donderdag 23 november 2017

Sinterklaas & kerst; de 4-cadeautjes regel!

Sinterklaas en kerst komen er weer aan. Het moment dat we allemaal naar de winkel rennen om flink te consumeren. Maar worden we wel blij van zoveel consumeren? En hoe houd je het leuk?

4-cadeautjes regel
De 4 cadeautjes regel is in Amerika hot en happening. In Nederland lees ik er minder over, maar daar breng ik graag verandering in. De 4-cadeautjes regel werkt als volgt:
 1. Something they want (iets wat ze heel graag willen)
 2. Somehting they need ( iets wat ze nodig hebben)
 3. Something to wear ( iets om te dragen)
 4. Something to read ( iets om te lezen)
Op deze manier kan je aan je kind, partner, familielid, vriend of vriendin heel gericht om een verlanglijstje vragen, zonder dat je een lijst krijgt waarop alleen maar snoep en plastic speelgoed staat.

Budget
Naast het vinden van een geschikt cadeau, is jouw budget natuurlijk ook leidend. Het gevaar is dat we vooral om ons heen kijken naar wat anderen doen. Dat is natuurlijk helemaal niet belangrijk. Kijk naar wat je kan en wil missen. Geef jezelf van te voren een budget en hou je hier ook aan. Wees bovendien creatief; via bijvoorbeeld marktplaats zijn fantastische dingen te vinden voor een fractie van de nieuwprijs.

Hoe doen wij het?
Wij vieren geen sinterklaas. Onze dochter zal hier echt geen trauma aan over houden, ze heeft met haar 1 jaar jonge leventje nog echt geen besef wat het sinterklaasfeest is. Kerst vieren we wel met een cadeautje. Man en ik kopen voor elkaar een cadeau en samen kopen we een klein cadeau voor Nikki. Wat dat precies is, weten we nog niet, maar gelukkig hebben we nog even de tijd om daar over na te denken.

Vieren jullie sint/kerst met cadeautjes?

7 opmerkingen:

 1. Hier houd ik dat versje ook in gedachten. Ik ben niet heel strikt maar het is wel een fijne hulp. Ik wil niet teveel spul in huis dus krijgen ze nu een boek, een paar hemden, een spelletje en de jongens krijgen allebei een walkietalkie van een set.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik noem het op mijn site Op Orde de SINT methode. Lee*S*voer - iets dat ze w*i*llen- iets dat ze *n*odig hebben - iets om aan te *t*rekken. Grootouders kunnen ook goed een letter voor hun rekening nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sint vieren we met mijn schoonouders en kerst met mijn ouders.dochter is 6 en krijgt 1 grootspeelgoedkado (playmobil oid) dat ze graag wil, een letter en een klein speelgoedkado waar ze meteen mee kan spelen. Dit kopen we gezamenlijk. En 2x een schoenkado: de eerste keer een chocoladeletter, de tweede keer een boek. Dit doen we al jaren en bevalt heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee zeg! Ik kende deze regel inderdaad niet. Die ga ik onthouden (kinderen zijn er hier nog niet :))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. omdat oma erg gul is,geven we zelf alleen wat kleins. een schoencadeautje (1 of 2 kleine cadeautjes de andere x iets lekkers (liefst alleen maar lekkers, maar dochter snapte niet waarom anderen cadeaus kregen en zij alleen maar kruidnoten en een chocopop... tja.. ) en 5-12 voor elk 1 cadeau oid voor t idee. dat niet alles van oma komt :p met kerst idem.. ons huis is overladen met speelgoed dus vind meer niet nodig. ze hebben ook niets nodig en al kasten vol met boeken dus ook dat is niet nodig.. pyamas krijgen ze gewoon bij elke groeispurt.. is niet dat ze er nu opeens 1 extra nodig hebben, net als sokken of onderbroeken of kleren.. niets nodig.. dus hou t bij something they want. PUNT :p

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij vierden vroeger zowel Sint als Kerst met cadeautjes. Dit jaar is eigenlijk alles anders. Waar we voorheen Sinterklaas vierden bij mijn schoonfamilie met cadeautjes en gedichten, vieren we het nu thuis, met zijn drietjes. En met Kerst deden we altijd cadeautjes met mijn ouderlijk gezin, maar dat vieren we nu ook met zijn drietjes; we gaan naar Disney on Ice en doen dan daardoor geen cadeautjes voor Kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijna zoals wij het altijd deden :-D toen onze kinderen klein waren kregen ze een mooi boek, iets wat ze graag wilde en inderdd iets wat ze nodig hadden..
  We doen trouwens nog steeds een gezellig avondje met de sinterklaas (dit jaar wordt wat moeilijk) en dan krijgen ze nog ook steeds een choco letter en iets wat ze goed kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen