maandag 6 november 2017

Moneymonday; De financien van ... G

Even voorstellen....
Wij zijn een getrouwd stel tussen de 20 en de 30 jaar en samen hebben we drie jonge kinderen die allemaal nog niet naar school gaan. We wonen in een fijn huurhuis ergens centraal in Nederland.

Werk
Ik werk zelf 16 uur in het onderwijs en man werkt 32 uur in de financiële dienstverlening en hij studeert daarnaast nog, hij gaat 1 dag per week naar school.

Inkomsten 

Netto salaris vrouw 600
Netto salaris man 1.900
Huurtoeslag 41
KGB 133
Zorgtoeslag 50
Kinderopvangtoeslag 1.913

 Uitgaven

 Vasten lasten:

Zorgverzekering 270,14
Aflossen lening 200
Kosten Rabobank 2,7
Autoverzekering gezinsauto 31,17
Autoverzekering tweede auto 36
UWV 35
Huur 534,43
Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering 16,98
Water 32,31
Rechtsbijstandverzekering 28,81
Uitvaartverzekering man en kinderen 11,97
Tele2 (mobiel man) 30
Uitvaartverzekering (vrouw) 8,38
Gemeentelijke belastingen? 17,26
Gemeentelijke belastingen? 18,56
Eigen risico vooraf betalen 77
Kinderopvang 2.053,44
Wegenbelasting gezinsauto 44
Wegenbelasting tweede auto 21
Energie 100
Internet en telefonie 57
KPN (mobiel vrouw) 39
Waterschapsbelasting? 18,88
Waterschapsbelasting? 1,8
 Variabele lasten:

Benzine 300
Boodschappen & verzorging 450
Cadeaus & uitjes 150
Kleding & overig 300

Toelichting: kerk (goede doelen), ANWB, contributies enz. staan er niet bij. Dat betaal ik gewoon uit het budget kleding & overig. Ik heb een aantal dingen gecombineerd, bijvoorbeeld uitjes en cadeaus. Dat vind ik handig, als je dan een dure maand hebt qua feestjes, kan je daarop inspringen door alleen gratis uitjes te ondernemen. Ook verzorging en boodschappen heb ik samen in mijn kasboek. Ik koop de ene keer de luiers bij de supermarkt, de andere keer bij de Kruidvat. Idem dito voor doekjes of wc-papier. Zo hoef ik geen bonnen te splitsen, dus dat vind ik wel handig van mezelf.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
 Ja, ik ben wel tevreden. We hebben tijden gehad waarin we het veel minder ruim hadden en ik ben blij dat we nu weer wat overhouden, als is het niet veel. Aan het einde van het jaar wil ik overstappen van zorgverzekering en ik wil weer even gaan zitten voor de andere vaste lasten, als we dat verder naar beneden kunnen brengen, wordt het verschil tussen inkomsten en uitgaven weer wat groter en valt er dus meer te sparen. 

 Hoe beheer je de financiën?
Ik hou een kasboek bij waarin iedere cent wordt genoteerd. Ik heb een fijn bestand waarin ik alles bij hou, spaardoelen, schulden (helaas!). Overzicht helpt me enorm.


Hebben jullie grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
 Ja, we hebben wel grote wijzigingen doorgemaakt. Ik ben begonnen met werken. Dat is gelukkig een positieve wijziging, al hebben we daardoor wel een tweede auto moeten aanschaffen, hebben we daardoor meer vaste lasten en moeten we kinderopvang betalen. Ik verwacht dat we ook wat toeslagen moeten gaan terugbetalen, dus daar proberen we nu vast voor te sparen. 

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
 Een positief effect, meer financiële ruimte en minder stress. Het afgelopen jaar was zwaar voor ons, mede door een verhuizing. Op een gegeven moment merk je dat er gaten gaan vallen die je niet meer kunt dichten met je gewone inkomsten en zit je met smart op bijvoorbeeld de kbs te wachten. Het is nooit echt mis gegaan dat ik dingen niet kon betalen, maar ik heb wel veel moeten puzzelen.
Daarnaast gaf de volledige zorg voor de kinderen me geen echte voldoening meer (ik hou onwijs veel van ze hoor), ik begon me te vervelen en te verlangen naar volwassen gesprekken en het werk waar ik voor geleerd heb. Dit alles maakte dat ik ging solliciteren en gelukkig snel een baan vond. 

 Sparen jullie?
Ja, we sparen. Sowieso probeer ik nooit te rekenen met de kinderbijslag en dat dus niet nodig te hebben ergens voor. Zodat ik dat in zijn geheel kan overboeken, dat is toch omgerekend iedere maand 200 euro. De kinderen krijgen wat ze nodig hebben hoor, kleding en speelgoed koop ik alleen tweedehands en grote dingen zoals een andere autostoel of buggy hoeven we voorlopig even niet aan te denken. Daarnaast boek ik iedere maandag een bedrag onder de 10 euro over naar een spaarrekening met een opnametermijn van 30 dagen. Inmiddels begint dat bedrag echt leuk te groeien. Ik probeer marktplaats inkomsten daar ook naar over te boeken. Daarnaast heb ik nog een spaarpot in huis voor kleingeld en marktplaats inkomsten die ik contant ontvang. Verder blijft er nu iedere maand ongeveer 50/100 euro over. Dat wordt ook gespaard. En zoals ik al zei ga ik binnenkort even kijken naar de vaste lasten en die wat naar beneden brengen, zodat we meer overhouden.
Spaardoelen: grotere buffer, andere auto en extra aflossingen.
Ook zou ik het tof vinden als er geld zou overblijven voor vakanties of weekendjes weg. Daarom wil ik graag van onze schuld af, dat scheelt 200 euro per maand.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Ik hou wel heel erg van veiligheid. Vandaar ook die zorgverzekering bijvoorbeeld. Wij hebben allebei lichamelijk niet echt ernstige of lastige dingen, maar toch durf ik het niet goed, alleen een basisverzekering. Dat voelt dan gewoon niet veilig, maar eigenlijk is het zonde als je gewoon een gezond en sterk persoon bent en al jaren geen gebruik hebt gemaakt van je aanvullende verzekeringen...

Hoe zorg je ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik kan mezelf goed beheersen en rondkomen in moeilijke tijden. Ik zie het soms wel eens voorbij komen, mensen in financiële problemen die dan dingen op afbetaling gaan kopen en zo. Ik kan me er niets bij voorstellen. Wij hebben zelf echt altijd alle rekeningen betaald, nooit iets overgeslagen, ook als dat betekende dat ik een paar avonden in de week een boterham met pindakaas at als avondeten en kleding droeg die echt al jaren terug hip was.

 Waar besparen jullie op?
Wij zijn niet veeleisend wbt ontspanning, vakanties, inrichting huis en tuin, kleding. Tweedehands is prima, ik ben vrij snel tevreden. Daar ben ik wel blij mee, ik denk dat het veel geld scheelt.

Waar besparen jullie liever niet op?
Ik vind de kosten voor onze telefoons vrij hoog. Maar ik ben wel super blij met onze moderne toestellen. Mijn telefoon is mijn camera, agenda, ik mail ermee en zoek er van alles en nog wat mee op. Daar wil ik niet op besparen.

Zitten jullie op 1 lijn t.a.v. de financiën?
 Ja, we zitten wel op één lijn. We hebben nooit grote discussies. Wat wel eens lastig is, is het verschil in hoe we omgaan met de buitenwereld. Mijn man schaamt zich wat eerder dan mij om te zeggen dat we ergens geen geld voor hebben bijvoorbeeld.Welke blogs/sites/programma's bekijk je?
Ik volg allerlei blogs, natuurlijk financieel onafhankelijk in 10 jaar, maar meer geld minder stress is ook een van mijn favorieten. Ik vind het ook leuk om tv-programma's te volgen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld Ons goeie geld

Welke tip wil je de lezers van Simpelrijkleven meegeven?
Een tip voor de lezers die het minder breed hebben en misschien wel iedere maand zitten te puzzelen: geef niet op! Ga door, zoek hulp en werk je eruit. :-)


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 30 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen! Waar ik wel heel benieuwd naar ben: hoe veel gebruik maken jullie van de kinderopvang? Ik heb zelf geen kinderen, maar hoor wel eens dat het behoorlijk duur is. Als ik dan zo'n bedrag langs zie komen, dan schrik daar best even van. Heb je daarvoor dan in ieder geval nog wel 'veel' opvang, of is het gewoon sowieso een aderlating van jewelste? (Ik zie wel dat er ook toeslagen voor zijn die het behoorlijk rechttrekken, maar goed, alles wordt ergens van betaald, ook die toeslagen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zorg voor kinderen tijdens de werktijden van vrouw (16u) wordt volledig aan het kinderdagverblijf gedaan. Met drie kinderen tikt dat aan, ook al is 16 uur werken niet heel veel. Ik vind de kosten persoonlijk erg meevallen, het is ook maar tijdelijk, want kinderen worden als het goed is ouder.

   Verwijderen
  2. €2000 in de maand vind ik best heel pittig klinken, maar als je het idd terug rekent naar 16 uur per week en dan keer 3 kinderen, dan zit je er waarschijnlijk zo op. Maar zonder toeslag is dat niet te betalen joh!

   Verwijderen
 2. 1913 kinderopvangtoeslag en 2053 kosten kinderopvang? Dus slechts 140 uur netto per maand voor 3 kinderen 2 (?? neem ik aan)hele dagen in de opvang? Dan loont het wel om te werken, ook voor kleine banen. Prima zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kosten kloppen niet. Waarschijnlijk ontvangen ze nog steeds de toeslagen op basis van alleen een werkende man. Alhoewel ik dat ook in twijfel trek. Je mag tot 30.000 euro bruto verdienen om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Daar zit alleen de man al boven. Ons gezin heeft hetzelfde inkomen. Man verdiend 1900 en ik ook 600 per maand. Wij hebben 1 kind die naar de buitenschoolse opvang gaat (maandelijks 45 uur) en daarvan moeten we na aftrek kinderopvangtoeslag zelf iets meer dan 100 euro per maand betalen.

   Verwijderen
  2. Ik gok dat deze mensen qua inkomen zo'n 75-80% van hun kinderopvang vergoedt krijgen door de kinderopvangtoeslag.

   Verwijderen
  3. Ik heb even in de tabel gekeken en je krijgt tot best wel een aardig inkomen 94% vergoed van de kosten voor kinderopvang voor kind 2 en verder. Bovendien is
   BSO opvang relatief duur en zit je al snel aan het maximale tarief. Alles daarboven betaal je zelf.
   Ben het met je eens dat de toeslag waarschijnlijk op alleen het salaris van de man is aangevraagd. Niet verstandig.
   Groet, Irene.

   Verwijderen
  4. Dit jaar zitten we nét onder de grens van 30150 euro, doordat ik, vrouw, maar deels werk. Volgend jaar ontvangen we inderdaad geen huur- en zorgtoeslag, minder kindgebonden budget en minder kinderopvangtoeslag.

   Verwijderen
  5. Het aanvragen van toeslagen is op basis van inkomen van man én vrouw gedaan, trouwens.

   Verwijderen
 3. kleine voetnoot met de standaard bedragen geven jullie 250 meer uit dan dat er binnenkomt.
  dan blijft er weinig over om te sparen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, dit klopt niet. Ik heb in10jaarfo gevraagd het aan te passen, maar ik weet niet of ze daar tijd voor heeft natuurlijk. G.

   Verwijderen
 4. Voor je veiligheidsgevoel steken jullie veel in zorgverzekering terwijl er momenteel geen gekke gezondsheidsrisico's zijn. Wat wij hebben gedaan is berekent wat ons extra verzekeren kost tov de hoogste Eigen risico en de jaren dat we iets hadden. Onze conclusie was en is dat we beter hoog eigen risico nemen om laagste premie te pakken met daarbij de paar x per jaar extra eigen kosten voor specialist. Het bleek ook dat wij de afgelopen 10 jaar nooit boven de laagste eigen risico kwamen. Nu krijg ik een kroon en die ga ik zelf bekostigen. Dan nog is dat voor ons en mij voordeliger. Wellicht kan je met die beredenering ook je zorgkosten lager maken. Desnoods houdt je zelf een extra Onvoorzien zorgkosten zaken bij. Kan je na 5 jaar er leuk dingen van doen als het niet nodig bleek te zijn voor zorg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie, leuk dat je op dit stukje uit de blogpost reageert. We gaan het eens bekijken! G.

   Verwijderen
 5. Misschien ben ik wat bevooroordeeld als thuisblijfmoeder, maar ik vraag me af: vind ieder dat nu logisch om voor 600 euro inkomen de belastingbetaler (eenverdieners bijvoorbeeld) 1913 euro te laten ophoesten???
  (Dit is niet persoonlijk voor bovenstaand echtpaar bedoeld, maar gewoon in het algemeen.Ik viel van deze bedragen eerlijk gezegd, zowat ondersteboven. Geen wonder dan dat Nederlanders veel belasting moeten betalen.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was eerlijk gezegd ook mijn gedachte. Ik ben absoluut geen tegenstander dat beide partners werken, wij hebben ook altijd gewerkt, maar de opvangkosten zijn bizar ten opzichte van het verdiende inkomen. Zo kun je wel belasting blijven betalen. Ilse

   Verwijderen
  2. a) klopt het bedrag niet
   b) betaalt de ontvanger van de toeslag ook belasting
   c) vind ik het niet eerlijk om alleen die 600 euro te noemen. Dat gezin verdient elke maand 2500 euro. Kinderopvang neem je af als gezin en niet als vrouw alleen.

   Je kunt je ook afvragen waarom de kinderopvang zo duur moet zijn. Bij ons op de BSO mogen er max 10 kinderen per leidster aanwezig zijn en betalen we meer dan 8 euro per uur per kind!!

   Verwijderen
  3. Even een reactie van ons: De opvangkosten zijn inderdaad belachelijk hoog. Gelukkig staat daar kinderopvangtoeslag tegenover. Verder eens met bovenstaande reactie, je moet het in ons geval niet alleen over het inkomen van mij, vrouw, hebben. Dat is niet eerlijk. Je moet het in het geheel bekijken.

   Verwijderen
  4. Jammer dat de politiek dat toch anders beziet als het over belastingen gaat. De eenverdiener, die dus geen kinderopvang nodig heeft, dus ook geen kinderopvangtoeslag krijgt, waarbij de partner zelf voor de kinderen zorgt, betaalt extra belasting om oa die kinderopvangtoeslag te betalen. Mijns inziens is dat onrechtvaardig. De belastingdienst "bekijkt het niet in het geheel. Dus dat is niet eerlijk." Eefje

   Verwijderen
  5. Wat een onzin! Er is maar 1 table met belastingschijven, dus een 1 verdiener betaalt echt niet meer belasting. Wees gewoon blij met wat je hebt/krijgt. Het leven is veel te kort om jaloers te zijn op het groenere gras bij de buurman. Als 1 verdiener krijg je geen kinderopvangtoeslag, maar brengt 1 van de partners wel veel tijd door met de kinderen. Dat is toch onbetaalbaar?!
   Groet, Irene.

   Verwijderen
  6. mensen zonder kinderen betalen mee aan de kinderbijslag en "gratis" ziektekostenverzekering van jouw kinderen, dat is dan ook oneerlijk.

   Verwijderen
 6. Aangezien vrouw hiervoor geen salaris verdiende en vanaf nu wel : volgens mij heb je dan recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting vanaf 2018 ? en het ligt eraan hoe hoog je arbeidsinkomen in 2017 is, of je er eventueel dit jaar al recht op hebt ?
  zie site van de belastingdienst.
  Als je hier recht op hebt, is het toch een leuk bedrag wat je terug kan krijgen bij de belastingaangifte ;)
  Kim.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk hebben we daar recht op vanaf 2018 inderdaad. In 2017 nog niet, nog te weinig inkomsten. Maar dat heeft ook weer een positieve kant: waarschijnlijk hebben we daardoor dit jaar nog net recht op bijvoorbeeld huurtoeslag. Dankjewel voor je reactie! G.

   Verwijderen
  2. Nog even een reactie voor Irene: Er is inderdaad 1 tabel met belastingschijven, maar de partner van de eenverdiener kan niet allerlei kortingen opvoeren, dus betaalt het gezin van de eenverdiener (veel) meer belasting. Je ziet het in de reactie van Kim: Als je salaris krijgt heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting en krijg je een leuk bedrag terug.
   De Nibud gaf in 2015 al aan dat eenverdieners in een moeilijke positie komen. https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-traditioneel-kostwinnersgezin-met-modaal-inkomen-heeft-het-financieel-gezien-zwaar/
   Overigens is voor mij het gras bij de buurman niet groener: mijn man is eenverdiener en hij verdient dermate genoeg dat ik echt niet jaloers ben op al die stressende moeders, maar het blijft voor de gemiddelde eenverdiener zuur om oa de kinderopvangtoeslag voor de tweeverdieners te moeten betalen. Eefje

   Verwijderen
 7. Fijn overzicht van mensen met een "normaal" inkomen. Ik schrok ook wel van de bedragen bij de kinderopvang en de toeslag, maar ergens zit er wel logica in. Ik zie alleen geen totalen (of mijn layout is niet goed), dit was misschien wel fijn geweest voor het totaal plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi, 20 euro per maand aan uitvaartverzekering is volgens mij echt zonde. Je kunt beter zelf een buffer aanleggen. Dan blijft het geld lekker van jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 20 Euro per maand is helemaal niet veel geld voor een uitvaartverzekering voor een heel gezin. Als je dat geld spaart om zelf ' een buffer daarvoor aan te leggen' dan duurt het meer dan 50 jaar om een bedrag daarvoor apart te leggen wat kostendekkend is. Ik hoop uiteraard dat zij nog zo lang te leven hebben, maar voor zo'n laag bedrag per maand is nu ook de uitvaart verzekerd mocht het over een jaar of wat al nodig zijn. Ik zou willen dat ik destijds al was gaan betalen daarvoor, dan Was de premie nog goed te betalen geweest.

   Verwijderen
 9. Leuk om eens een inkijk te hebben in de situatie van een jong gezin met kinderen!

  Wat betreft de uitvaartverzekering, zou ik ook schrappen. Risk/reward totaal niet interessant aan jullie leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist wel. Meestal betaal je een bepaald aantal jaren de premie, en is daarna de pot gevuld. Omdat ze nog jong zijn is die premie laag. Erg onverstandig om die nu ook te zeggen om 2 tientjes per maand te besparen.

   Verwijderen
  2. Mijn ouders hebben de mijne afgesloten nadat mijn broer op jonge leeftijd stierf en betaalden tot een paar jaar terug de premie voor mij. Afkopen is echt zonde, want dan krijg je bij lange na de inleg niet terug. Ik wil ook geen eens geen uitvaartverzekering hebben, want onze buffer is niet groot. Maar goed, ik heb dus zelf gezien wat een ellende het geeft als een ontzettend dierbaar iemand sterft en er is eigenlijk niet genoeg geld voor een fatsoenlijke uitvaart. Om dat te voorkomen, wil ik best 20 euro per maand uitgeven. G.

   Verwijderen
 10. Hallo en welkom bij Spotlight Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? Heeft u voor verschillende doeleinden een lening nodig? als uw antwoord ja is, raad ik u aan om contact op te nemen met mijn kantoor via | spotlightglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben staan, want we bieden uitstekende leendiensten over de hele wereld.

  Wij bieden allerlei soorten leendiensten (Persoonlijke lening, Zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan en daarnaast kunt u tot 15 miljoen euro lenen en verstrekken we leningen tegen een lage rente van 3% per jaar. Mijn bedrijf helpt u verschillende doelen te bereiken met een breed scala aan leningproducten.

  We weten dat het krijgen van een legitieme lening altijd een enorm probleem is geweest.Voor individuen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​eigen vermogen te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente. rente, onvoldoende onderpand, verhouding tussen schuld en inkomen, lage kredietscore of andere redenen

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u maar wilt

  Wij bieden 24 uur leendiensten van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotlightglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | of via website: https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  Uw financiële vrijheid ligt in uw handen !!

  BeantwoordenVerwijderen