woensdag 11 oktober 2017

Extra inleggen op de spaarhypotheek

Met de huidige lage rentestand is het voor ons het meest aantrekkelijk om extra in te leggen in de spaarhypotheek. Helaas kan je niet onbeperkt in de spaarhypotheek storten en heb je te maken met een bandbreedte.

De spaarhypotheek is in dat opzicht soms best wel een beetje lastig voor de gemiddelde particulier. Gelukkig is er ook nog de hypotheekverstrekker die een oogje in het zeil houdt. Wij hebben onze hypotheek lopen bij de R.abobank. Voor iedere reguliere aflossing op onze annuïteitenhypotheek kunnen we inloggen met internetbankieren, aangeven hoeveel we af willen lossen en via ideal maak je zo het gewenste bedrag over. Daarbij staat ook nog perfect aangegeven hoeveel je dat jaar nog boetevrij af kan lossen.


Spaarhypotheek
Maar de spaarhypotheek is een lastigere constructie. Even bijstorten in de spaarhypotheek is niet zomaar via internetbankieren gedaan. Daarvoor moet je eerst telefonisch contact met de hypotheekverstrekker hebben. Zij geven vervolgens aan hoeveel je dit jaar maximaal kan storten. Vervolgens ontvang je een contract via mail, die je moet printen, tekenen, inscannen en weer terugsturen naar de bank. De bank haalt vervolgens het de gewenste storting van jouw rekening af.

Lastig? Een beetje, maar begrijpelijk is het wel! Het voorkomt namelijk dat er fouten worden gemaakt in de hoogte van de storting en je niet over de bandbreedte gaat. En ondanks het beetje extra werk, is het wel enorm de moeite waard. Door de extra storting gaat je maandelijkse inleg immers omlaag, maar je rentebedrag daalt niet. En daardoor zakt het bedrag aan hypotheekrenteaftrek ook niet. Heb je een spaarhypotheek en wat geld 'over' ? Maak zeker gebruik van de mogelijkheid om extra te storten in de spaarhypotheek!

Wil je meer weten over bijstorten in de spaarhypotheek? Lees dan ook eens de bijdragen van lezer A.

Of het blogje van afgelopen februari over de keuze tussen extra aflossen of bijstorten.9 opmerkingen:

 1. helaas mogen wij niet storten in de spaarhypotheek. aflossen erop mag wel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook niet, toen we afsloten hebben we daar nooit over nagedacht en de hypotheekverstrekker heeft ons daar ook niet opgewezen. Ik meimer wel eens over het verhuizen naar een andere hypotheekverstrekker, maar of dat handig is? De huidige loopt nog tot 2034 en man gaat over 5 jaar met pensioen. Olga

   Verwijderen
 2. ALs je meer wil storten dan je bandbreedte toelaat kan je gewoon de looptijd verkorten. Inmiddels is er geen eis meer dat de hypotheek minimaal 15/20 jaar loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben al maximaal gestort in het spaargedeelte, nu alleen nog verkorten van de hypotheek mogelijk. Maar we gaan denk ik eerst de laatste €30.000 aflossingsvrije hypotheek aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Let op de resterende rentevaste periode. Indien deze nog maar kort is, is bijstorten niet zonder meer handig. Dan krijg je het nieuwe (lagere?) percentage voor de volgende periode. Ik heb nog 10 jaar 5% dus bijstorten is een feestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In het regeerakkoord is wel opgenomen dat de (bijna) afgeloste huizenbezitter weer eigenwoningforfait moet gaan betalen, omdat de wet Hillen in stapjes over 30 jaar wordt afgeschaft.
  Op het net staan voldoende voorbeelden dat het niet zo’n vaart loopt, maar ouderen met een duur afgelost huis en een klein pensioentje kunnen daar toch last van krijgen.
  Laat je niet weerhouden om je spaarhypotheek in te korten als je daar de middelen voor hebt.
  A.

  Wij gaan overigens de laatste 10 maanden van onze spaarhypotheek in, ik zou daar nog een gastblogje voor kunnen maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Dat ligt aan de bandbreedte. In ons geval zal de volgende inleg 5.000 euro zijn.

   Verwijderen
 7. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen