maandag 7 augustus 2017

Moneymonday; De financien van .... R


Even voorstellen...

Man (35), vrouw (34) en drie jonge kinderen van 0 – 8 jaar. We wonen nu 6 jaar in onze nieuwbouwwoning (rijtjeswoning) in de Randstad en hebben onlangs een nieuwe woning (twee-onder-een-kap) gekocht die nog gebouwd moet worden. Onze huidige woning is al verkocht en we hopen over een jaar in onze nieuwe woning te trekken.


Hoeveel uur per week werken jullie?

Mijn partner werk fulltime (40 uur) en ik parttime (20 uur).

Overzicht inkomsten en uitgaven

Inkomsten
Salaris 1
€ 2.847,-
Salaris 2
€ 1.663,-
Belastingdienst
€ 597,-
Kinderbijslag
€ 212,-
Kinderopvangtoeslag
€ 154,-
TOTAAL
€ 5.473,-

Uitgaven Vaste lasten
Hypotheek 1 & 2
€ 1.678,-
Gas, water, licht
€ 146,-
Gemeentelijke heffingen
€ 100,-
Verzekeringen
€ 201,-
Auto
€ 134,-
Internet/telefoon
€ 60,-
Contributies/abonnementen
€ 56,-
Oppaskosten
€ 233,-
Giften
€ 80,-
Sparen kinderen
€ 60,-
TOTAAL
€ 2.748,-
Uitgaven Huishoudelijk
Budget Boodschappen
€ 300,-
Budget Benzine
€ 200,-
Budget overig (kleding, cadeau’s ect.)
€ 300,-
TOTAAL
€ 800,-
Uitgaven Sparen
Buffer
€ 1.300,-
Aflossen Hypotheek
€ 500,-
OVER
€ 125,-Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?

Zeker weten! Onze hypotheeklasten mogen dan hoog zijn, daar staan genoeg inkomsten tegenover. Verder hebben we waar mogelijk al bezuinigd op onze vaste lasten en blijven we daar scherp op zodat die naar verhouding meevallen. Ook onze huishoudelijke lasten zijn vrij laag, denk ik, in vergelijking met andere gezinnen als wij. Daarom lukt het ons om iedere maand minimaal € 1.800,- opzij te zetten. Iets waar ik erg blij van wordt omdat het mogelijkheden geeft om te investeren en af te lossen. Ook maakt het ons niet zo kwetsbaar als er toch onverwacht een grote uitgave is.


Hoe beheren jullie de financiën?

Bovenstaande tabel staat in een Excel bestand en werk ik zeer regelmatig bij met behulp van de app van de bank. Bankieren doe ik zoveel mogelijk digitaal, evenals de (financiële) correspondentie. We hebben twee rekeningen. Op de eerste rekening komen alle inkomsten binnen en worden de vaste lasten afgeschreven. Het pasje wat bij deze rekening hoort gebruiken we bewust niet want deze rekening rendeert zichzelf. Elke maand wordt er van deze rekening automatisch € 800,- overgeschreven naar onze andere rekening. Van deze rekening betalen we onze huishoudelijke uitgaven. Dat doen we zoveel mogelijk met het pasje of via iDeal bij online shoppen zodat alle uitgaven goed te herleiden zijn. Het beheer van onze financiën kost mij op deze manier nauwelijks tijd terwijl ik wel volledig overzicht heb.


Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?

De afgelopen jaren zijn onze inkomsten telkens wat gestegen door loonsverhogingen maar eigenlijk hebben we geen grote financiële wijzigingen gehad. Die komen er binnenkort wel aan als we binnen een half jaar hopen te gaan verhuizen naar onze nieuwe woning. Onze huidige hypotheken, een annuïteitenhypotheek en een spaarhypotheek, worden dan volledig afgelost door de verkoop van onze huidige woning en we hebben een nieuwe hypotheek afgesloten voor ons nieuwe huis. Qua hypotheeklasten gaan we er dan zo’n € 150,- op achteruit maar dat kunnen we, gezien onze huidige inkomsten en uitgaven, makkelijk dragen.


Sparen jullie?

We sparen vast € 1.800,- per maand. Momenteel, in verband met onze nieuwe woning, gaat dat allemaal naar onze buffer. In de toekomst willen we een gedeelte van het spaarbedrag vast gaan gebruiken om extra af te lossen op onze annuïteitenhypotheek.


Investeren jullie?

Nee, bewust niet. We zitten in een fase, jong gezin, waarin we ons geld willen gebruiken om een buffer op te bouwen en af te lossen op onze hypotheek zodat onze lasten lager worden met het oog op de toekomst. Over zo’n 10 jaar hebben we waarschijnlijk studerende kinderen dus tegen die tijd willen we wat meer geld overhouden.


Wat is jouw zwakke plek in de financiën?

Het lastigst vind ik dan toch de uitgaven aan kleding, schoenen etc. voor onze kinderen. Ik vind het leuk om nieuwe kleding voor hen te kopen en moet me bewust inhouden als ik weer leuke dingen voorbij zie komen. Vanaf dit seizoen heb ik daarom een limiet gesteld aan het aantal stelletjes kleding per kind. Ongemerkt gaf ik de laatste tijd namelijk meer uit dan het budget aan kleding wat ik normaal gezien per maand heb (ca. € 200,-).


Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?

Ik laat het te sparen bedrag zodra onze salarissen op onze rekening staan, automatisch overboeken naar de spaarrekening en het bedrag aan huishoudelijke uitgaven naar onze andere rekening. Ik moet het dan echt met die € 800,- doen. Dankzij de app op m’n telefoon kan ik meerdere keren per dag even kijken hoeveel geld ik nog over heb. Het houdt me scherp! Als ik weet dat ik nog een bepaald bedrag heb, kan ik bepaalde aankopen toch makkelijker uitstellen of helemaal laten zitten.


Besparen jullie op bepaalde lasten?

Wij geven nagenoeg geen geld uit aan etentjes of afhaalmaaltijden/bezorgmaaltijden. Ik vind het heerlijk om zelf lekker te koken en vind dit zonde van ons geld… Ook aan boodschappen geven we niet heel veel uit. Ik kook graag puur, zonder pakjes en zakjes. Ook eten onze kinderen weinig snoep en drinken we veel water. Net zo gezond! Verder hebben we geen overbodige verzekeringen en kijk ik alle verzekeringen ieder half jaar na of ze niet goedkoper kunnen.Op welke lasten bespaar je liever niet?

Goedkoop is duurkoop, zou mijn uitspraak kunnen zijn. Als er bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten gekocht moeten worden, ga ik voor een degelijk merk en doe ik op vergelijkingssites goed onderzoek naar reviews en prijzen van het bewuste apparaat. Ik kan ook echt genieten van mooie spullen zoals mijn niet goedkope maar wel heel mooie spiegelreflexcamera en mijn mobiele telefoon met het bekende appeltje (niet het nieuwste type, want die is me dan wel weer te duur…). Wij hebben onlangs door onze nieuwbouwwoning weer van alles uit moeten zoeken en ook dan bezuinigen we niet op zaken als goede kranen, duurzame vloeren en bijv. een mooi aanrechtblad. Van dat soort zaken heb je iedere dag plezier, is onze ervaring, en je doet er vaak ook langer mee.


Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?

Wij zitten helemaal op één lijn. Binnen onze relatie ben ik degene die me met name op de financiën richt omdat ik het leuk vind om te doen. Mijn man vindt dat prima en staat volledig achter de keuzes die ik daarin, samen met hem, maak. Ik deel veel en we bespreken belangrijke zaken altijd samen. Het scheelt, denk ik, dat we in onze opvoeding wat betreft financiën ook veel dezelfde dingen hebben meegekregen.


Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? Welke raad jij de lezers aan?

Financiën en zaken als hypotheken hadden altijd al mijn interesse maar de boeken van Gerhard Hormann hebben zo’n 5 jaar geleden deze interesse een enorme impuls gegeven. Vooral het boek ‘Hypotheekvrij’, de meeste lezers van dit blog zullen het kennen, heeft me aan het denken gezet en heeft ervoor gezorgd dat ik me ben gaan verdiepen in alle ins en outs van hypotheken en dan ook met name onze eigen hypotheek. Verder volg ik alle bekende blogs als het gaat om het omgaan met financiën, het aflossen van de hypotheek maar ook blog over onderwerpen als consuminderen. Ik ben niet iemand die klakkeloos alles overneemt maar haal er wel veel inspiratie uit.


Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?

Goed financieel overzicht geeft rust én ruimte. Alles is dan in principe mogelijk, met welk inkomen dan ook. Denk altijd in (financiële) mogelijkheden en kansen in plaats van onmogelijkheden. Ik merk in mijn omgeving regelmatig dat men denkt dat wij wel enorm veel zouden verdienen omdat we zoveel ‘kunnen’. Vaak blijkt dan dat het gezin in kwestie minstens evenveel binnenkrijgt maar men eenvoudigweg het overzicht mist en ook heel veel uitgeeft aan zaken als boodschappen, uitjes etc. Dat mág uiteraard, maar het zijn wel keuzes die je zelf maakt. Wat dat betreft geloof ik erg in het nemen van verantwoordelijkheid en het maken van eigen keuzes, ook als je dingen anders wilt. Daarbij maakt het principieel niet uit welk inkomen je hebt.

Als je het leuk vindt, kijk dan eens op mijn blog Rust in huis en de portemonnee waar ik regelmatig verslag doe van onze financiële huishouding, onze hypotheek en meer. 


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 


12 opmerkingen:

 1. Mooi overzicht. Klopt het bedrag dat jullie aan kinderopvangtoeslag krijgen wel? Wij hebben maandelijks 1000 euro minder inkomsten maar ontvangen qua percentage ook minder kinderopvangtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben nu nog 'geluk' met onze hoge hypotheekrente van tegen de 6%. De betaalde hypotheekrente mag je namelijk aftrekken van je inkomen en daardoor daalt onze inkomen behoorlijk. Het gekke is dat we straks dus minder opvangtoeslag krijgen omdat onze hypotheekrente fors omlaag gaat ;-). De toeslag betreft overigens voor 1 dag, ca. 9 uur per week.

   Verwijderen
  2. ... en ook nog voor één kind omdat de oudste niet naar de opvang gaat en de jongste nóg niet (over 2 maanden wel).

   Verwijderen
 2. Net overzicht zeg. Wel knap dat jullie aan 300 euro genoeg hebben aan de boodschappen> Toch nog even verdiepen in je blog, want volgens mij volg ik je al. Maar goed inspirerend verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik zal er snel weer eens een blog aan wijden want je bent niet de enige die dit bedrag laag vindt. Daarnaast wil ik met de komende verhuizing in het zicht sowieso weer even heel strak op het boodschappenbudget zitten.

   Verwijderen
 3. Netjes zo'n boodschappenbudget, daar moeten wij weer wat aandacht aan gaan schenken.. ;-)

  Wat voor hypotheekrente heb je gekozen voor je nieuwe hypotheek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben 2,94% voor 20 jaar vast. Bij een hypotheek van meer dan 100% van de martkwaarde en 20 jaar vast, was dit de laagste rente.

   Verwijderen
 4. Ziet er heel goed uit! Als je zo'n duidelijk overzicht hebt, kan het ook eigenlijk niet fout gaan. Super! Heel inspirerend om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat klinkt heel goed zeg! En goed om zo op 1 lijn te zitten. Met deze wat hogere hypotheeklasten vind ik het allemaal heel goed klinken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij financieel onafhankelijk denk ik aan het volgende : je weet in de komende 10 jaar zoveel geld, onroerend goed, aandelen etc te genereren. Zodat je schulden ( hypotheek) zijn afbetaald en het spaargeld, beleggingen zo groot zijn zodat je je rest van je leven van de opbrengsten ( rente, dividend, huuropbrengst) kan leven.

  Kan je mij wat meer van het 10 jaren plan laten zien? Wat een uitdaging!
  Hoeveel geld heb je nodig, welke activiteiten, ga je beleggen of in onroerend goed investeren of heb je iets anders bedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je reageert op de schrijver van dit blog, en dat ben ik niet ;-). Ik geef hier eenmalig een kijkje in onze financiën maar pretendeer zeker niet dat wij binnen 10 jaar financieel onafhankelijk zijn. De schrijfster van dit blog legt dat op andere pagina's en in andere berichten wel uit, overigens.

   Verwijderen