vrijdag 13 oktober 2017

in10jaarfo; hoe gaat het met de hypotheek?

Bij de verlossende aflossers zag ik een mooi overzichtje staan over de enorme stappen die zij gemaakt hebben sinds zij in mei 2015 besloten het roer om te gooien. Zij gingen aflossen op de hypotheek en besloten toe te werken naar financiële vrijheid. Ze hebben in 2,5 jaar tijd enorme stappen gezet. Ontzettend inspirerend en motiverend om te lezen.

Succes vieren
Het is goed om soms even stil te staan bij je successen. Als ik onze afloscijfers onder elkaar zet, kan ik soms bijna niet geloven dat wij zulke grote stappen gezet hebben sinds de start van deze blog in februari 2015. Het gevaar van het delen van deze cijfers is ook dat het potentiële nieuwe aflossers af kan schrikken. Want zoveel aflossen is voor hem/haar toch onmogelijk? Had mij deze blog 2,5 jaar geleden laten lezen en ik had het zelf ook niet geloofd.

Openstaande hypotheekschuld in 2015:
Spaarhypotheek: €115.773
Annuïteitenhypotheek: €125.000
Aflossingsvrije hypotheek: €92.229

Huidige openstaande hypotheekschuld:
Spaarhypotheek: €115.773
Annuïteitenhypotheek: €105.038,14
Aflossingsvrije hypotheek: €0,-

In de eerste 2 jaar hebben wij vooral ingezet op het aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek. Met succes, want die is volledig afgelost. Nu hebben wij onze zinnen gezet op het aflossen van onze annuïteitenhypotheek. Dat doen we door maandelijkse extra aflossingen met looptijdverkorting en jaarlijks een grote aflossing met lastenverlaging. In een latere blog zal ik dieper ingaan op onze gemaakte keuzes.


Waar komt dat geld vandaan?
Het geld voor onze aflossingen komt uit ons reguliere salaris. In plaats van sparen besloten we om te gaan aflossen. Dat zette in het begin nog niet direct zoden aan de dijk. Een paar euro aan lastenverlasting per maand was het resultaat. Maar door telkens die paar euro lastenverlaging ook weer opnieuw bij een nieuwe aflossing te gebruiken, houd je telkens wat meer geld over om af te lossen. Je krijgt dan die welbekende sneeuwbal. Daar schreef ik al eerder een blogje over.

In het begin lijkt het een enorme berg waar je tegenop moet klimmen, maar gaandeweg de tijd blijkt ineens dat je de weg omhoog flink te pakken hebt gekregen. Het vergt alleen wel wat discipline!

Hoe staat het met jullie aflosplannen?

17 opmerkingen:

 1. Wat goed! Jullie hebben heel veel afgelost in een korte tijd. Ik ben in 2013 begonnen met een hypotheek van 63000€. Mijn maandbedrag was toen 395€.
  Inmiddels heb ik 30000€ hypotheek en mijn maandbedrag is 227€.
  In januari gaat dat naar 188€!
  Ik ben er zo blij mee. Ik hoop in 2020 hypotheek vrij te zijn. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Respect! Als ik me goed herinner komen de aflossingen niet helemaal uit jullie reguliere salaris, maar ook uit een erfenis, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn nu 9 jaar bezig en gingen van een maandlast van 1803 euro , naar 545 euro...en t gaat steeds sneller, ws volgend jaar rond de 200
  Nooit durven dromen dat t zo zou gaan, idd de eerste 2 jaar schoot t weinig op, maar nu gaat t heel snel.
  En je t voelt zo anders , doordat we nu zoveel meer overhouden voelen we ons echt rijk terwijl die eerste jaren we moeite hadden om de hypotheek op te brengen
  We laten er wel veel voor hoor (huishoud geld 60 euro , alles op de fiets, wel elk jaar op vakantie, maar niet roken, drinken , geen terrasje of buiten de deur eten/snacken weinig uitgaven aan kleding) wel een prachtig huis waar we erg van genieten, dat straks afgelost is.
  vraag mij wel eens af... wat als t afgelost is? .. zuinig leven is nu zo gewoon geworden voor ons... wat doen we dan... luxe probleem :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ontzettend gaaf om zo te zien achter elkaar.
  Maar op een gegeven moment mag je van de bank toch niet meer alleen omdat ze anders teveel rente mislopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij mogen 10 % per jaar en bij een renteherziening zo veel als we willen, maar dat is per bank verschillend

   Verwijderen
 5. Ik vind juist dat dit ons als beginnende aflossers motiveert! Zien dat een ander het kan geeft altijd inspiratie om zelf ook vol te houden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In 2000 hebben wij onze woning laten bouwen in het noorden van het land. Wij hadden een lening van 330.000 gulden een heel bedrag vonden wij toen. Toen de euro kwam werd dat een bedrag in euro's een stuk aangenamer. In 2012 hebben wij besloten af te lossen op onze hypotheek. Wij hebben meerdere malen bij gestort in onze spaarpolis en zijn gaan aflossen op de hypotheek. Op deze manier kwamen de spaarpot en de hypotheek snel dichterbij elkaar. In 2015 behaalde onze zijn spaarpolis zijn 15 jarige verjaardag, het moment dat je hem belastingvrij mocht gebruiken om de hypotheek af te lossen. Dat hebben we ook gedaan. Sindsdien hypotheekvrij. Heerlijk relaxed. Laat je niet gek maken door de afschaffing van de wet van Hillen die er aan zit te komen. Dat beetje bijtelling is altijd minder dan een hoge hypotheek. Fijn weekend allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed gedaan! Wij zijn in 2013 finacieel bewust geworden en hadden toen een hypotheekschuld van €227.000. Inmiddels is deze gedaald naar €174.000. Het had nog veel minder kunnen zijn, maar we investeren ook een flink deel van ons inkomen in dividendaandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja zo'n fijn gevoel hè als je je hypotheekschuld ziet dalen. Supergoed van jullie! Wij zijn in 2014 begonnen en hebben nu in totaal 121000 euro afgelost en extra ingelegd in de spaarhypotheek. Nog 2000 euro te gaan en dan zitten we op de helft. Dat vind ik wel een viermomentje! �� In 2019 loopt onze rentevaste periode af. Iemand nog tips of het verstandiger is om de spaarhypotheek te behouden of deze om te zetten naar annuïteit? Geeft het extra voordelen met aflossen? Mijn gevoel zegt nu spaarhypotheek behouden omdat dan waarschijnlijk het spaarpotje ook al rond de 50000 euro zit ivm extra inleggen. Maar misschien hebben jullie tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet omzetten hou er rekening mee dat met een nieuwe rente vaste periode je spaarpot ook minder snel groeit. Omzetten betaal je advieskosten, dat geld kun je ook gebruiken voor een aflossing. Kijk goed bij het vastzetten van de nieuwe rente vaste periode hoe lang je nog een hypotheek nodig hebt. Wij moesten voor de laatste twee jaren nog een boete betalen. Wanneer je het een beetje goed uitrekent voorkom hè dat. Veel succes met de keuze. Misschien heb anderen nog betere ideeën.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor je reactie! Goede tip ook wat je zegt wat betreft hoe lang je de nieuwe rente vaste periode gaat vastzetten. We hebben gelukkig nog even de tijd om er rustig over na te denken maar alle tips zijn welkom! Ben ook benieuwd of meer mensen met een spaarhypotheek twijfelen over hun keuze wat te doen bij aflopen rentevaste periode.

   Verwijderen
  3. Als de nieuwe rentevaste periode begint, en de rente een stuk lager is, ga je netto een stuk meer betalen. Wij neigen zelf naar omzetten naar annuïteitenhypotheek. De advieskosten zijn iets van 250 Euro, niet echt een reden om het te laten, vinden wij zelf.

   Verwijderen
 9. Dankjewel voor je reactie Consumindermania! Goed dus om t.z.t. nog eens uit te zoeken wat voor ons eventeel de advieskosten zouden zijn! En ook even af te wachten wat de rente idd gaat doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi in10fo, als ik het nu bij jullie lees dan is het ook een waanzinnige prestatie! Wat een heerlijkheid dat je dan 90k aflossingsvrij hebt weggepoetst in 2 jaar!!
  Nu lekker verder met annuitair, nog leuker

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben de looptijd van de spaarhypotheek ingekort tot einde rentevaste periode. Als je die mogelijkheid nog hebt een optie bij deze lage rentestand

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Pas afgelopen zomer zijn wij ons gaan beseffen dat die hypotheek (die we nu drie jaar hebben) wel wat minder kan door extra af te gaan lossen. Dit besef is alleen maar gekomen doordat ik min of meer per ongeluk op blogs (zoals de jouwe) terecht ben gekomen. Ik wist tot afgelopen zomer niet eens dat extra aflossen mogelijk was! (Tot voorheen verdiepte ik me totaal niet zo in financiële zaken). Nu hebben we kort geleden onze eerste extra aflossing gedaan: €2500,-. Daar zijn we al super blij mee! Bij onze hypotheekverstrekker is het jammer genoeg alleen mogelijk om extra af te lossen met een startbedrag van €1000,-. Vind ik jammer, want je hebt gemakkelijker eens een bedragje van €100,- over, dan van €1000,-. Maar dan maar sparen voor extra aflossingen, want ik wil dit door gaan zetten en zo over een paar jaar steeds lichter kunnen leven. Bedankt voor je inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben ons huis sinds 2014 hypotheekvrij, en verder een laag uitgavepatroon (onze 3 kinderen zijn nog jong...). Nu we niet meer aflossen blijft er opeens een enorm bedrag per jaar "ongebruikt", oftewel: nog minder werken.
  Dat dat zo'n grote impact op je leven heeft, had ik niet verwacht. Ik kan het iedereen van harte aanraden!
  Overigens is onze FO-richting vooral naar leven met heel weinig geld: repareren, zelf eten maken, energiezuinig huis, hout- en zonverwarming, low tech. Geen beleggingen en andere ongein; de staat van ons huidige monetaire geldsysteem is "klaar voor melt down"...
  onsecohuis.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen