dinsdag 28 november 2017

Sparen, hoe doe je dat?

Het klinkt zo gemakkelijk. Iedere maand een vast bedrag van jouw inkomen sparen. Toch is dat helemaal niet zo gemakkelijk als dat het hier geschreven staat. Wist je dat slechts 32% van alle Nederlandse huishoudens een vast bedrag per maand spaart? Een schrikbarend laag percentage.

Sparen maakt gelukkig

Geld speelt een rol bij het ervaren van geluk. Gelukkig spelen andere kenmerken zoals gezondheid, het hebben van werk, of relaties een nog belangrijkere rol. Je kan jouw geluksgevoel dus verhogen, door een van deze kenmerken aan te pakken. Vandaag wil ik eens kijken naar het verhogen van je gelukgevoel door het creëren van een buffer. Maar hoe pak je dit aan? En wat past het beste bij jou? 
Bron: Nibud

Het is goed om te weten waarom je een buffer nodig hebt. Je creëert namelijk de mogelijkheid om:
 • kapotte spullen te vervangen of te repareren
 • een tijdelijke inkomensterugval opvangen
 • te sparen voor een concreet doel
 • te sparen voor je kinderen, zodat ze in de toekomst een fijne financiële basis hebben
En zo kunnen we het lijstje natuurlijk nog veel langer maken, maar het grootste voordeel van sparen is in mijn ogen dat het financiële rust geeft. De gedachte dat je niet direct in de financiële problemen komt als er een onverwachte financiële tegenvaller komt.

Voor de een is sparen heel vanzelfsprekend. Maar dat is lang niet voor iedereen zo. Het is vooral belangrijk om te weten wat bij jou past. Bij sparen is het namelijk belangrijk dat je het ook op de lange termijn vol kan houden. Onderstaand een aantal manieren waarop je kan sparen. 

 • Sparen als vaste last

Merk je aan het einde van de maand dat het meeste geld op is gegaan? Dan is het misschien slim om te gaan sparen volgens de Pay Yourself First spaarmethode. Het idee is dat zodra je jouw salaris of andere inkomsten binnenkrijgt, je als eerste jezelf betaalt door een vooraf berekend bedrag over te maken naar je spaarrekening. Zo voelt het als een vaste last en kan je niet ongemerkt het geld gaandeweg de maand opmaken.

 • Sparen met een doel

Vind je het fijn om naar een concreet doel toe te sparen zoals bijvoorbeeld het sparen voor een vakantie, auto, potje voor onvoorziene uitgaven of iets anders? Dan kan je het beste gaan doelsparen. Stel een streefbedrag voor jezelf op en bedenk hoeveel je iedere maand hiervoor wilt sparen en wanneer jij je spaardoel bereikt wilt hebben. Stel hierbij wel een haalbaar doel op; niets is zo frustrerend als het niet behalen van een doel. Heb je de neiging om stiekem geld van je spaarrekening naar je betaalrekening door te sluizen? Maak het jezelf dan iets lastiger door een deposito te kiezen of een spaarrekening bij een andere bank te openen, zodat het geld niet binnen 1 minuut van je spaarrekening op je betaalrekening staat.

 • Sparen als sport

Heb jij een beetje uitdaging nodig om te sparen? Daag jezelf dan uit. Doe mee met de verschillende challenges die op het internet te vinden zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 52 weken money challenge? Je spaart per week het bedrag welke gelijk staat aan het weeknummer. Zo spaar je in week 1: €1,- week 2: €2 week 3: €3,- enz. Je spaart op deze manier in 1 jaar tijd €1.378.

 • Extraatjes sparen

Hou je niet van maandelijks sparen of het stellen van doelen? Je kan natuurlijk ook al je extra inkomsten sparen. Denk daarbij aan het sparen van de kinderbijslag, het vakantiegeld of (als je die krijgt) de eindejaarsuitkering.

Waarom sparen? De rente is vrijwel nihil!

Mogelijkheden genoeg om te sparen, maar is anno 2017 sparen wel interessant? De spaarrente is vrijwel nihil. Toch is het hebben van een buffer zo ontzettend belangrijk. Want ondanks dat je vrijwel geen rendement krijgt op je spaargeld, heb je op deze manier altijd wat geld achter de hand om onvoorziene financiële tegenvallers op te vangen. En dat geeft rust!

Ik kan niet sparen!

Wij zitten in de luxepositie dat wij voldoende inkomen hebben om te kunnen sparen. We hebben een goede buffer en ontvangen iedere maand ruim voldoende inkomen. Ik besef mij terdege dat niet iedereen in deze positie zit. Toch geloof ik dat iedereen wel de mogelijkheid heeft om te sparen; hoe lastig dat soms ook is! Wil je weten hoe dat kan? Lees dan eens het interview van Inge, een alleenstaande moeder die rond moet komen van een minimum inkomen en toch kan sparen!

(Hoe) spaar jij?

Vanaf heden is simpelrijkleven ook op Pinterest te volgen.
Volgen maar! 

11 opmerkingen:

 1. Waar ik benieuwd naar ben, welke mensen van die andere 68% sparen wel, maar geen vast bedrag per maand? Toen ik nog elke maand kon sparen, stortte ik aan het eind van de maand het geld naar mijn spaarrekening dat over was gebleven. Dat was meestal iets van de helft van mijn inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik spaar door zoveel mogelijk geld door te sluizen naar mijn spaarrekening. Ik doe dat graag en zo gauw ik kans zie : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de huidige spaarrente van max. 0,35 %, een inflatie van ruim 1 % en een forfaitaire rendementsheffing van 1.2% kies ik voor aandelen met een behoorlijk dividendrendement.
   Na een periode van 10 jaar met stijgende koersen niet altijd van harte maar:
   TINA = There is no alternative.
   Ik zoek het dicht bij huis en kies voor aan de AEX, AMX, AScX en Lokale Markt genoteerde aandelen.
   Alle infomatie m.b.t het dividend zoals exdividend- en betaaldatum, dividendbeleid en een taxatie van het dividend voor 2018 en de komende jaren van deze aandelen vind ik op:

   http://www.dividendinfo.nl

   ps. voor alle aandelen is er een eigen pagina.

   Verwijderen
 3. Wij sparen iedere eerste van de maand een vast bedrag. Verder sparen we nog wat overblijft. Al met al een fijn bedrag. Maar ook wij zitten met twee goede inkomens in de (luxe) positie dat we makkelijk kunnen sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zien ons spaarbedrag ook als een vaste last. Sinds we dat zo zijn gaan bekijken is onze spaarrekening snel gestegen, dus voor ons is dit de beste methode! Wel hebben we budgetten voor bijvoorbeeld etentjes en vakanties, maar als die budgetten op zijn mogen we er van onszelf ook geen geld meer aan uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier beide een enorm wisselend inkomen en man 4 wekelijks. om die reden ben ik t anders gaan doen.. hou alles bij in excel, gewoon per maand. vaste laten, boodschappen, tanken extra uitgaven enz, alles. alle inkomsten gaan nu zsm naar de spaarrekening met de naam"tussenrekening" dit spaart zich op tot t einde van de maand (salaris van mn man 4 wekelijks, wisselend bedrag ivm overuren en mijn inkomsten van mijn werk als gastouder, dat komt binnen een week nadat de ouders het gastouderbureau hebben betaald op mijn rekening dus afhankelijk van wanneer zij betalen van 5 opvangkinderen een x bedrag)

  de 1e van de maand gaat er een vast bedrag naar de betaalrekening en de rest wordt verdeeld over alle spaardoelen. ideaal. maar dus geen vast bedrag per maand maar andersom.. we leven van een vast bedrag per maand en al t extra geld gaat naar de spaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij sparen een vast bedrag per maand. Maar wel alles op één hoop. Geen echt doelen op dit moment, maar we lossen ook af van ditr bedrag en hte is ook een spaarpotje voor later. Tijd om er nog eens in te duiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij sparen niet een vast bedrag per maand. Ja oke, minimaal de HRA die elke maand doorgesluisd wordt naar de spaarrekening en meestal blijft er ook wel wat over van het geld dat we beide op onze samenrekening storten. Daarnaast echter kopen we eigenlijk wel maandelijks aandelen en lossen we maandelijks af op de hypotheek. Aflossen gaat deels via de annuïteitenhypotheek, maar ook zeker middels de extra aflossing die we elke maand doen. En mocht dit nog niet genoeg lijken, dan kan ik vertellen dat vriendin lief ook nog elke maand een bedrag spaart op haar eigen spaarrekening om de studieschuld ooit af te kunnen lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spaar ook automatisch. Mijn salaris komt op de 23e binnen en op de 24e wordt een groot deel daarvan automatisch overgeboekt naar de spaarrekening. Hoef ik er ook niet over na te denken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Iedere maand bekijken we wat de kosten zijn, we sparen altijd een vast bedrag per maand maar daarnaast ook wat over is als we het budget gemaakt hebben voor die maand. Dan de volgende uitdaging onder het dagbudget blijven. Heel leuk heel verslavend, op deze manier sparen we nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik spaar elke dag 1 euro einde van het jaar 366. dat is ook een leuk idee Het is allemaal te proberen en het verschil van de prijzen bij zelfbedienings door de artikels die ik koop ook in een apart potje daar ben ik nu 1maand mee bezig en heb al 30,45 had ik dat maar eerder gedaan Door de bezuinings tips via Pinterest ben ik daar achter gekomen .Ik zie het als een geld hobby heerlijk idee.

  BeantwoordenVerwijderen