maandag 16 oktober 2017

Moneymonday; de financien van ... S

Even voorstellen...
Man (48), vrouw (47) en twee kinderen van 14 en 12. We wonen nu zo’n 11 jaar in een fijne twee-onder-een-kap dichtbij de randstad. Wij komen beiden uit normale gezinnen en hebben het geluk gehad dat wij beiden na onze studie een goed betaalde baan hebben. Door niet meteen in een duur huis te gaan wonen of veel geld uit te geven aan spullen, hebben we een kapitaaltje opgebouwd dat we een aantal jaren geleden hebben geïnvesteerd in een aantal appartementen. We zijn in principe financieel onafhankelijk, maar omdat de kinderen nog zo jong zijn en wij toch niet veel weg kunnen, blijven we voorlopig werken. Ook omdat wij beiden het prima naar onze zin hebben op ons werk. 

Hoeveel uur per week werken jullie?
Man werkt fulltime (40 uur) en vouw parttime (32 uur).

Overzicht inkomsten en uitgaven

Inkomsten
Salaris 1
€ 5.250,-
Salaris 2
€ 3.800,-
Huurinkomsten appartementen
€ 4200,-
Kinderbijslag
€ 188,-
Belastingdienst
€ 346,-
TOTAAL
€ 13.784,-

Uitgaven Vaste lasten
Hypotheek
€ 840,-
Gas, water, licht
€ 135,-
Gemeentelijke heffingen
€ 150,-
Verzekeringen
€ 100,-
Auto
€ 100,-
Internet/telefoon
€ 110,-
Goede doelen
€ 70,-
Diversen
€ 400,-
TOTAAL
€ 1.905,-
Uitgaven Huishoudelijk/overig
Boodschappen
€ 600,-
Overig
€ 500,-
TOTAAL
€ 3.005,-
Uitgaven Sparen
Aflossen Hypotheek
€ 500,-


OVER
€ 10.279,-


Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Zeker. De huurinkomsten en inkomsten uit beleggingen, hoewel het laatste uiteraard fluctueert, zijn ruimschoots voldoende om van te leven en zelfs te sparen. Wij hebben het geluk dat we allebei onze banen leuk vinden en dus blijven werken.

Hoe beheren jullie de financiën?
Ik houd elke maand in Excel de stand van alle rekeningen bij, zodoende kan ik zien of de totale bezitting toe- of afgenomen is, hoewel het laatste bijna niet voorkomt. Als in een maand te weinig groei is, dan houd ik bij waardoor het komt. Bijvoorbeeld: vakantie, onderhoud huis, grote aankoop etc.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Begin dit jaar hebben we een privé autootje gekocht voor mijn vrouw. Ikzelf rijd in een auto van de zaak.

Sparen jullie?
Ja, hoewel we het niet op een spaarrekening zetten aangezien de rente toch zo goed is als 0. We houden een ruime buffer aan voor onze (onvoorziene) uitgaven, gewoon op de lopende rekeningen.

Investeren jullie?
Ja. Ik heb geïnvesteerd in een aantal appartementen die ik verhuur aan expats. De appartementen zijn hypotheek vrij. Daarnaast beleg ik in een aantal beleggingsfondsen.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
We geven vrij veel geld uit aan uit eten gaan. Dit is terug te zien in de post ‘ uitgaven overig’.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ondanks dat we ons veel kunnen permitteren, leven we vrij normaal.

Besparen jullie op bepaalde lasten?
Eigenlijk niet. Wij kopen wat we nodig hebben, maar overdrijven niet.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Als ik iets koop, dan ga ik altijd voor een premium merk. Of het nu een auto, computer of huishoudelijke apparaten betreft. Je hebt er langer plezier van en het is goed/mooi.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Mijn vrouw is niet heel geïnteresseerd in de financiën. Ze vertrouwt erop dat het goed zit. Dat is ook zo omdat ik zelf in de financiële sector werk.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
Ik zou de “The Millionaire Next Door” aanbevelen. Dit boekt legt uit hoe door normaal, niet boven of op stand te leven, je een kapitaal kunt opbouwen.

Welke financiële tip zou jij de lezers van in10jaarfo willen geven?
Financieel vrij zijn is een heerlijk gevoel. Ga niet, als je meer verdient, gelijk kijken voor een groter huis of een duurdere auto of andere spullen. Verdiep je in investeren. Bouw een kapitaal op en investeer zodat er ook een passief inkomen is.

Ik zie in mijn omgeving vaak dat als men meer gaat verdienen of een spaarpotje heeft opgebouwd, dit altijd weer wordt uitgegeven aan een nieuwe auto, een boot etc. Maar als het tegen zit, bijvoorbeeld door verlies van baan of echtscheiding, dan komt men vrij snel in de problemen. Al het inkomen nodig hebben om een bepaalde levensstijl te behouden geeft veel stress.


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 18 opmerkingen:

 1. Wat een inspirerend verhaal! Mooi dat jullie met plezier jullie werk doen, ookal is het met de huurinkomsten niet nodig. Een mooi voorbeeld van financiële vrijheid :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

   Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

   Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

   Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
   * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
   * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
   * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
   * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
   * Hoge goedkeuringspercentages
   * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
   * Eenvoudige online applicatie.
   * Persoonlijke begeleiding en expertise.
   * Geen verborgen kosten

   Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

   Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

   Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

   Verwijderen
 2. Wij hebben een vergelijkbaar inkomen, maar geven met name aan de kinderen toch een stuk meer uit: schoolkosten, kleding (ze groeien hard), sportclubs, muziekles, beugels. OOk reserveren wij voor vakanties, jullie niet? Tot slot lijkt mij 100 euro per maand voor een auto, ook al is ie oud en wordt ie weinig gebruikt niet echt realistisch als je de afschrijvingskosten meeneemt.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig de normale gezinnen. Denk meteen aan Rutte....:-))

  Waarom hebben jullie de kosten voor onderhoud, onderhoud en vervanging vervoer niet meegenomen.

  Dat zijn terugkerende posten. Daar kom je niet onderuit. Ik begrijp dat niet.
  Ik mis ze in jullie plaatje.
  Voor verhuurappartementen en ook je eigen huis is 2% van de verkoopwaarde normaal. Misschien geef je het niet allemaal in 1 jaar uit. Maar er zijn altijd forse vervangingen.

  Jullie hebben vast een meerjareninvestering vastgelegd voor alles wat duurder is dan €1000

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kosten voor onderhoud aan de verhuurde appartementen zitten grotendeels in de bijdragen aan de VVE. Deze zijn al in mindering gebracht in de huurinkomsten.
   Overige kosten voor onderhoud en andere grote uitgaven betalen we van het spaargeld. We hebben geen specifieke potjes.
   Als in een maand een grote uitgave wordt gedaan, dan noteer ik dit in de Excel sheet. Laatste twee grote uitgaven zijn bijvoorbeeld: aanschaf tweede auto (10000) en schilderen van het huis buiten (3500). Dat 'verantwoord' ik aan mijzelf

   Verwijderen
 4. Kosten voor kinderen zitten in de posten diversen (400) en overig (500). De ene maand zal het hoger zijn dan de andere, maar gemiddeld komen we hierop uit de afgelopen jaren. We houden niet specifiek bij of de uitgaven voor kleren, sportclubs e.d. zijn.
  Vakanties betalen we van het vakantiegeld en de bonus (niet meeerekend in de salarissen).
  We reserveren inderdaad niet voor de afschrijving en onderhoud. Operationele kosten: 35 wegenbelasting,40 verzekering, 25 brandstof. Er wordt heel weinig mee gereden inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me fijn om financieel onafhankelijk te zijn zeg! Goed gedaan!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Totaal niet jaloers ;-)
  Maar toch, waarom nog doorwerken als je zoveel andere leuke dingen kan doen met je tijd (en ook met de kids). Het niet reizen snap ik nog wel, maar hebben jullie geen hobbies (tenzij je van je hobbie je werk gemaakt hebt)? Waarom niet wat minder gaan werken? Toch benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het werk en de contacten met collega's vinden wij inderdaad nog erg leuk. Ook is er angst om in een zwart gat te vallen als we zouden stoppen met werken omdat we altijd gewerkt hebben. Wel denken we eraan om over een jaar of vier te stoppen met werken of minder te werken. Tegen die tijd gaan we ervan uit dat de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen (koken, wassen etc) en dat we ze niet meer hoeven te helpen met huiswerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een ongelooflijk mooi verhaal.Ik ben wel benieuwd uit welk soort gezin jullie komen.
  Bij mij thuis was er geen kennis over beleggen e.d. Ik ben dus begonnen met growdfunding maar dat liep met 2 projecten mis, weg winst. Ik begrijp dat je beter met beleggen kunt beginnen. Hoe begin je zoiets?
  Wat bedoel je precies met een premium merk aanschaffen?
  Jullie hebben maandelijks € 10.000 over. Gaat dat in nieuwe beleggingen of lossen jullie je woning versneld af?
  Jullie kinderen kunnen veel van jullie leren. Dat zou ik ook graag willen maar mij ontbreekt de juiste ervaringen, gezien met growdfunding afloop.
  Ik vind dat jullie het ongelooflijk knap gedaan hebben om elke nmaand extra geld te generen biten jullie vaste loon om.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij komen uit eenvoudige arbeidersgezinnen. Op mijn middelbare school zaten veel kinderen uit welgestelde gezinnen waar ik erg tegenop keek. Waarschijnlijk heeft dat mij gemotiveerd om door te leren en mij te verdiepen in geldzaken.
  Ik zal mijn kinderen, als zij iets ouder zijn, zeker leren hoe om te gaan met geld en het te beheren. Op school leren zij dit immers niet.
  We lossen nu 'slechts' 500 per maand af op de hypotheek, niet meer. Dit om de belasting in box I enigszins te drukken. Als we stoppen met werken, dan lossen we alles in 1 keer af.

  PS: met 'premium merk' bedoel ik een merk waarvan kwaliteit verwacht mag worden. Zoals bijvoorbeeld Miele/Siemens voor huishoudelijke apparaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel knap! Ik vraag me overigens wel af hoeveel je moet investeren in appartementen om een huuropbrengst van 4200 Euro te krijgen. Maar ook: hoe doe je dat praktisch. Hoe kom je bijvoorbeeld aan huurders en hoe handel je bij een lekkage als je zelf op vakantie in Spanje bent of als er andere sores zijn hennepplantage, etc. Ben daar heel erg in geinteresseerd, maar weet niet hoe dat zou moeten. Alvast dank, TdB

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De huurinkomsten worden voortgebracht door 3 appartementen (EUR 1750, 1500, 1500). Na aftrek VVE bijdragen is dit EUR 4200. De appartementen zijn aangekocht voor resp. EUR 285.000, 180.000 en 220.000. De eerste is aangekocht zo'n 5 jaar geleden en daarna steeds na 2 jaar, als er voldoende is gespaard, weer een ander erbij gekocht.
  De appartementen zijn hoogwaardig afgewerkt en volledig gemeubileerd verhuurd aan expats. Vandaar dat een relatief hoge huur kan worden gevraagd. Voordelen van verhuur aan expats zijn: geen betalingsproblemen omdat de huur door de werkgever wordt vergoed c.q direct wordt overgemaakt. Ook vertrekt een expats meestal na 2 a 3 jaar, zodat er ook geen problemen zijn met huurders die er niet uit willen als je de woning terug wilt hebben, bijvoorbeeld voor verkoop. Door huurders van tevoren goed te screenen, kan wanbetaling/plantages worden voorkomen. Tips: controle ID, borg van rekening op dezelfde naam als vermeld op ID of bedrijfsnaam, navraag bij werkgever.
  Qua onderhoud: er zijn verhuurmakelaars die gespecialiseerd zijn in de verhuur aan expats en die ook het onderhoud van de woningen van de verhuurder op zich nemen. Uiteraard rekent men hiervoor een vergoeding die ongeveer 1 maand huur per jaar bedraagt. Ik heb hier overigens niet voor gekozen omdat ik het voordeliger vind om per keer een klusjesman in te schakelen.
  Google eens op 'verhuur' en 'expats'.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jullie hebben het geld op de lopende rekening staan. Ben je niet bang om op wat voor manier dan ook gehacked te worden? Een lopende rekening loopt namelijk meer risico door meer contact met de buitenwereld (pinnen, overschrijven, internetaankopen e.d.) Dat is voor mij de voornaamste reden om mijn spaargeld (cq geld wat over is) achter een muurtje te plaatsen op een separate spaarrekening. (Andere bank, maar wel gekoppeld aan mijn lopende rekening zodat er alleen daar naar overgeschreven kan worden)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk verhaal inderdaad! Ik ben al een tijdje geïnteresseerd geraakt in verhalen over financieel onafhankelijk leven. Zelf komen mijn vrouw en ik in de buurt. Nog ongeveer 5 jaar en we zouden FO moeten zijn.
  Wij hebben een vergelijkbare situatie als jullie, beiden veertigers, beide een goede baan, twee kinderen (16 en 18). Aan de inkomstenkant zie ik dan ook veel overeenkomsten. Wanneer het op de uitgaven komt niet. Wij geven zeker twee keer meer uit dan jullie (ongeveer 6.500 EUR/maand). Een aantal kosten zijn te verklaren (ik rijd 50.000 km/jaar en dus zijn de autokosten hoger). Andere kosten kan ik niet goed rijmen. Zo geef je aan belastingen erg weinig uit. Je vermogensbelasting zou toch ook meer moeten zijn dan je aangeeft. Uit je vergelijk komt zelfs een positieve bijdrage van de belasting naar voren. Ben benieuwd hoe je dat doet, leer er graag van! Ook je lasten voor verzekeringen zijn erg laag (ik ben bijvoorbeeld al 200 eur p.p. maandelijks kwijt aan de zorgverzekering, en dat met maximaal eigen risico). De andere zaken meenemend als inboedelverzekering, opstalverzekering, autoverzekeringen kom ik dus ook ruim boven de 100 eur uit die jij uitgeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sparen op de spaarrekening doe ik ook niet meer voor de rente maar wel omdat het daar veiliger staat dan op de betaalrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn lening van 23.000 euro is zojuist verstrekt, heel erg bedankt LAPO MICRO FINANCE. Ik zal over je diensten praten met mensen om me heen die een lening of financiële hulp nodig hebben, want ik ben onder de indruk van je snelle reactie. Als je een lening nodig hebt Aarzel niet om contact op te nemen met een echte legale geldschieter met 100% garantie: E-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen