maandag 13 november 2017

Moneymonday; de financien van ... J

Even voorstellen...
De man is 36 jaar en ik ben 31 jaar oud. De kinderen zijn 6, 4 en 1 jaar oud. We wonen in een 2-onder-1 kap in een dorp in de omgeving Amersfoort.


Werk en inkomen
 De man werkt 36 uur en ik werk 20 uur per week. Onderstaand onze inkomsten en uitgaven.Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven? 
Ik heb het gevoel de financiën niet op orde te hebben. Is het niet een verbouwing, dan is het wel een (kapotte) auto waar geld in gestoken moet worden. De aflosplannen worden hierdoor bijgesteld en ik probeer dat niet als een teleurstelling te zien, maar dat is een lastige opgave voor mij (de man heeft daar minder moeite mee)

Hoe beheer je de financiën?
Ik bepaal nadat alle inkomsten binnen zijn wat het spaarbedrag is voor die maand en dat schrijf ik over naar de spaarrekening. Op een andere (spaar)rekening parkeer ik het geld wat bestemd is voor alle incasso's/automatische betalingen/vaste lasten van die maand. Ik reserveer een deel voor vaste lasten die eens per jaar afgeschreven worden. Ik hou dan zo'n €700,- over per maand voor de boodschappen, kleding en benzine.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
We hadden vorig zomer een mooie auto gekocht waar we 10 jaar in zouden rijden. Dat bleek een rampenbak en er was een investering noodzakelijk in óf €3000,- aan reparaties óf nieuwe auto. We kozen voor dat laatste en gebruikten €10.000,- van onze spaarrekening die eigenlijk bedoeld was voor aflossing (snif). Hoe ik daar mee om ga? Behalve dat ik blij ben met m'n nieuwe auto, heeft het accepteren van het krater in m'n banksaldo nog niet plaats gevonden. Mijn plan is om de komende maanden wat beter zicht te houden op de uitgaven en spaarsaldo, zodat we gauw weer kunnen gaan bufferen.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
De wijziging betekent dat we onze doelen moeten bijstellen. Het plan was om over 2 jaar een hypotheek af te lossen. We hebben besloten dat we onverminderd doorsparen, maar dat we komende twee jaren accepteren dat we óók tegenslagen kunnen hebben. We rekken de termijn op naar 3 jaar. 1 januari 2020 willen we dat hypotheek deel echt volledig aflossen.

Sparen jullie?
 We hanteren de 90/10 regel. 90% van ons spaargeld gaat naar de aflossing van onze hypotheek, 10% sparen we. We investeren niet, we zien het aflossen van onze hypotheek als investering :-

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Auto's. We blijven auto's kopen, zonder dat we dat plan hebben. Ik zeg het net zo hard als vorig  jaar en dat jaar ervoor: in 2018 ga ik geen nieuwe auto kopen. Dat zei ik in 2015, 2016 en 2017 ook en alle drie de jaren ben ik er niet in geslaagd geen auto te kopen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten/uitgaven in verhouding blijven?
Gevoelsmatig hoef ik daar geen moeite voor te doen. Mijn uitgaven zijn door de maand heen een stuk lager dan mijn inkomsten.

Waar besparen jullie op?
Ik bespaar op kleding voor onszelf, niet voor de kinderen. Ik bespaar energiekosten door de zonnepanelen die we hebben.

Waar bespaar je liever niet op?
Gevoelsmatig zit ik al behoorlijk minimaal. Alle maandelijkse kosten zijn bespreekbaar om op te besparen. Op vakantie en op auto's zal ik nooit willen besparen.

Zitten jullie op 1 lijn t.a.v. de financiën?
 Ja, over het algemeen zitten we op 1 lijn. Hij bemoeid zich er niet zoveel mee, maar tegelijk eist hij niet zoveel/geeft hij niet zoveel uit.

Welke financiële tip zou jij de lezers van in10jaarfo willen geven?

 Stel doelen en steek ze strak in! En tegelijk: er is meer in het leven dan financiën. De aanleiding dat ik wilde aflossen is het overlijden van een vriend geweest. Veel te jong gestorven en liet een gezin achter. Ik wilde in ieder geval als het ons gezin overkwam dat we kunnen blijven wonen in ons huis, hypotheek op 1 loon. Dat hebben we na 2 1/2 jaar hard aflossen bereikt. Tegelijkertijd wil ik kunnen genieten van de tijd en liefde van ons gezin. Dat is zoveel waard en onvervangbaar. Het hoeft geen bergen geld te kosten, maar hoeft ook niet niks te kosten: bespaar nóóit op tijd met je gezin/kinderen.Wil jij ook eens anoniem meewerken aan Moneymonday? Zeker doen! Meedoen is eenvoudig, stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst in je mailbox. 10 opmerkingen:

 1. Ik vind het een heel net overzicht en een mooie motivatie om harder af te gaan lossen. Wij hebben net ons eerste huis gekocht, ook maar op een salaris, ook om evt tegenvallers op te kunnen vangen. Dan denkende aan vb als een van ons twee z’n baan verliest (beiden fulltime). Wij konden een dubbel zo hoge hypotheek afsluiten maar ik ben blij dat we dat niet heb en gedaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim! Zo hebben wij het vanaf het begin ook aangepakt. We hebben bij de verhuizing onze hypotheek wel opgehoogd, met het idee om er 5 tot 10 jaar over te doen en dan weer oude niveau te halen. Nu na 4 jaar zitten we op €20,- na op onze oude hypo lasten.
   Groeten J

   Verwijderen
 2. Flinke aflossingen!
  Wat ik me wel afvraag, hoe kom je met een gezin van vijf uit met 700 euro variabele huishoudelijke kosten? Wij zijn dat alleen al kwijt aan boodschappen en benzine, dan zijn er nog zoveel extra kosten: uitjes, cadeaus, kapper, kleding, aankopen in huis etc. Hoe doen jullie dit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We komen eigenlijk altijd uit! Uitje..we hebben een museumjaarkaart. Kapper..gaan we zelden.
   Kleding koop ik voor de kids van de kinderbijslag en zelf niet tot nauwelijks.
   Cadeautjes koop ik wel natuurlijk, maar ik probeer er creatief mee om te gaan.

   Verwijderen
 3. Je geeft aan dat je voor je gevoel geen grip hebt op de financiën. Je noemt daarbij het huis en de auto's. Het frappante is dat ik voor deze beide posten de noodzakelijke reservering mis. Dat komt en beetje over als struisvogelen. Ik wil het niet, dus ik doe het niet en het is er niet.

  Dus om de klap te verminderen zou ik eerst eens beginnen met het reserveren van 2% van de woningwaarde en een reëel maandelijks bedrag voor de afschrijving en het onderhoud van de auto('s).

  En ik denk dat dat uit je reservering voor de aflossing moet komen. Want die 2000 euro is wel heel positief ingeschat.

  Een wellicht dat je nu wel meer reserveringen kan bedenken. Als je er al vanuit gaat dat het gaat komen dan komt het minder hard aan een staat er al (info elk geval wat) geld voor klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kosten voor huis en auto betaal ik van vakantiegeld en eindejaarsbonus.
   Ons huis is €435.000 en onze auto's hebben een dagwaarde van €40.000,-
   Als ik daarvoor moet reserveren kom ik niet aan aflossen toe. We houden tot 2020 de focus op aflossen en daarma gaan we weer naar andere dingen kijken. Je hebt gelijk dat dit struisvogelen lijkt, maar ik noem het prioriteren ;-) (voor het aflossen)
   €2000,- aflossing per maand is aan de ene kant positief ingeschat, maar we lossen daadwerkelijk €24.000,- per jaar af de afgelopen jaren. Nog 2 jaren bikkelen en we zijn van die hypotheek af.
   We hebben wel afgesproken dat we de €13.500,- die we dit jaar sparen (vanwege auto €10.500,- lager dan geschat) nu wel bijschrijven bij onze spaarrekening, zodat we de wasmachine en droger op termijn kunnen vervangen en ons huis kunnen laten schilderen.
   2017 is dus een verloren aflosjaar, maar we houden moed (we hebben wel €5.000,- afgelost dit jaar, maar niet de beoogde €24.000,-)
   Cijfermatig rammelt het hier en daar, maar dat heeft te maken met vakantiegeld, eindejaarsbonus en domaties van onze ouders.

   Verwijderen
 4. Hypotheek op één loon is hartstikke mooi. Toch snap ik het niet helemaal. De inkomsten en uitgaven zijn nu gelijk. Als er dan één loon wegvalt ontstaat er toch een tekort? Of gaan jullie er vanuit dat je dan ook (tijdelijk) stopt met aflossen en kinderopvang en daardoor toch weer uitkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als er 1 loon wegvalt, dan stoppen we inderdaad met aflossen. Dat kunnen we ons permitteren, want we hebben een annuitaire hypotheek en een spaarhypotheek. Op termijn lossen die zichzelf beiden af, zolang we onze maandelijkse standaard hypotheekkosten maar blijven betalen.
   Nu lossen we af (op 1 hypotheekdeel) en als dat klaar is gaan we sparen en bekijken we of we verhuizen, nog meer aflossen of iets anders doen.

   Verwijderen
 5. "Ik wilde in ieder geval als het ons gezin overkwam dat we kunnen blijven wonen in ons huis, hypotheek op 1 loon." Daar heb je toch je overlijdensrisico verzekering voor? Die betaald (een deel van) de hypotheek in geval van overlijden zodat je dus kan blijven wonen? Had je dan niet beter je geld kunnen investeren? Zomaar een vraag...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, we hebben anderhalve ton verzekerd en dat komt vrij. Maar stél dat ik overlijd en m'n man alleen is. Hij werkt fulltime, ik ben 2 dagen thuis met de kids. Het zou behalve de verlaging van hypotheek ook fijn zijn als hij parttime kan gaan werken.
   Ik ken meerdere mensen die vanwege kanker hebben moeten stoppen met werken. Allen zeiden ze: financieel is het beter dat ik gauw dood ga, want nu verdien ik geen geld, maar vind er ook nog geen uitkering plaats. Ook dat hebben we meegenomen in onze overweging om te leven op 1 loon.

   Verwijderen