maandag 20 november 2017

Moneymonday; de financien van... K


Even voorstellen...
Vriend (30) en ik (27), 2 kids (0 & 6). We wonen sinds ruim 2 jaar in een nieuwbouwhuis aan de rand van een grote stad. 

Werk & inkomen
Vriend werkt 36 uur, licht onregelmatig, ik 30 uur.

Inkomsten per maand
Salaris 1 €  2.456,90
Hypotheekrenteaftrek €  135,00
Kinderopvangtoeslag €  650,00
Salaris 2 €  1.608,93
Kinderbijslag €  146,19
Totaal: 4.997,02

Vaste lasten per maand
Hypotheek €  847,98
Kinderopvang €  1.050,00
Creditcard €  22,97
Verzekeringspakket €  60,41
Elektra €  63,00
Mobiele telefoons €  65,00
Autoverzekeringen €  49,94
Televisie & internet €  33,75
Sportcontributie €  23,95
Studieschuld aflossing €  150,00
Warmtepomp €  74,87
Wegenbelasting €  76,00
Uitvaartverzekering €  10,54
Gemeentebelasting €  78,62
Zorgverzekering €  229,85
Hefpunt €  29,90
Schoonmaakster €  75,00
Kwartaal- en jaarkosten* €  134,76
* o.a. ANWB, schoolkosten e.d.
Totaal: 3.076,54

Variabele lasten per maand
Benzine €  200,00
Boodschappen €  600,00
Zakgeld* €  400,00
*= uitjes, kleding, cadeaus, kapper etc.

Sparen per maand: €700,- 

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Tevreden met onze inkomsten, dat is weleens veel minder geweest. De uitgaven vind ik hoog, vaste lasten houd ik regelmatig onder de loep maar we hebben weinig overbodige zaken. Variabele lasten vind ik lastig binnen de perken te houden. Hoe beheer je de financiën?
Vrij strak: ik check elke dag de rekeningen, heb een overzicht in Excel en weet precies wat er inkomt en uitgaat. Ook hebben we spaardoelen die ik altijd in mijn achterhoofd houd.


Heb jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
We hebben een tweede kindje gekregen, dus we brengen een vracht geld weg aan kinderopvang, luiers en voeding. We hebben alles van tevoren doorgerekend om veilig de stap te kunnen zetten. 

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
We gaan er netto zo'n 800 euro op achteruit. Minder werken (300), kinderopvang (400), voeding en luiers (100): kleding en spullen zijn veelal tweedehands dus geen grote kostenpost. 

Sparen jullie?
We sparen zeker! Voor een algemene buffer (doel 5000, net behaald), onze kids (50 per kind per maand) en korte termijn doelen als de APK, zorgkosten of vakanties. Daarnaast los ik regelmatig extra af op de hypotheek of studieschuld, dit zijn geen grote bedragen maar alles helpt.

Lees jij ook zo graag Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij eens anoniem via de mail meedoen? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

18 opmerkingen:

 1. Hoi, leuke bericht weer!
  Ik vroeg me af wat ‘hefpunt’ is?

  Daarnaast valt het op dat energie en mobiele telefoons hoge kostenposten zijn als ik het vergelijk met ons gezin. Misschien valt daar nog wat te winnen voor jullie?
  (Wij verbruiken 2800 kWh per jaar met 5 personen, minder dan 40€ per maand.)
  Telefoon hebben wij Sim only; grote bundel lage kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je bericht! Hefpunt zijn de rioolkosten e.d., verplicht dus helaas.

  Telefoon eens, mijn vriend wil hier helaas niet in mee en aangezien hij verder weinig uitgeeft laat ik dat maar zo ;-).

  Elektra is een goede, kan ik nog wel wat meer op letten ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die bijna 23 euro voor de creditcard... waar wordt dat geld aan uitgegeven? Is het een creditcardschuld die jullie elke maand afbetalen? Zo nee, waar geef je dan elke maand 23 euro aan uit via de creditcard?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Netflix, google storage e.d. is een gemiddelde van de afgelopen maanden. Gelukkig geen schuld!

   Verwijderen
 4. Veel geld voor een warmtepomp. Ik neem aan dat deze gehuurd wordt. Kopen is volgens mij altijd gunstiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt! Kopen helaas niet rendabel door verhuizing volgend jaar.

   Verwijderen
 5. Mooi overzicht! Fijn dat jullie structureel geld overhouden om te sparen. Aan de wegenbelasting te zien rijden jullie een vrij luxe (of zware) auto, wellicht dat je daar nog op kan besparen. En een schoonmaker zou ik zelf geen 75 euro in de maand voor over hebben (wij werken beiden 40-50 uur) omdat dat je daar netto een volle dag in de maand extra voor moet werken. Maar als jullie het fijn vinden is dat helemaal prima uiteraard :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben helaas twee auto's ivm de afgelegen woonlocatie, wel twee oude bakken, dat compenseert weer!

   Schoonmaakster blijft luxe inderdaad, ze verdient net zoveel als ik per uur, maar dat scheelt me 3 uur die ik met de kinderen door kan brengen dus dat is het me wel waard.

   Verwijderen
 6. De uitvaartverzekering eruit, je spaart toch meer dan voldoende zelf. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk en herkenbaar! hier ondertussen bijna vergelijkbaarinkomen (lange tijd verdiende ik veel minder maar wel met dezelfde uren.. gastouder.. dus of ik nu 1 kind of 3 heb, maakt voor mn werkuren niet uit wel voor mn inkomen)
  hier ook een schoonmaakster.. omdat ik thuis werk MOET het huis netjes.. en juist omdat de kids me al moeten delen elke week en ik echt neit een dag wilvrijnemen om schoon te maken (dat koskt me meer dan de hulp kost ook) en ik zo idd 3 uur vrije tijd koop elk weekend, komt er dus elke maandag een hulp voor 3 uur. 160 per maand dus... heerlijk die luxe en bijna noodzakelijk als je fulltime thuis wserkt (als je buitenshuis werkt, beide, wordt er niet zo veel vies lijkt me ?vooroordeel i know) hier een gezin met 2 kids en over de week 5 opvangkids ;) dus een bende haha.

  hier dus geen opvangkosten ;) heerlijk. en geven iets minder uit aan mobiel maar ook beide een sim only, dus een vertekend beeld omdat we niet per maand voor onze mobiel betalen, maar dit in 1x betalen/van de spaarrekening halen.

  leuk om te lezen iig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker bezig, maar welke hypotheekvorm hebben jullie; aflossingsvrij, annuïteiten, lineair?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Combi tussen bankspaar, aflossingsvrij en annuiteiten. Deels oude hypo meegenomen, vandaar

   Verwijderen
  2. Ok, heb je al eens overwogen of er mogelijkheden zijn om extra geld te storten in je spaarhypotheek ipv extra af te lossen?
   Ik weet niet hoe hoog de rente momenteel is op je spaarhypotheek, maar geld wat je daar extra in stort levert ook die rente op en het verlaagt je maandelijkse spaarpremie terwijl de hypotheekrenteaftrek gelijk blijft. Kijk eens bij geldistijd, die heet daar een aantal interessante tooltjes staan, waaronder deze
   http://geld-is-tijd.blogspot.nl/p/spaarhypotheektool-versie-2.html

   Verwijderen
 9. Mooi overzichtje!

  Enige aanpassing die ik zou doen: uitvaart eruit

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dat jullie een groot bedrag uitgeven aan verzekeringen. Als je alles bij elkaar telt kom je op zo'n 350 euro (!) per maand. Natuurlijk kun je een groot deel niet voorkomen, zoals zorg- en autoverzekering, maar op de rest valt er denk ik nog makkelijk enkele tientjes per maand te besparen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de uitvaartverzekering, maar ook de verzekeringen in het 'verzekeringspakket' à 60 euro per maand...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waarom wil iedereen toch de uitvaartverzekering er uit gooien bij elk lijstje dat geplaatst wordt ....? Als je nog jong bent en zoals deze mensen maar 10,54 per maand betaalt, gedurende een X aantal jaar waarna de pot voor de uitvaarten gevuld zal zijn, ben je in mijn ogen niet handig bezig om op die manier 10,54 te willen besparen. Het kan ook zomaar zo zijn dat je over een jaar of 2 ineens die uitvaart moet betalen. 10,54 is zoooo weinig, over 20 jaar krijg je spijt als je die opgezegd hebt, en is de premie ineens een stuk hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Business loans and personal loans within 2-3 working days with convenient rates.Apply today. Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  https://capitallendingfince.blogspot.com/
  =====================================================
  Zakelijke leningen en persoonlijke leningen binnen 2-3 werkdagen met gunstige tarieven. Vandaag toepassen. E-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen