadwerkelijke uitgaven gebruik ik een kasboek. Dat werkt fijner, want ik kan niet altijd achter de computer sinds we er nog maar 1 hebben die op de leskamer staat.Wel log ik regelmatig in bij de bank om te kijken hoe het op de rekening is, dat is nodig vanwege de wisselende en gespreide inkomsten.

Heb jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Wij hebben veel last gehad van de crisis en hebben in onze magere jaren onze schulden afgelost. Gelukkig hebben wij betalingsachterstanden altijd weten te voorkomen en zijn wij nu door én onze zuinige levensstijl én stijgende inkomsten weer in staat om (veel) te sparen. Dat is een hele opluchting!

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
 Wij leefden al niet op grote voet, maar met de crisis heb ik flink mijn best gedaan te bezuinigen. Dat zat hem niet alleen in grote dingen zoals abonnementen opzeggen en contracten oversluiten, maar ook juist in de kleine dingen zoals een pak vla kopen in plaats van een sixpack toetjes en iedere week op de fiets naar de 2 supermarkten 5 kilometer verderop om daar goedkoper boodschappen te doen.Ook hield ik een spreadsheet bij met waar onze standaard boodschappen het goedkoopst waren en liep diverse supermarkten af. Daarnaast hebben we extra baantjes opgepakt zoals krantjes, folders en post lopen en heb ik veel van onze spullen verkocht om ons hoofd boven water te houden.

Sparen jullie?
Wij sparen nu zoveel mogelijk. Omdat het afsluiten van een hypotheek een lastig verhaal is bij ons moeten wij zoveel mogelijk eigen geld meebrengen. Overigens zal de hypotheek die we in 2018 kunnen afsluiten hoger zijn dan die van dit jaar, omdat 2014 (dieptepunt qua inkomsten) dan niet meer meetelt en onze inkomsten zijn gestegen. Op dit moment is het gat tussen de hypotheek die we kunnen krijgen en het huis dat we op het oog hebben €24.000. Nog even doorsparen dus! 


Investeren jullie?
Nee, we houden het allemaal op de spaarrekening zodat we het altijd bij de hand hebben.


Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Nu dat wij het weer (flink) ruimer hebben vind ik het moeilijk bepaalde dingen in de supermarkt te laten liggen. De gedachte 'ik werk er hard genoeg voor' zingt in mijn achterhoofd, vooral omdat ik dat stemmetje in de crisisjaren weg heb moeten drukken.

Hoe zorg jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Opletten, opletten en nog eens opletten!

Bespaar je op bepaalde lasten?
Boodschappen probeer ik zoveel mogelijk op te besparen, ik vind dat we het ook best netjes doen en €350 is inclusief af en toe uit de band springen. Daarnaast hebben we geen abonnementen meer, sluiten we contracten over (ik bel altijd als er iets afloopt of ik doe mee aan een veiling) en proberen we minder auto te rijden.


Op welke lasten bespaar je liever niet?
Overal valt op te besparen als het nodig is, maar ik ben wel altijd terughoudend in besparen op kosten voor de kinderen.Er is niks mis met tweedehands kleding en ze hoeven niet te worden overladen met cadeaus, maar zeker op hun verjaardag en met de Sint verdienen ze gewoon iets speciaals te krijgen.Nu dat ze wat ouder zijn heb ik ze een budget gegeven voor deze gelegenheden waarbinnen ze iets uit mogen zoeken óf ze mogen ervoor kiezen het contant te krijgen zodat ze kunnen sparen voor iets groters. Meestal kiezen ze toch voor een cadeau en vragen ze aan de rest van de familie wel geld met hun verjaardag. 

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja, grotendeels wel. Mijn man vind wel dat ik in mijn besparingen soms wat ver ga en dat ik af en toe best wat meer mag leven 'nu we het weer hebben', Maar ik regel de financiën en doe de inkopen dus ben ik ook vaak degene die kiest. Ik betrek mijn man wel bij de financiën zodat hij weet hoe wij ervoor staan en wat eruit gaat, maar alles regelen laat hij aan mij over. Hij is daar ook niet zo goed in ;) 

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
 Ik lees mij meestal een slag in de rondte bij alle bespaarblogs en af en toe lees ik een boek erover. Ik ben nu bezig in je financiën voor Dummies nadat ik erover gelezen had bij lekkerlevenmetminder.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
 Overzicht is het belangrijkste! Niet alleen in de financiën, maar ook in je voorraad, koelkast en de rest van je huis.Als je weet wat wat je hebt, weet hoeveel geld je uitgeeft maar ook vooral waaraan komen de mogelijkheden om te besparen vanzelf tevoorschijn!

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 

12 opmerkingen:

 1. Mooi financieel staatje! Jullie zijn goed bezig. Jammer alleen dat jullie (nog) niet investeren, daar valt nog een hoop winst te halen (zeker voor de lange termijn).
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En juist omdat investeren voor de lange termijn is doen we dat nu nog niet.
   We hebben ons eigen geld straks nodig voor het koophuis en dan zou het maar een korte investering zijn, dan zou ik er niet tegen kunnen als het in die tijd gezakt is om nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten.
   Maar investeren staat zeker wel op mijn wensenlijst voor over een jaar of 10 :)

   Verwijderen
 2. Jammer dat een koophuis nog niet lukt, maar jullie houden de kosten mooi laag dus dat komt vast goed! Bijkomend voordeel lijkt me dan ook dat de hypotheek dan niet heel hoog is straks of zie ik dat verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, we zijn inmiddels wel zover dat we het huis wat we op het oog hadden kunnen kopen omdat ik momenteel meer werk in mijn loondienstbaan.
   De hypotheek is bijna €200 minder per maand dan de huur én we willen extra aflossen.

   Verwijderen
 3. Wat interessant om jullie situatie te lezen. Knap dat jullie met kinderen en huisdieren nog zoveel opzij weten te zetten voor later. Logisch dat jullie niet investeren, met oog op jullie koopwens. Waarom willen jullie kopen? Jullie huur lijkt me ook niet onaardig en bij kopen komen nog veel extra lasten (belastingen, onderhoud). Wellicht om een niet-financiele reden, ik ben gewoon benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker financieel, mijn man is ZZP-ER en er word nu niet gespaard voor zijn pensioen. Door straks extra af te lossen op de hypotheek willen we onze lasten verlagen, bij de huur gaat dat niet. De huur is ook in 8 jaar tijd met €150 gestegen, dat kunnen wij in de toekomst gewoon niet meer opvangen.
   De extra lasten naast de hypotheek vallen reuze mee;
   De gemeente belasting word €25 hoger per maand, we moeten een opstalverzekering die ik geschat heb op een tientje en we sparen voor onderhoud en woningverbetering.
   Voor het onderhoud hebben we een bouwtechnische keuring laten uitvoeren en we zijn de komende 10jaar ongeveer €5.000 daaraan kwijt.
   Er staan een dakopbouw met zonnepanelen op ons verlanglijstje en daarvoor gaan we eerst €10.000 bij elkaar sparen naast het aflossen.
   Uiteindelijk komen we zeker beter uit dan bij (stijgend) huren.

   Verwijderen
 4. De huur lijkt mij wel goed te doen moet ik zeggen. Fijn dat het lukt om ook nog te sparen! Wel lastig dat het zo moeilijk is om een hypotheek te krijgen, hoewel huren meer vrijheid biedt lijkt me.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De huur is nu nog haalbaar, maar ik maak mij zorgen over de toekomst.
   We hebben de afgelopen jaren hard moeten werken om rond te komen en dat wil ik niet mijn hele leven blijven doen.
   Door met het kopen van een huis wat vermogen op te bouwen kunnen we meer vrijheid creëren.

   Verwijderen
 5. Jammer dat de hypotheek niet is gelukt. Sparen is een goede optie. Scheelt je straks natuurlijk ook weer in de maandlasten.
  De kosten voor zwemles vallen me op. Is dat privéles voor 1 kind of zitten er meerdere kinderen tegelijk op zwemles?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad 1 kind op privéles.
   Al mijn kinderen zijn autistisch en kunnen niet in een groep.
   Ze zitten ook allemaal op het speciaal onderwijs voor de extra begeleiding.

   Verwijderen
 6. Heel jammer dat het niet gelukt is met de hypotheek, maar ik kan enkel zeggen dat het knap is hoe jullie het op orde hebben. De zwemkosten vielen mij inderdaad ook op net als Zuinige zeeuw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment!
   Voor zwemles zie hierboven.
   Overigens hebben we sinds het invullen van deze vragenlijst weer een paar stappen verder met onze koopplannen, hopelijk hebben we het deze maand allemaal rond!
   Meer hierover kun je lezen op mijn eigen blog :)

   Verwijderen