maandag 27 november 2017

Moneymonday; de financien van ... P

Even voorstellen...
Man(33) en ik (30) wonen sinds kort in een nieuwbouwhuis (2 onder 1 kap). We hebben het huis helemaal naar onze smaak gebouwd en ingericht, met het idee dat we daar voor altijd kunnen blijven wonen.

Werk & financiën
Ik werk 36 uur en mijn man werkt 40 uur in de week.

Inkomsten:
Salaris V:                €2.150,-
Salaris M:              €2.125,-
Hypotheekrente:     €290,-
Totaal:                    €4.565,-

Uitgaven:
Hypotheek:          €1.455,-
g/w/l:                         €91,-
Televisie/internet:   €65,-
Netflix:                         €8,-
Wegenbelasting:      €81,-
Gemeente:              €120,-
Loterij:                        €13,-
Autoverzekering:      €85,-
Levensverzekering:  €10,-
Telefoon(2x):             €18,-
Bank:                             €4,-
Verzekeringen:        €210,-
Boodschappen/
tanken/ uitjes /       €750,-
kleding
Reservering div.      €155,-
Sparen:                  €1.500,-               
Totaal:                    €4.565,-

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Jazeker, al is de hypotheek voor ons nog een te grote kostenpost. Wij hebben ervoor gekozen om nu veel te lenen maar ook gelijk te beginnen met extra aflossen. We hebben nu een lineaire hypotheek dus we gaan automatisch elke maand minder betalen. Daarnaast willen we regelmatig van ons spaargeld extra aflossingen doen.

Hoe beheer je de financiën?
Ik probeer altijd goed in de gaten te houden waar de acties zijn. We kopen vaak wel goede producten/kleding e.d. maar wel altijd in de aanbieding. Daarnaast hou ik goed bij wat onze inkomsten en uitgaven zijn. Ons vakantiegeld en eindejaarsuitkering gebruiken we voor onverwachte kosten en vakanties.


Heb  je in de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
We zijn in een veel duurder huis gaan wonen, waardoor onze hypotheek een stuk omhoog ging. Gelukkig konden we altijd al redelijk veel sparen, en kunnen we dit verschil dus goed opvangen.

Spaar je?
Ja, we sparen gemiddeld zo'n €1.500,- in de maand. We hebben geen specifieke doelen voor dit geld. Ons huis is nu helemaal af, dus daar verwachten we de komende tijd geen kosten in. Daarnaast hebben we 2 redelijk nieuwe auto's waar we voorlopig mee vooruit komen. We hebben ons spaargeld nu vooral gebruikt voor ons nieuwe huis. Nu is het weer tijd om de buffer aan te vullen. Als deze is aangevuld, gaan we weer extra aflossingen doen.

Investeer je?
Nee, wij lossen vooral van de hypotheek af.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Lekker eten en vakanties!

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ik bespaar veel door goed te letten op acties. Zowel voor producten, boodschappen en kleding. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk "prullaria" te kopen. Ook probeer ik onze vaste lasten omlaag te brengen door goed te kijken naar verzekeringen en bijvoorbeeld investeringen (zoals zonnepanelen).  

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Gezondheid en vakanties (zolang dat mogelijk is uiteraard..)

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja, het heeft even geduurd, maar we zitten nu wel aardig op 1 lijn. We zijn zuinig, maar kunnen daarentegen ook veel geld uitgeven. We zijn alleen heel selectief waarin. 

Welke blogs lees je graag?
Verschillende blogs op internet, waaronder natuurlijk in10jaarfo.

Welke financiële tip zou jij de lezers van in10jaarfo willen geven?
Bedenk goed waar je wel en geen geld aan uit wilt geven, en houd je daar ook aan!

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl  en ontvang de vragenlijst!

7 opmerkingen:

 1. Dat ziet er goed uit! Inderdaad een stevige hypotheek, maar als je hetzelfde bedrag ook nog kunt sparen en daarmee vooral aflost, gaat dat natuurlijk straks wel de goede kant op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie! Dat is inderdaad wel de bedoeling, al benauwd het me wel af en toe dat we nu zo'n hoge hypotheek hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hoge hypotheek is in principe niet heel slecht. Grotendeels betaal je uw eigen huis af wat zich reflecteert in een stijging van uw netto vermogen. Dit is een soort van verplichte vorm van sparen en als je het ooit wilt verkopen, zal het ook een mooie cent opleveren.

  Mocht je echt nog kosten willen cutten; netflix delen met vrienden (ik betaal maar 2eu per maand), loterij skippen en eens op tafel kloppen bij de bank voor die bankkosten. Je kan er jaarlijks al eens op restaurant mee gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mocht je nog meer willen besparen in aanvulling op de vorige tips: stap over op alleen internet ipv TV en internet. Dat scheelt je zo 40 euro per maand, en Netflix hebben jullie al dus daar is genoeg te bekijken zonder dat je ook nog gewone TV hebt. Bovendien kan je veel dingen gratis terugkijken via uitzending gemist. Verder heb je nu 1 groot bedrag staan voor boodschappen, kleding, ranken, uitjes e.d. Het is misschien goed een tijdje je uitgaven daaraan bij te houden, want daar zitten vast ook nog wel gemakkelijke bespaarmogelijkheden in die je niet ziet als je er niet goed naar kijkt.

  BeantwoordenVerwijderen