woensdag 29 november 2017

Investeren in de Bitcoin; bubbel of topinvestering?

Het kan je niet ontgaan zijn. Het gaat de laatste maanden nergens anders meer over; de bitcoin. Mensen die een jaar geleden ingestapt zijn, hebben hun inleg vertienvoudigd zien worden. Gisteren kwam in het nieuws dat de waarde van de bitcoin boven de 10.000 dollar is gestegen.

Instappen of ver-weg-blijven?
Op dit moment lijken er 2 kampen te zijn. Er is een groep die de overtuiging heeft dat de bitcoin de toekomst is. Zij gaan er van uit dat de waarde van de bitcoin in de komende tijd nog vele malen hoger zal komen te liggen. Daarnaast heb je de andere groep, die de overtuiging heeft dat de bitcoin een bubbel is. Zij gaan er vanuit dat de bitcoin straks niets/weinig meer waard zal zijn. En nu komt natuurlijk het lastige; wat doe jij?  Durf jij de investering aan?


Risico bitcoin
Daar waren hoge rendementen te behalen zijn, zal je flinke risico's moeten nemen. Zonder risico, geen winst. Sinds de bitcoin in het nieuws is, hoor ik bij de partij die denkt dat de bitcoin een bubbel is. Dat heeft in mijn geval met 2 zaken te maken:

 • als iedereen het er over heeft, er in investeert en anderen fanatiek gaat aanraden om ook in te stappen in de bitcoin, voedt dit mijn gedachte dat het een bubbel is die binnenkort zal knappen
 • daarnaast ben ik inhoudelijk onvoldoende op de hoogte van alle inns en outs omtrent de bitcoin
En zoals Warren Buffet ooit zei:

‘Ik wil mijn fouten kunnen uitleggen. Dat betekent dat ik enkel dingen doe die ik volkomen begrijp.’

Ondanks het gevoel dat er misschien wel enorme rendementen te behalen zijn, blijf ik ver weg van de bitcoin. Het voelt voor mij niet goed. Ik wil te allen tijde achter mijn keuze staan om ergens in te investeren en mij niet laten leiden door een mogelijk vette vis die mij voorgehouden wordt.

Ik ben wel heel benieuwd naar jullie visie. Hoe denk jij over de bitcoin?

14 opmerkingen:

 1. Ik heb er toevallig vandaag ook over geschreven: https://lekkerlevenmetminder.nl/2017/11/29/bitcoin-koorts-bereikt-ook-nederland-hoogtepunt/

  Ik sta er net zo in als jij; ik blijf er ook uit de buurt. Misschien ben ik eerder té behoedzaam geweest en waren er toen wel kansen, maar nu heb ik toch wel echt het idee dat de bubble straks gaat barsten. Misschien zit ik er weer naast, maar ik zou nu vooral door hebzucht gemotiveerd worden (want: ik zie er ook best wat haken en ogen aan) en dat heeft me nooit wat opgeleverd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sluit mij er volledig bij aan Adine. En jouw stuk is zeker de moeite waard om te lezen, heb het met plezier en interesse gelezen! Grappig dat we beiden dit stuk ingepland hadden voor vandaag!

   Verwijderen
 2. Ik las het net bij Adine ook, ik denk dat het alleen geen bubbel is voor de miners en kopers van het eerste uur. De rest die er nu achteraan hobbelt omdat de koers zo lekker hoog staat, gaat er veel geld aan kwijt raken als de eerste instappers hun geld gaan cashen. Ik brand mijn vingers er niet aan. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik schreef het bij Adine ook al, als je geen early adopter bent, dan lijkt het me een nogal zenuwachtig gedoe. Wanneer moet je weer uitstappen? Want dat deze bubbel gaat knappen, dan ben ik wel zeker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies hoe ik erover denk. Dan maar een gemiste kans. Ik vind het te onduidelijk om zomaar in te investeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn jullie allemaal behoudend zeg. Ik zou zeggen, als je het niet snapt verdiep je er dan eens in. De technologie erachter is ingenieus en een blijvertje. Het openen van een wallet en het kopen van bitcoin op bijv. een exchange als Coinbase is niet heel ingewikkeld. Ik ben het met jullie eens dat het op het moment trekken van een bubbel heeft, maar inmiddels is het niet alleen meer een ding van IT-nerds, maar beginnen ook de pakken serieuze interesse te tonen. Bitcoin wordt mainstream en al zou de koers inzakken, dan nog heeft het groeipotentieel.
  Steek er gewoon een klein bedrag in wat je probleemloos kunt missen. De winst (ook al is deze speculatief) is met de huidige non-rente toch mooi meegenomen. Groetjes, Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben uiteraard het tegengeluid via mijn blog maar ik heb er inmiddels al meer in verdiet dan jullie dus dat maakt ook het verschil.
  Bij nader inzien vind ik crowdfunding erg speculatief en moet ik bij mijn 2 projecten nog paar jaar wachten dat ik mijn geld terugkrijg waarvan ik bij een project daar het volle vertrouwen in hebt. Maar verwacht wel verlies bij het andere project. Met terugwerkende kracht zou ik het nu in cryptocurrencies willen zetten. Zeer snel terugverdiend omdat er nog vele mooie ontwikkelingen staan te gebeuren. De industrie gaat nieuwe industrie opwekken omdat ze zelf ook baat zullen hebben bij duurzaam omgaan met de nu nog slurpende miners. Zal de techniek veel overheden en bedrijven helpen en dan kan je daar over een tijdje net als bij aandelen je juiste keuzes maken.
  Wil ik jullie dit interview niet onthouden van een expert uit de reguliere beleggingswereld.
  https://youtu.be/xcFAvwAhJIg
  Maar als jullie het niet snappen dan doen jullie er zeker verstandig aan er niets mee te doen. Je zult dan nooit het kaf van het koren kunnen scheiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou er zo wie zo niet van dus blijf ver uit de buurt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb eenmalig de helft van mijn maandelijkse beleggingen inleg in bitcoin gestopt. Vooral om van de fear of missing out af te komen. Meer durf ik niet aan, dit is wat ik bereid ben eventueel te verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bubbel of topinvestering?? Geen idee, maar ben afgelopen maanden getriggerd door het fenomeen cryptocurrency en ben me aardig aan het inlezen. Er gaat een wereld voor me open en tegelijkertijd is het (voor mij iig) ook redelijk ongrijpbaar. Ik vind het zo boeiend dat ik er een (relatief klein) bedrag in geïnvesteerd heb. Op dit moment vliegt het rendement omhoog, maar dat kan in no-time ook zomaar de andere kant op gaan. Toch geloof ik hier op langere termijn wel in. Niet zozeer om er heel snel rijk mee te worden; dat is ook niet eens mijn insteek, maar ik denk dat de rol van banken en geld uiteindelijk structureel gaat veranderen en dat cryprocurrency hierin een belangrijke rol gaan spelen. We zullen het zien. In die zin zie ik het net als mijn andere beleggingen, hoewel ik me het grotere risico terdege realiseer. Daarnaast ga ik gewoon door met crowdfunden (lendahand) en beleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja ik heb me er niet in verdiept. Heb er ook geen geld in zitten. Op het moment is er nogal veel een bubbel. Denk ook aan de huizenmarkt! Sommigen zullen verliezen en sommigen winnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb me hier ook niet in verdiept. Wat ik wel veel heb gelezen over 'bubbels' uit het verleden linkt de huizenmarkt en de bitcoin daar momenteel wel veel op. Op dit moment zal ik dan ook niet instappen. Misschien op een moment als de koers drastisch zakt, dat ik dan probeer 'goedkoop' te kopen. Het zou wel mooi geweest zijn als je hier vanaf het begin had meegedaan, dan had je al een mooi rendement behaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Crypto valuta kunnen heel goed een bubbel zijn. Maar besef ook dat de euro een opgepompte bubbel is, net als de aandelenkoersen en de huizen. Zoals de ecb zich gedraagt lis het wachten op hyperinflatie. De kredietcrisis is nooit voorbij gegaan. Bij een volgende crisis is een bail in zeer waarschijnlijk. Je raakt een deel van je spaargeld kwijt (de bail in), kan een tijd niet of nauwelijks bij de rest van je geld. Voor het depositogarantiestelsel is veel te weinig geld gereserveerd om dit te garanderen.
  De aandelenkoersen staan hoog omdat de rente zo laag staat en mensen toch rendement willen. Bedrijven zijn door de extreem lage rente leningen aangegaan om hun eigen aandelen op te kopen. Zo krijg je dus ook hogere koersen op de aandelenmarkt.

  BeantwoordenVerwijderen